Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 2

Recenze (101)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do závěrečného dílu skoro perfektní, ale jak už to bývá poslední dobou zvykem, konec to zase celé pohřbil. Je mi to líto hlavně vzhledem k mladičké Dafne Keen, která celý seriál táhne, ale nedá se nic dělat. Třeba to v další sérii příběhově vyšperkují a dají vyniknout i jiným hercům a pak nebudu mít vůbec žádný problém dát (možná) plný, bodový počet. (oblíbené postavy: Lara,Pantalaimon) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra. Výborní démoni. 1) Na druhé straně je to ukecané, moc emocí a málo logiky._____ 2) Zlatý kompas byla docela příjemná podívaná. Seriál má výraznější atmosféru, lepší démony a je propracovanější. Ovšem očividně je třeba hodnocení odložit. Druhou řadu natáčeli společně s první, tedy je již hotova. Čekám, připouštím, s netrpělivostí._____ 3) 4.1.2021 - Druhá řada má kompaktnější děj a je srozumitelnější. Charismatická Lyřina matka se pěkně odkopává a divák si lebedí. Za druhou řadu 4*._____ 4) Třetí řada se bude natáčet v roce 2021. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Klasický nešvar velké většiny seriálů. Je to zbytečně dlouhé. Film Zlatý kompas stál za hovno, ale dokázal do dvou hodin narvat vše potřebné. Tady máme na ploše osmi hodin minimálně tři hodiny zbytečné vaty, které tomu ubírají tempo. Ve všech dalších ohledech ale špička a těším na další dvě řady. 85% Update po druhé sérii. Všechny nedostatky první série jsou pryč, přibylo dokonce několik kulervoucích momentů (Asriel a andělé over the top), takže zvedám na plnou palbu a budu velmi nedočkavě vyhlížet poslední řadu, která by měla být ještě lepší. 95% Update po třetí sérii. Stoprocentní to není, ale plný počet hvězdiček si to zaslouží, protože to je nejen špičkově udělané, ale především se to parádně drží předlohy, což je v dnešní době očividně bohužel výjimka (oproti Kolu času, Zaklínačovi, Rings of Power). Jako třešnička na dortu pak krásná anticírkevní agitka, takže dohromady výborný fantasy seriál, kterých by mohlo vznikat víc. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší ztvárnění námětu, než před už třinácti lety vydaný Zlatý kompas. Leč i ten nebyl úplně špatný. Každopádně na úrovni seriálu se námět dobře rozprostřel. Navíc autoři si dali záležet i na atmosféře, takže počítejte s námětem, který sice působí dětsky, ale je tajuplný až hranice existence této planety. Osm dílů mi uteklo a já jsem se jednoznačně bavil. Tohle je young adult fantasy seriál jak se patří! Plus ta titulní melodie, ta se sakra povedla! ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

S01 - Knižní předlohu neznám, a film jsem viděl naposledy před několika lety. Nicméně to nemění nic na tom, že mě to dost sedlo, a po překonání prvního dílu jsem byl dost zaháčkovaný. Sedlo mě rozšíření příběhu(oproti filmu je tady snad o polovinu více zápletek a linek), bavilo mě, že je toho tady více, a je na všechno víc času(vztahy mezi postavy, budování charakterů, směřování k nějakému bodu). Hodně oceňuji, že je to drsnější a některé momenty mě dost nepříjemně překvapily(největší zvrat v poslední epizodě). Po herecké stránce super(Dafne Keen je skvělá, Lin-Manuel Miranda příjemně překvapil a takový James McAvoy si krade každý okamžik pro sebe), vizuálně velice dobré a tempo příběhu dost slušné. Já jsem spokojený a těším se na druhou řadu, a doufám, že to čekání nebude dlouhé. 8/10 ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (gecko)
  • Natáčení probíhalo ve Wolf Studios Wales. (noelcoward73)
  • První díl sledovalo na BBC rekordních 7,2 milionu diváků a na HBO 724 tisíc, tím se stal v Británii nejsledovanějším novým dramatem od roku 2014. (Salem)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama