Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dobrou přípravou pro sledování tohoto filmu je Scorseseho Letec a stejnojmenná kniha Charlese Highama, která (na rozdíl od scénáře) mapuje i závěrečnou fázi života výstředního milionáře Howarda Hughese. I bez znalostí obého si však užijete příběh o tom, jak se nakonec do svých lží zamotá každý (a je jedno, zda se jmenuje Clifford Irving nebo Standa Gross) a že někdy je opravdu dobré ty pasáže o sodomii vypustit. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

nevhodne vybrani herci podavaju vyborne vykony v priemerne, priam hrozne zrezirovanom cosi, co sa mohlo stat vlastne velmi zaujimavym filmeckom. take je to niake, od richarda gera som cakal predsalen viac a aj od hallstroma ako rezisera. taka dobra tema a taka blbost. mi to skor pripada ako by to reziroval prave ten irving. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Slušné zklamání. I kdybych měla ocenit jednu z nejlepších rolí Richarda Gera v posledních letech, i kdybych chtěla poukázat na krásnou realitu tohohle snímku (třeba dnes už se skutečně ví, že Nixon peníze od Hughese v tom '56 vzal a nejen od něj), i kdybych skákala nadšením, že se někdo zase rozhodl vyprávět příběh z mého nejoblíbenějšího období historie, pořád mi bude připadat, že na tom filmu jsou nejzajímavější dobové záběry a titulky před koncem aneb jak to bylo dál. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Film mě příjemně překvapil. Děj byl zajímavý, vývoj postavy Richarda nebyl tak přímočarý jak se níže píše. Gere a Molina příběhu dodali kouzlo, které z vás jen tak nevyprchá a příběh zakládající se na skutečnosti jen tak nezapomenete. Ale podvodníkem minulého století u mě stále zůstává Frank W. Abagnale (( :: ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Kriminální a tak trochu i politický příběh. Realita napsala parádní zápletku a scénář podle Irvingovy knihy je podle mne velmi dobrý. Navíc zachovává Irvingovu vzrušující pointu: „Lhal jsem? Ano, ale i Hughes a Nixon měli dobré důvody hrát falešně, takže čemu vlastně uvěříte?“ --- Film komerčně ani u kritiky dvakrát neuspěl. U mě ano. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Příběh je založen na skutečných událostech ze života amerického spisovatele Clifforda Irvinga, který je známý hlavně díky “ověřené biografii“ Howarda Hughese. Ukázalo se však, že šlo o jeden velký promyšlený podvod. (becki_tu)
  • Okrem New Yorku a Kalifornie pracovali filmári aj na karibskom ostrove Portoriko. (MikaelSVK)
  • Knihy, které jsou spalovány ke konci filmu, jsou ve skutečnosti přebytečnými kopiemi knihy “Knife of Dreams“, jež je v pořadí jedenáctou novelou série “Wheel Of Time“ od Roberta Jordana. V jednom záběru je dokonce vidět logo této knižní série a vložená skládací mapa. (becki_tu)

Reklama

Reklama