Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (782)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdyby všechno ve filmu Chrise Weitze bylo tak zlaté jako je samotný kompas, opravdu by to byla skvělá podívaná. Bohužel tomu není a přes příjemný casting, ve kterém hraje prim Dakota Blue Richards a Nicole Kidman, zklame dějová linie, stejně jako tempo celého snímku, který je poměrně digitálně výpravnou pohádkou do trochu jiného světa. Sledovat 113 minut dlouhou trochu dětinskou podívanou rozhodně není extra zábavné, ale nuda také ne. Velmi mě potěšili triky a celkový vzhled filmu, který je až na pár viditelně sterilních momentů velmi dobře trikově zvládnut a potěší milovníky "zajímavých trik" jako jsou měnící se daemoni. Slabší 3*, které jen podtrhují neschopnost tvůrců vytvořit kvalitní fantasy v době "po Pánovi Prstenů". Přesto má Zlatý kompas být první z trilogie o kompasu od Philipa Pullmana a docela by mě zajímalo, jak se budou osudy hlavní postavy vyvíjet dál. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ďalšie digitálne orgie bez duše a s prázdnymi hereckými kreáciami. Najviac mi to pripomínalo Ligu výnimočných. Nádherná výprava, kvalitné efekty, desiatka hereckých hviezd, ale zaujať diváka príbehom - to ani náhodou. A čo robí Daniel Craig na dominantnej pozícii na plagáte? Hudba priemerná, Alexandre Desplat je macher na atmosferické emocionálno, ale dobrodružná veľkoleposť je mimo jeho misu. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděl asi před dvěma lety, ale s odstupem doby bych nedokázal děj souvisle vyprávět, ba co více, většinu jsem zapomněl. Po druhém zhlédnutí jsem si příběh vcelku užil. Především po výtvarné stránce je líbivý. S předlohou je to horší. Před lety jsem si přečetl od P.Pullmana Jantarové kukátko a byl jsem nadšen, než jsem zjistil, že se jedná o poslední díl trilogie. První dva jsem ještě neotevřel...Mé hodnocení se proto opírá jen o film, který mne pobavil. Vedle triků mě nejvíce zaujala N.Kidmanová. Ani se nedivím T.Cruisovi, že se s tou mrchou rozvedl...To je samozřejmě vtip, ale jako zákeřná bestie jest neodolatelná. Škoda nevyužitého potenciálu D.Jacobiho, Ch.Leea či D.Craiga. Jde však o rodinný snímek, snad až na poměrně drsnou bitvu, kde příběh Lyry je na prvním místě. Narozdíl o mnohých komentářů mě mrzí, že pokračování zřejmě nevznikne... ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jak Harry Potter potkal Froda a uvařili si zcela instantní fantasy. Zamrzí mrhání óbrtalentu Dakoty Blue Richards, která byla opravdu výborná a s přehledem zastínila i hvězdnou Nicole Kidman. Budoucnost má opravdu slibnou, škoda že rozjezdový můstek musel být natolik průměrný. Fikční svět pana Pullmana je fascinující, ale prohlídnout si ho z rozjetého rychlíku, zase takový zážitek nebyl. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja sa prikloním k svetovým hodnoteniam. Asi budem súdnosťou mierne mimo ostatného tuzemského priemeru, ale mne sa to pomerne páčilo. Možno mi od 'Prsteňov' chýba dostatočné nasýtenie v ránci fantasy žánru alebo to bude tým, že snežná (ale aj ostatná) krásna výprava dokonale sadla do terajších chladných dní. Každopádne som rád, že som sa nedal odradiť prvými komentmi a vychutnal som si to v kine. Ale knihu som nečítal, takže to je ďalšia možná varianta. Každopádne, keby som na filme nebol s priateľkou, ktorá pozná knihy o Lyre spamäti, asi by som sa dejovo nechytal a mnoho faktov by mi uniklo. Pomalší, vecnejší a faktovo náročný rozjazd mi z pamäti vyšklbla dejovejšia, príbehovejšia,fantasy prvkami, súbojmi a efektami oveľa lepšie nabitá druhá polovica. Ja len dúfam, že pre mňa mierne nepochopiteľné fiasko neohrozí natočenie ďalších dielov, ktoré snáď budú viac charizmatickejšie a charakterovo rozvitejšie. 75%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Natáčanie trvalo 100 dní. Dakota Blue Richards bola v každej scéne okrem dvoch, takže pre ňu natáčanie trvalo neuveriteľných 98 pracovných dní. (Arsenal83)
  • Sam Elliott vyhlásil, že toto bol zďaleka najvzrušujúcejší CGI film, na ktorom sa podieľal. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama