Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Beatníci, to je generace Američanů, kteří se postavili pořádkům a vytvořili naprosto nový směr, především pak v literatuře, ale vlastně tak trochu i v životě. Jack Kerouac, William S. Burroughs, Neal Cassady nebo básníci jako Allen Ginsberg. Tohle jsou jména, která jsou dodnes spojována s něčím, co lze považovat za buřičské, něco, co nejde ruku v ruce s americkým snem. Nechci přehánět, ale myslím, že by se beatníci dali porovnat s francouzskými dekadenty, i když si myslím, že ti zašli ještě o něco dál. Mezi beatníky byli poměrně pracovití lidé, kteří prezentovali své názory tvorbou, nemuselo se nutně jednat o bohémy. "On the Road" (česky "Na cestě") je knihou, kterou Kerouac napsal jako životopisnou. Sice změnil jména, ale to dělal snad ve všech svých knihách. Vypráví však o sobě a o svém setkání s Nealem Cassadym, které navždy ovlivnilo jeho poměrně krátký život. Cassady se objevuje hned v několika Kerouacových knihách. "On the Road" je snímek, který skutečně vypráví příběh o cestě. Jako kdyby si producenti uvědomovali stereotypnost Hollywoodu a sami ji podporovali tím, že se režisérem stal Walter Salles. Když už natočil "Motocyklové deníky", proč by nenatočil další road movie. Nutno říct, že film "Motocyklové deníky" mě zaujal mnohem více. Trochu se bojím toho, že kniha "Na cestě" bude dál legendou, ale ne kvůli filmu. Snímek si budou lidé pamatovat hlavně proto, že zde Kristen Stewart ukázala prsa. Což mi přijde dost málo, jako pamětihodnost. Film je místy prostě trochu nudný, nezachází do detailů, i když by mohl být skutečně kritický, jak ke společnosti, tak k postavám samotným. Mohl by být drsnější, ale není. Potom je to jen road movie, které má něco málo z "Jízdy" Jana Svěráka. Asi bych se radši na tu "Jízdu" mrknul. "On the Road" nepřináší nijak zajímavý pohled na svět. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/01/tobruk-valcik-s-basirem-2-dny-v-new.html ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Kniha je jeden velký bordel a film tuhle formuli úspěšně dodržuje. Cestujeme tam a zpátky bez ladu a skladu a tu a tam se někde zastavíme, abychom přemýšleli nad smyslem bytí. Samu mě překvapilo, jak blízko má atmosféra k té knižní. Scény, které kniha popisovala jako depresivní, strhující, melancholické, příjemné, film vykresluje úplně stejně. Dean je v knize za zjevení a rebela, který se neumí usadit. Hedlund ho vystihnul do puntíku. Riley je jako Sal uhrančivý. Oproti Deanovi nenápadný pisálek, který je ale srdcem příběhu. Hlavní trio kazí jen Kristen Stewart svým křečovitým výrazem. Snesitelné scény jsou jen ty, kde nemluví. Zvlášť musím pochválit posledních deset minut, které mě dostaly víc než samotný závěr v knize. Tomu filmu prakticky chybí jen větší odvaha víc prostříhat děj a dát mu nějakou vlastní vizi. Takhle je to sice velmi důvěrná adaptace knihy, ale sám o sobě film až tak neobstojí. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Sal (Sam Riley), mladý a nadějný spisovatel, žil vcelku klidným životem, dokud nepotkal Deana (Garrett Hedlund). Dean, který vždycky dokáže rozjet nějakou bejkárnu, nebo alespoň nějakou cool party, se spoustou alkoholu, drog a sexu. Dean, kterého napadne vyrazit pryč, z New Yorku, na nějakou dalekou cestu. Dean, který nemá problém kdykoliv sbalit holku. Nebo kluka. Nebo se oženit. Dean vlastně nemá vůbec žádný problém. S ničím... Pamatuji si, že předlohu Jacka Kerouaca jsem četl asi dva roky zpátky, a vůbec mne nebavila, a už vůbec jsem nechápal, jaký kult se kolem tohoto dílka tvoří. A to mne nenapadlo, že po nějakém čase budu muset onu nudu strávit ještě jednou, tentokrát při sledování tohoto filmu. A nuda to opravdu byla, protože koukat na to, jak si Dean se Salem v jednom kuse užívaj, zatímco mne čeká druhej den cesta akorát tak do hokny, jen fakt o ničem. Ale několik kladných bodů bych ve filmu našel - třebas prsa Kristen Steward (akorát to vyjde na ty hvězdičky - dvě prsa, dvě hvězdičky)... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ono na základe Kerouacovej predlohy som nemal veľké očakávania, ale toto zaostalo aj za tým. Tých filmov o znudenej mladej generácii, čo nevie čo skôr so sebou tak šukajú, drogujú a zase len šukajú, tých tu už bolo dosť. Aký mal ale film zmysel, čo komu priniesol a to za skoro 2 a pol hodiny. Skutočne len pramálo. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Nemám v oblibě filmové adaptace, ale ještě víc mi vadí ono otřepané "kniha je lepší než film". Za to mám slabost pro road movie. // U Jacka Kerouaca je to trochu složitější, protože psaní zakládá na bázi pocitové, nikoli dějové - což bývá u filmu problém. Tady jsem ale problém neměla, protože Walter Salles se s tím porval obstojně. Tudíž výsledek není nijak dechberoucí, ale rozhodně není ani zavrženíhodný. // Zkrátka film o putování a přátelství, o svobodě, nespoutanosti. Dobrodružství tkví v samotném životním stylu, nikoli v příběhu samotném, což samozřejmě může kdekoho nudit, leckoho pobouřit. Co už. // On the Road bylo očekávané dílo, které tak nějak vzniklo a pak tiše zaniklo, neb - podobně jako kniha v době svého vzniku - nemá přívržence, ale kritiky. // Pro mě osobně v pohodě podívaná na něco, co se dnes už moc nenosí (a seru vám na hipstery). ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Scéna, ve které postava Kristen Stewart uspokojuje ručně dva muže v autě, se stala hitem internetu. (Wade)
  • Ve scéně, kdy hrdiny zastaví policista a nechá je vystoupit z auta, vyslýchá Marylou (Kristen Stewart). Když poté policista odchází k autu, Marylou jemně postrčí k ostatním výtečníkům, Marylou však během prostřihu překoná vzdálenost od kufru auta až ke dveřím a ještě se stihne otočit čelem k policistovi, od kterého přišla. (dandislav1991)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama