Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

hippyman 

všechny recenze uživatele

takže hádanka: je to prachbídná vykrádačka několika pohádek s neskutečně hloupým scénářem plným logických chyb a pitvořícími se herci. zazní v ní asi dvě až tři úsměvné hlášky krále majsnera. je to velkej pohádkovej průser a nechci to už nikdy v životě vidět... ano, to je Nejkrásnější hádanka. 20% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět, tak někomu rovnice Troška = odpad! prostě stačí a nemusí se na film ani dívat, protože už dopředu ví, že se mu film nebude líbit. Protože pokud by tohle nebyla pravda, tak by Nejkrásnější hádanka musela mít alespoň 60 %. Tohle je totiž (speciálně od Trošky) dost velké překvapení a určitě jeho nejsnesitelnější film za zhruba 10 let! Kdyby poslední půlhodina neztratila na vtipu a tempu, jdu na maximum, takhle dávám čtyři hodně překvapené a ZASLOUŽENÉ hvězdy. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jan Dolanský se snaží co to jde, ještě tak charismaticky působí Ladislav Potměšil, ale tím výčet plusů asi i končí. Zbytek zajímavých hlasů bohužel obstarávají dabéři. Asi nebylo tolik peněž aby se ve filmu i ukázal třeba takový Ota Jirák, když už půjčil jedné z postav svůj hlas. Děj je natahovaná žvýkačka a po asi 50 minutách začíná připomínat nekonečné kolo. Člověk začíná pomalu přemýšlet jak tohle může dopadnout. Nakonec je hádanka vyřešena, posledních 10 minut se udá vše podstatné co se udát mělo. Všichni jsou š'ťastní. Zazvonil zvonec a pohádky je konec. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Lotrando a Zubejda? Pošetilost mocných? Princezna ze mlejna? S čerty nejsou žerty? Celou dobu při sledování Nejkrásnější hádanky jsem si u každé scény kladl otázku, kde jsem podobný motiv či výstup viděl. Zdeněk Troška si v tomto filmu vypůjčoval a inspiroval se, kde se dalo (včetně svých předchozích pohádek), a rozhodně neskončilo jen u tvorby Jana Drdy. Většina herců ve vedlejších rolích navíc buď přehrává nebo naopak působí dojmem cimrmanovského oživlého dřeva, čehož si patrně všiml i sám režisér a nechal je přemluvit známými dabéry, takže výsledek působí jako německá pohádka z dovozu. Jedna hvězdička za Jana Dolanského. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Na Troškovy sračky už jsme nějaký ten pátek zvyklí, ale tady to zas až tak moc neposral, takže jasný odpad to nebude. Snad za to může i předloha, ačkoliv Drda nejspíš metá kotrmelce v rodinné hrobce. Kdyby to alespoň mělo hlavu a patu. Vše mi tu připadá tak nějak nesmyslně poslepované. Místo jednoduché příběhové linky tu drhne celé klubko kokotin, které spolu nemají zdánlivě nic společného. Jako by si scénárista na každých pět minut odskočil do jiné pohádky. Už jen fakt, že jsem byl schopen tu hrůzu dokoukat do konce si zaslouží jednu hvězdu. Jinak je to ale typické dílo našeho dvorního mrviče vkusu a přestárlého teplometa, který už by se na tu filmařinu měl vysrat. Nejlépe tak před dvaceti lety. 25% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Cena dětské poroty na 40. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hoffmana v Ostrově nad Ohří. (M.B)
  • Pro film vzniklo na dvě stovky kostýmů. (DaViD´82)
  • Původně se mělo točit na Chodsku, kvůli změně koloritu se točilo v jižních Čechách. Natáčelo se také na zřícenině hradu Sukoslav u Kostomlat pod Milešovkou, či zámcích Žleby a Sychrov. První klapka padla 24. července 2007 ve Staré oboře v Hluboké nad Vltavou. (M.B)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama