Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

hippyman 

všechny recenze uživatele

takže hádanka: je to prachbídná vykrádačka několika pohádek s neskutečně hloupým scénářem plným logických chyb a pitvořícími se herci. zazní v ní asi dvě až tři úsměvné hlášky krále majsnera. je to velkej pohádkovej průser a nechci to už nikdy v životě vidět... ano, to je Nejkrásnější hádanka. 20% ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Lotrando a Zubejda? Pošetilost mocných? Princezna ze mlejna? S čerty nejsou žerty? Celou dobu při sledování Nejkrásnější hádanky jsem si u každé scény kladl otázku, kde jsem podobný motiv či výstup viděl. Zdeněk Troška si v tomto filmu vypůjčoval a inspiroval se, kde se dalo (včetně svých předchozích pohádek), a rozhodně neskončilo jen u tvorby Jana Drdy. Většina herců ve vedlejších rolích navíc buď přehrává nebo naopak působí dojmem cimrmanovského oživlého dřeva, čehož si patrně všiml i sám režisér a nechal je přemluvit známými dabéry, takže výsledek působí jako německá pohádka z dovozu. Jedna hvězdička za Jana Dolanského. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak Troška konečně nechal na pokoji Kameňáky a vrhnul se zpět k pohádkám, které od něj byly aspoň občas koukatelné. A i tentokrát se to dá překvapivě snést bez újmy, i když hotový zázrak to taky není. Troška pořád neumí nějak extra režírovat,příběh je rozkouskovanej pomalu jak nějakej seriál a na můj vkus to bylo až moc dlouhý a ke konci už moc nudný (ne,že by ten zbytek byl zábavnej). Ale Jan Dolanský je pořád sympaťák a dokáže utáhnout snad všechno a kamera je na český poměry taky docela dobrá, akorát při těch šermířskejch soubojích neví co zabírat dřív. A navíc v poslední době u nás zrovna moc pohádek nevzniká, takže musíme být rádi i za tu Trošku do mlýna. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nemám rád pohádky a mám vůči nim averzi. Na předpremiéru téhle pohádky za účasti tvůrců jsem do kina vyrazil jen proto, že jsem zadarmo vyhrál lístky, jinak bych tuto pohádku ignoroval. Ale byl jsem velmi příjemně překvapený. Žádné nadpřirozeno se nekonalo a pohádka to byla velmi zajímavá. Dokonce tak zajímavá, že jsem od plátna nemohl odtrhnout oči a byl jsem zvědavý, jak to všechno dopadne. Takže můj dojem je více než pozitivní. Ale i přesto dávám tři hvězdičky, protože pokud bych dal lepší hodnocení, tak by to byl výsměch vůči kvalitním filmům, které jsem ohodnotil čtyřmi a pěti hvězdičkami. Takže zůstanu u průměrného hodnocení, ale i tak je to dobré hodnocení a musím říci, že pan Troška příjemně překvapil... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já koukám jako blázen. Byl jsem připravený na všechno možné, jen ne na film od Zdeňka Trošky, který se dá snést. Podle mě se režisér svého diváka bojí. Některé atributy jeho předchozí tvorby tu pořád jsou, ale další nedobré věci zkrátka a dobře obrousil. (Třeba ta kamera byla v pohybu skoro pořád, jako by tím chtěl tvůrce někoho popíchnout.) A my se můžeme donekonečna hádat, zda byl výsledný tvar záměr, anebo bezděčný výkřik do tmy od člověka, který studoval na francouzském lyceu a nejsou mu jasné základní rozdíly mezi jednotlivyými žánry. Kdyby mě cca od šedesáté minuty nepřepadla tak zoufalá nuda, měl bych ze sledování tohoto snímku čistokrevný šok! :-D ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)
  • Natáčelo se i ve Staré oboře na Hluboké, kam měli filmaři výjimečně umožněn přístup, jelikož generálním partnerem filmu byla společnost Lesy ČR. Ve Staré oboře na Hluboké se natáčelo se i na tzv. "Filmařské cestě", která byla kdysi vybudovaná pro dramatický film Otakara Vávry Oldřich a Božena (1984). Ten jí však nakonec nevyužil, a tak byla poprvé ke svému účelu využita až po cca 22 letech. (DaViD´82)
  • Původně se mělo točit na Chodsku, kvůli změně koloritu se točilo v jižních Čechách. Natáčelo se také na zřícenině hradu Sukoslav u Kostomlat pod Milešovkou, či zámcích Žleby a Sychrov. První klapka padla 24. července 2007 ve Staré oboře v Hluboké nad Vltavou. (M.B)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama