Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Disk 

všechny recenze uživatele

Úžasný zážitek vidět tento nenápadný snímek. Tak co zhodnotit nejdřív? Začněme hereckými výkony. Ty jsou jedním slovem famózní. Julie Walters je v roli paní učitelky Wilkinsové dokonalá. Otce v podání Garyho Lewise budete (v dobrém slova smyslu) nenávidět. Ovšem to, co předvedl Jamie Bell v roli Billyho Elliota, se jen tak nevidí. Kam se na něj hrabe Haley Joel Osment. To není jen role, Jamie Bell JE Billy Elliot. Za pozornost stojí především Jamieho obličej. Celou dobu jsem měl pocit, že je z gumy. Tolik charakterových kreací uvidíte málokde. Jamiemu věříte úplně všechno. Všechny jeho taneční scény jsou skvělé, na to nemám slov. Asi jsem se do něj zamiloval. Technická stránka filmu je také výborná. Výběr jednotlivých skladeb je pečlivý, všechny tam zapadají. Co musím vyzdvihnout, je neotřelá režie Stephena Daldrye. Nápad s prolínačkami (až uvidíte, pochopíte, co myslím) je k nezaplacení. Celý snímek rychle ubíhá, nenašel jsem žádnou vatu. Takže Billyho Elliota si budu pouštět ještě mockrát. Jamie, byl jsi skvělý a strávit s tebou skoro dvě hodiny bylo velmi příjemné. Doufám, že ještě někdy natočíš něco podobného, takových snímků potřebujeme víc! Děkuji ti. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot je snímek který se velice dobře zaobírá psychologií rodiny, ve které to vlivem stávky a nedostatku peněz zrovna neklape. Nečiní to však nijak křečovitě, využívá chytrý příběh o otcovi, který chce ze svého syna udělat boxera, ale ten je nakonec okouzel baletem. Billyho Elliota si s chutí zahrál Jamie Bell a musím napsat, že je to právě on, kdo film katapultuje do hvězdných výšin, neboť právě na jeho výkonech film stojí a... a padal by pokud by někde škobrtal. Režisér měl dokonce nesmírně šťastnou ruku i při výběru ostatních herců, Billiho rodina, učitelka a přátelé jsou opravdu přesvědčivými herci. Jediné co mě na filmu nezaujalo byl právě balet, jenž nebyl nasnímán nijak efektně, takže toho kdo se o tento podivný sport nezajímá nejspíš nedokáže nadchnout, na druhou stranu se nás zase režisér nepokoušel obalamutit podezřelým střihem a nechal Jemieho baletit tak jak to nejlépe dokázal. Na druhou stanu musím filmu vytknout i to že při silných momentech, kterých je tam víc než dost, ve mě nedokázal vzbudit nějaké větší emoce. Silných 80 % ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, uťapkaná do stupňujúceho sa zlepšenia prístupu členov rodiny k chlapcovmu baleteniu. Základná schéma scenára je rutinný, často filmovo spracovávaný, kolovrátok o ceste za snom napriek prekážkam. Keďže však zlých drakov nebolo na scéne veľa, o bubákov sa postarala atmosféra sociálneho nátlaku. Štrajk, chýbajú peniaze, neúplná rodina po sebe ziape. Ako z toho vykľučkovať? Tancom predsa! Dojalo, no nezaujalo. 55% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud bych v dětství dostal na výběr, zda budu raději boxovat či baletit, tak bych se asi pověsil na nejbližší lustr. Jednak to bolí méně než pravidelná masáž hlavy cizími boxerkami a jednak bych přitom nemusel poskakovat za zvuků šmrdlání vážné hudby. Naštěstí jsem si mohl zvolit sporty dle svého uvážení a tak jsem mohl fandit i Billymu, aby se z něj jednou stal úžasný labuťák. To však bylo jediné, co mne na tomto snímku bavilo, protože sociální dramata v sobě musí mít hodně humoru, abych si neukousal nehty nudou. Tentokrát to nebylo tak hrozné, protože při inventuře po titulcích jsem zjistil, že mi zůstaly alespoň ty na nohou. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natolik opravdový film, že se úplně klidně srovnám s tím, že jde po standardní linii všech sportovních filmů. Billy pochází z hornického městečka, v němž je všechno černobílé. Bělma horníků v umouněných tvářích jakoby se přenesla na vše okolo, šedivé městečko černá pod tíhou pouličních střetů stávkujících s policií. A v této situaci v sobě Billy objevuje vztah k tanci. Mezi muži, kteří se snaží dnes a denně si dokazovat svoji chlapáckost, se pokouší prosadit v holčičím prostředí. Je moc dobře, že tohle téma neuchopil Hollywood. Vy\tvořil by z něj nekoukatelnou limonádu, která by se snažila prvoplánově vymačkat z diváků co nejvíce emocí. Takto vznikl citlivý příběh, kterému se bez potíží daří diváka dojmout. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)
  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)

Reklama

Reklama