Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Zdeňka Trošku tentokrát beru na milost, i přes tu až příliš malebnou kameru a zcela nevyužité schopnosti Jana Dolanského. Jedinou závažnou, zato ovšem téměř smrtící chybou je scénář. Zjevně ho sice nenapsal člověk po lobotomii mozku, ve skutečnosti ale příběh nikam nespěje a chybí mu dějový oblouk. Troška je totiž poměrně schopný režisér, ale už od konce osmdesátých let zoufale špatný vypravěč. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

O tom, jak důvtipný mládenec ,,Matěj hádanka“ ke štěstí přišel …. Ono to ani jinak být nemůže. Pokud ovšem pohádka vstupovala do světa s ambicemi stát se rodinnou podívanou, která bude obšťastňovat několik generací, má malý problém. Jako dospělého mne sice neurazila, ale nijak nenadchla. Viděl bych ji tak pro děti kolem 10ti let. Těm totiž nebude vadit prostinký příběh ani.. ani.. no prostě vůbec nic. Ačkoliv oceňuji Troškův komerční úspěch, v tomto případě jej (opět) nechápu. PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ** NAPĚTÍ ** Co uvidíme (možná) příště? Matěj bude mít z pekla štěstí. Ve mlýně bude hádat, jak rodí chlap. Dostane za to přes andělskou tvář pár facek? Nebo seno? Nebo to skončí erotikou? ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zpočátku Nejkrásnější hádanka vypadala na vcelku snesitelný Troškův počin, jenže ten pohádkový guláš, kterým se postupem času stávala víc a víc, nakonec příliš dobrý nebyl. Děj plete páté přes deváté, vtipy nejsou vtipné, dočkáme se i několika režisérových tradičních ukřičených scén a postav hloupých, až to bolí (tentokrát to místo čertů schytali loupežníci). Nejvíc mi ovšem pil krev způsob, jakým postavy mluvily. Snad v zájmu jakési falešné lidovosti místo "někdy" říkaly "někdá", místo "úplně" zase "ouplně", místo "zase" pak "zasejc"... atd. Pochopil bych, kdyby tak mluvili prostí "poddaní" a odlišovali se tak od těch z královského dvora. Ale proč tak mluvila princezna, král a další? Netuším. Dvě hvězdy nakonec dávám za sympatickou dvojici Jana Dolanského a Veroniky Kubařové a za kostýmy. ()

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Kdepak nejkrásnější hádanka, spíše nejzapeklitější hádanka, která zní: Jaktože ministerstvo kultury nedalo Troškovi perm ban na natáčení pohádek??? Ten jeho všudypřítomný zubatý úsměv mi leze na nervy a jeho časy odvály s posledním dílem hoštické trilogie. Na pohádky se nehodí (dal světu 2 vcelku dobré) a možná by si měl položit otázku, jestli chce dobré herce mučit svými útrpnými nástroji ve své soukromé ordinaci "Troška bolesti". ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Matěj kromě hádanek miluje i Majdalenku, pohlednou dceru sedláka, u kterého pracuje. Jenže otec už pro ni vybral rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka, a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž chasník i jeho milá rozumějí řeči zvířat a tak než si získá srdce Majdalenky čeká ho cesta na zámek za princeznou a pohádka tak nějak doklopýtá do štastného konce. Kostrbatý scénář má i logické lapsusy u kterých se divák musí ptát, proč chce Matěj po úspěšném rozřešení hádanek od princezny hubičku, když tolik miluje Majdalenku a i některé jednání postav postrádá logické odůvodnění. Pohádkové kouzlo tu není přítomno v tak silné konzistenci a někteří herci ve svých rolích působí divně, jako třeba Jan Dolanský, a někteří to zase podrželi, jako třeba Miroslav Táborský. Hudba byla asi tím nejlepším a Troškův režijní rukopis není na pohádce příliš znát. 60% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • V jeden moment řekne Madlafous (Miroslav Táborský) hlášku: „Jsem to ale čtverák.“ Stejnou větu řekl Jan Dolanský, který v pohádce hraje Matěje, ve filmu Sametoví vrazi (2005), kde ztvárnil Ludvíka Černého, hlavního kata celého orlického gangu. (Nick321)
  • Natáčelo se i ve Staré oboře na Hluboké, kam měli filmaři výjimečně umožněn přístup, jelikož generálním partnerem filmu byla společnost Lesy ČR. Ve Staré oboře na Hluboké se natáčelo se i na tzv. "Filmařské cestě", která byla kdysi vybudovaná pro dramatický film Otakara Vávry Oldřich a Božena (1984). Ten jí však nakonec nevyužil, a tak byla poprvé ke svému účelu využita až po cca 22 letech. (DaViD´82)
  • Pro film vzniklo na dvě stovky kostýmů. (DaViD´82)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama