Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Pratchetta vyloženě nemusím, protože jeho "fantasy" nesplňuje ani jednu mojí podmínku definice tohohle žánru. Nečetl jsem nic a tak jsem šel s tímhle eposem do neznáma. Kupodivu se to velmi povedlo a dojem v podstatě kazí jenom strašlivá stopáž, která mohla a měla být kratší. Na film je to hodně dobré, ale knížku rozhodně číst nechci, protože to je prostě jenom pohádka. 90% ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nadšen. Tyhle adaptace mají svoje kouzlo a radši uvidím Pratchettovky v televizním podání, než v nějaké podivné pitvořině. I stopáž se mi líbí, jen to člověk musí pochopit a opravdu si celý děj rozdělit na dvě části. Jinak je to tříhodinový nával na mozek. Takhle je tu spousta fajn postav s haldou úžasných nápadů. Otec prasátek se mi líbil daleko více než Barva kouzel. Na jednu stranu se zde řeší každá blbina a děj se sune opravdu velmi pomalu, ale na druhou je pak prožitek daleko větší. 5 hvězd nedám jen proto, že si dovedu představit ještě lepší podívanou, kterou snad dostanu v dalších adaptacích...ač ten Smrťův doslov si možná pátou hvězdu zasluhuje. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ne, že by se nejednalo o kvalitní adaptaci, ale je to ten typ, který přímo nesnáším - doslovný bez špetky vlastní invence. Výsledkem je podivná záležitost, u které těžko určit komu je určena. Pro neznalé předlohy to bude plné zbytečných a doslovných scén a naopak pro znalce zbývá pouze ilustrace ke knize - nic více. Je to stejný problém jako u filmových adaptací Pottera, dokud stál za kamerou Columbus, tak to byly jen doplňky ke knihám a změnilo se to až s nápady Cuaróna. Tvůrci to vzali skutečně z gruntu a je zde vše - včetně třeba anabáze s koupelnou Zatraceného Hlupce Johnsona (jako jeden příklad za všechny). V knize tyto pasáže svůj účel plní, ale zde jsou pro děj nepodstatné a zbytečně prodlužují stopáž a především ubírají snímku tempo. Naopak mezi nesporné klady patří obsazení ústředních postav, ty jsou bez výjimky přesné a ze Smrtě i přes plastikovou masku sálá charisma na všechny strany (byť Smrťovi z divadla V Dlouhé nesahá ani po kotníky). Vzhledem k tomu, že jde o televizní produkci, s ne zase až tak velkým rozpočtem, tak vizuální stránka, efekty, kostýmy i výprava v rámci možností ujdou. Přesto za vidění rozhodně stojí, hlavně díky opravdu povedené druhé části. Ta první je až přespříliš roztříštěná a nekonzistentní. Potěší cameo Pratchetta v roličce hračkáře. Pokud by tvůrci chtěli pro příště zadaptovat i jiné zeměplošské kusy tak bych ocenil především "Stráže ! Stráže!", "Malé bohy" či "Soudné sestry", obvzláště pokud by se nebáli si předlohu aspoň trošku upravit k obrazu svému. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hogfathera som si pozrela hneď na druhý deň po Farbe mágie a páčil sa mi ešte viac - aj keď uznávam, že najmä v druhej časti boli chvíle, kedy by som tempo rada popohnala. Ale to je spoločný znak oboch týchto filmov, no ak si to užívate, nie je dôvod sa pre to rozčuľovať alebo ponáhľať. Filmový Otec prasátek je krásna fantasy rozprávočka pre dospelých, má to skvelú atmosféru, napätie aj milé postavy. David Jason hrá Alberta lepšie ako Mrakoplaša, Časnačaj je mrazivo diabolský, Arcikancelár je "k zulíbání", Susan krásna, láskavá i ľadová zároveň a SMRŤ... ten je absolútne dokonalý :-D Ak by som to mala prirovnať k megahitu, tak kvalitatívne je to silná konkurencia Harrymu Potterovi - samozrejme, že marketingovo sa nechytá ;-) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film ohodnotil čtyřmi hvězdičkami hlavně z důvodu hrozivé stopáže, po dnešním shlédnutí jsem musel hvězdičku přidat, protože tvůrci těch 189 minut potřebovali k tomu, aby vytvořili snímek, který by byl co možná nejvěrnější knižní předloze. Terry Pratchett patří dlouhodobě k mým oblíbeným autorům a jeho příběhy ze Zeměplochy se mi podařilo shromáždit všechny, takže jsem měl oproti lidem, kteří jeho knihy nečetli, výhodu v tom, že jsem si mohl ve filmu najít mnoho odkazů a souvislostí. Smrť byl naprosto dokonalý, Michelle Dockery jako Susan výborná a Marc Warren jako Čas- na- čaj démonický. Nejlepší bylo to, že se ve filmu z Terryho Pratchetta nic neztratilo a v žádném případě mi nijak nepřekážely ani polystyrénové kulisy, dokonce bych řekl, že mě potěšily, v záplavě digitálních triků to bylo příjemné osvěžení. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)
  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)

Reklama

Reklama