Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (782)

juta 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní, nevím co si o tom mám myslet. Nebylo to moc dobře pojatý. Tady se hrozně snaží poukazovat na všelijaké vymoženosti, které se podobají věcem našim se zvláštními odchylkami. Nechápu proč za každou cenu se toho tam musí tolik prezentovat divákovi. Vytřískat toho co nejvíc, aby nás to zaujalo. Mě to časem přišlo trochu moc. Tak malá holka má zachránit svět? Nechají jí jen tak samotnou potulovat se všude kolem, když jí mají v hledáčku ti zlí. Jen tak s ní hodí řeč cizí osoby a hned se s ní spolčí? Nemám z toho moc dobrý pocit. To všechno navíc ještě podtrhl neskutečně pitomý dabing, kde malý kluk má hlas 20ti letého mladíka a 30tiletá lítající čarodejnice bez koštěte má hlas 12ti leté dívky. Možná jsem moc kritický, ale když mě něco u filmu štve, tak si nemůžu pomoct. Asi jediné pozitivum a co se mi na tom líbilo byly "daemoni", aspoň něco co bylo trochu zajimavý. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

S normálním kompasem moc kamarád nejsem. Vzpomínám si jak jsem na táboře v Ledči běhával orienťák /v mém případě spíše dezorienťák /. Vždycky mě vedoucí dal do ruky mapu s normálním kompasem a řekl "Poběžíš k prvnímu kontrolnímu stanovišti, vemeš si značku a normálním kompasem určíš azimut druhýho kontrolního stanoviště a poběžiš k němu až se dostaneš do cíle, chápeš? " Já odpověděl "Ne !" Vedoucí řekl "Dobře, tři, dva, jedna start". Jsem tam stál na startu jak hovado a čuměl co se děje a vedoucí na mě řval jak smyslů zbavený "dělej, dělej, makej, urči azimut a běž" Kouknul jsem na kompas, chvíli přemýšlel co to vlastně je azimut a v tom jsem nahoře v lese uviděl spousty malin, takže jsem začal mít jasno o svém azimutu a za chvíli jsem už dlabal pravé lesní maliny, když jsem se přežral, fláknul jsem normálním kompasem na zem, rozdupal ho a došel zpátky na start, protože už bylo po závodě byl to i cíl a řekl : "Bohužel jsem uklouz a rozbil se mě kompas a tudíž jsem nemohl určovat kompasem azimuty a strašně mě to trápí." Odpověď mě šokovala " To nevadí, dostaneš šanci závodit zítra, kdy mají ostatní volno, kompasů máme dost, koukni." Najednou vytáhli celou bednu kompasů a mě se podlomili kolena, protože bylo jasný, že všechny nerozflákám. Vidět však tento film před tím mým orienťákem požadoval bych zlatý kompas, protože by mě bylo jasný že nezabloudím a skamarádím se s mluvícím ledním mědvědem, proletím se na koštětí s krásnou Evou Green, potkám skvěle zlou Nicole Kidman,budu mít při sobě nějakej ten zvířeci potěr, došlo by mě, že Dakota Blue Richards je velmi nadějná mladá herečka a když by bylo nejhůř pomohli by mě Rumuni a hlavně bych si dal panáka s Danem Craigem. Jistě uznáte, že do takovýho světa stojí za to za pomocí zlatého kompasu a správně určeného azimutu čas od času odběhnout. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Dobře zpackaná adaptace, která se na mytologii popisované světa a na klíčové postavy dívá jen z okna rychlíku. Díky tomu se mi těžce orientovalo v jednotlivých národech a co hůř v jednotlivých postavách, protože ty jsou tak zestručněné, že nemají žádnou osobnost a nelze tak chápat kdo co proč dělá. Je to škoda, protože námět se jeví zajímavě a casting je sympatický. Jenomže filmu prostě chybí hodina popisu navíc a možná lepší scénárista a režisér. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší film z Craigom a Kidman. Craigovi to tu pristane s bradou a to som ešte nespomenul ako to pristane Nicole. Škoda len že hrá zápornú postavu. S kladnou by to bolo ešte lepšie. Zlatý kompas má svoje chybičky krásy a nie je ich málo. Raz za čas sa objaví zvláštne pomenovanie, ktoré je vypovedané akoby náhodou a nedáva zmysel. Preniesť sa cez to môžu ľudia s veľkým záberom fantázie a nemusia to nutne pokladať za negatívum. Dej prebieha rýchlo a počas celého filmu má divák pocit, že príbeh obrovských rozmerov ešte len začína. Celkovo film obsahuje množstvo drobností a pekných panorám. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nech nás skúsi zastaviť.“ Až som prekvapený, ako ma to bavilo (bez debaty ma to bavilo stokrát viac, ako podobná, tiež z roku 2007 pochádzajúca, fantasy HVIEZDNY PRACH). Od úvodných sekúnd vysoko nasadené tempo vydrží až do konca. Triky sú pochybnej úrovne, no scenár je taký kvalitný, že to neprekáža a niektoré čisto digitálne postavy sú dokonca lepšie, ako živí herci (hrdinkin bojazlivo odvážny „deabol“ Pantalaimon, vlastnými démonmi poničený biely medvedí alkoholický bojovník Iorek Byrnison). Režisér Chris Weitz, na ktorého AKO NA VEC nedám dopustiť, však pracuje i so slabými hercami tak dobre, až som sa pristihol, že si prajem väčší priestor pre Daniel Craiga – čo je herec, ktorého rozhodne dvakrát nemusím. Detskí herci sú fajn, bosorka Eva Greenová dostala krásnu roličku (a je dobre, že ju neodmietla) a na fúzatého pilota Sama Elliota je radosť pozerať (ale musíte tam hore poriadne zakloniť tvár a dávať si bacha, ak ste zlí, aby vás netrafil). „Univerzum“ mi pripadalo nečakane zrozumiteľné, čo sa o HVIEZDNOM PRACHU povedať nedalo. Za najväčšie mínus pokladám bezradný záver, ktorý mal byť prvou kapitolou pôvodne plánovanej série (podľa knižiek Philipa Pullmana). Snímka však komerčne nezaujala a druhý diel bohužiaľ asi nikdy neuvidíme. Kvôli tomu prvý (a de facto posledný) ZLATÝ KOMPAS pôsobí ako prvá polovička super knihy, ktorej niekto vytrhal koniec. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Niektoré scény sa natáčali na mieste v Škandinávii, ako napríklad v Nórsku a na Svalbarde, ale herci sa nezúčastnili, pretože producenti sa obávali, že ochorejú kvôli extrémne nízkym teplotám a žiadna poisťovňa im na to nechcela poskytnúť krytie. (Arsenal83)
  • Natáčanie trvalo 100 dní. Dakota Blue Richards bola v každej scéne okrem dvoch, takže pre ňu natáčanie trvalo neuveriteľných 98 pracovných dní. (Arsenal83)
  • Celosvětová premiéra proběhla 27. listopadu 2007 v Londýně. (Varan)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama