Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (556)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

WOW! Takýchto inteligentných, brilantne napísaných, precízne zrežírovaných (záverečná polhodina je taká napínavá, že z toho puká obrazovka televízora) a bravúrne zahraných (Tilda je proste skvelá!) právnických thrillerov nie je nikdy dosť. Aj sám Sidney by mohol byť hrdý, keby niečo takéto natočil. P. S.: Komu sa scéna s koňmi zdá ako deus ex machina, ten úplne nepochopil celú jednu rovinu rozprávania (so synovou fantasy hrou, knižkou, ilustráciami v nej, Arthurovou fascináciou príbehom... je v tom trochu mystiky, čo je v tomto inak dosť chladnom filme veľmi zaujímavý, hrejivý prvok). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hollywoodská pohádka o polepšeném právníkovi aneb jak si nezahrávat s chlápkem, co víc než advokátem je jak známo "šíbrem". A už vůbec ho nechtějte zabít! . . . Story průhledná jako ta voda ve farmářských studních s neviditelnými, leč zabíjejícími defolianty, kolem nichž se to celé točí. Kolikrát jsem na tohle téma už něco viděl, že... Ale naštěstí právě tento film je natočen tím nejlepším možným - >brilantně rutinním< způsobem, scénář je do detailů promyšlený a logika děje krásně funguje, G.C. je charismatický chlapák s problémy, leč se srdcem a svědomím, T.S. protřelá a hnusná mrcha bez špetky citu, co si to všechno umí >zařídit< , souboj právníků a celý příběh je docela věrohodný a nakonec se dočkáte i špetky toho mysteriozna... (Pro nepozorné a natvrdlé zase lehce napovím: kniha - koně... ;-) . . . Poctivé čtyři hvězdy tedy za poctivý HW produkt - víc mi ale připadá tak trošku jako marná investice. Asi tak jako když heroj Clayton na závěr filmu sedne do taxíku, dá drožkáři padesátku a nechá se velkoryse vézt kamsi kudykam. Docela by mě i zajímalo, kam se za tyhle prachy dá na Manhattanu asi tak dojet... ;-) - - - - - (Poprvé viděno 19.3.2009 na dvd, komentář zde jako mnohý - 20.3.2009) ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tony Gilroy je po Paulu Haggisovi či Bobu Galeovi další, kdo se kromě psaní scénáře nechal zlákat na režisérské křeslo a výsledek není vůbec špatný. Slušně napsaný thriller o novodobých právnících, kteří nechodí své klienty hájit do soudní síně, ale neustále mají telefon u ucha a zametají po svých "pánech" nepořádek. George Clooneyho mám film od filmu radši, protože se z něj stává světová extratřída a zasloužená nominace na Oscara to jen potvrzuje. Nominaci za vedlejší roli si vysloužil i Tom Wilkinson, který se mi svým výkonem líbil ještě více než Clooney. Tilda Swinton nezahrála špatně, ale výkon hoden nominace na Oscara to pro mě nebyl. Po filmové stránce to není pro mě nejlepší film roku 2007, ale herecké výkony jsou na hodně vysoké úrovi a za zkouknutí to určitě stojí...... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton rozhodně není typickým pravnickým filmem, ne vždy chronologicky rozprostírá krimi kauzu a pouze na ni pohlíží skrz právnickou optiku. Uprostřed je geniální, ale trochu bláznivý právník Arthur a "uklízeč" Michael, v přesvědčivém podání George Clooneyho, se ho snaží pochopit a uklidit mu z cesty... nejlépe jeho svědomí. čeká nás pár zajímavých kliček, ale žádná divácky podbízivá bomba, ani šok. Debut kvalitního scenáristy Tonyho Gilroye spíše sází na inteligentní vyznění, lidské charaktery, kdy na každého padne nějaký stín, klidně i pomalejší tempo, ale za to temnou a hustou atmosférou. Pokud neholdujete právnickým filmům, pravděpodobně se z kouzla tohoto díla leccos vytratí. 8/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie som kúzelník. Som upratovač.“ Tomuto filmu som sa roky vyhýbal a urobil som dobre. Iste, je to George Clooney a ZASA rozohráva jednu zo svojich veľkých filmových hier, ktorá z neho prestáva robiť obyčajného hollywoodskeho herca a robí mužnú, silnú, charizmatickú, šedivejúcu osobnosť. Na strane druhej, všetko to politikárčenie, zákulisné hry, zrady, prehry a ja neviem, čo všetko ešte, ma nudilo a dve hodiny som nechápal, čo sa rieši (pritom „podobné“ filmy, napr. ŽALOBA s Travoltom alebo ERIN BROCKOVICH s Juliou Roberts mali „zrozumiteľný“ scenár). Režisér Gilroy a producenti Steven Soderbergh, Anthony Minghella a Sydney Pollack (ktorý si vo filme aj zahral väčšiu rolu) dali dokopy zrelý, rozvážny pomalý skoro-triler o tom, že ak sa živíte svinstvom, STÁLE existuje šanca, ako sa pozrieť raz do zrkadla a nepovracať sa. Čo je pozícia, v ktorej je Clooney v podstate bezkonkurenčný a je to jeden z mála žijúcich hercov, ktorého filmovým postavám verím, že v určitej chvíli radšej umrú (alebo pôjdu do väzenia), než že by prekročili hranicu. Samotnému filmu som veľa neveril a dosť dlho som uvažoval nad hodnotením 40% (a Wilkinson s tými svojimi smiešne šialenými žvástami bol otravný). ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Sedan Mercedes-Benz třídy S, kterým jezdí ve filmu Michael Clayton, byl použit již ve filmu Ďábel nosí Pradu. Pro účely tohoto snímku byl i rozříznut na půl, aby filmaři mohli bez problémů natáčet herce ve voze. Pro potřeby Tonyho Gilroye byl tedy opět svařen dohromady a přelakován. To vše z důvodu aby ho mohli tvůrci vyhodit do vzduchu. (DaViD´82)
  • Jediný z filmů, který byl nominován na Oscary 2008 do více než jedné herecké kategorie. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama