Reklama

Reklama

Skutečný příběh zdravotníka amerického letectva U.S. Air Force, Williama H. Pitsenbargera, jehož statečnost zachránila ve Vietnamu desítky životů. V roce 1966 se poblíž Saigonu odehrála jedna z nejkrvavějších bitev vietnamské války. Během záchranné mise 11. dubna se jednadvacetiletý medik přezdívaný Pits rozhodl dobrovolně opustit relativní bezpečí záchranného vrtulníku, aby pomohl vojákům na zemi. S neobyčejnou odvahou a odhodláním osobně zachránil a dopravil do bezpečí více než 60 mužů 1. pěší divize americké armády. Poté, co mu bylo nařízeno využít místo v posledním vrtulníku, odmítl a zůstal se zbytkem armády uprostřed těžké palby. O 32 let později dostane ambiciózní byrokrat z Pentagonu Scott Huffman na starost dokončení posudku, který má rozhodnout, zda údajné hrdinské činy vojáka Pitsenbargera zaslouží nejvyšší ocenění za statečnost – Medaili cti. Huffman sbírá svědectví armádních veteránů, kteří byli přímými účastníky bitvy. Během jeho vyšetřování vyplouvají na povrch závažné utajované skutečnosti, jejichž zveřejnění může Scotta stát víc než jen kariéru… (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (107)

Marze 

všechny recenze uživatele

Na radny valecny film to neni spatne.Ma to silny a nezapomenutelny pribeh z vietnamske valky a nasledujici prekvapeni.Z minulosti se vynoří pár silnějších motivů, třeba osudové předstírání smrti na bojišti nebo jeden chybný výpočet zrodivší masakr, zato však současnost včetně jímavého sblížení vyšetřovatelovy rodiny s rodiči mrtvého medika u společné modlitby už vyloženě atakuje hranici vyděračského kýče. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Nejvyšší pocta je od začátku především neskrývaným tahem na divákovi emoce a ve výsledku musím konstatovat, že se je i přes jejich nespornou prvoplánovost a kostrbatější zápletku nakonec podařilo tvůrcům ve mně vyvolat. Přiznává se mi to ovšem poměrně těžko, jelikož tento skutečnými událostmi inspirovaný příběh neoplývá zrovna prvky, které by z něj dělaly jakkoliv výraznější podívanou. Celá ona zápletka je totiž až příliš jednoduchá, či jinými, výstižnějšími slovy, na dvouhodinovou podívanou se jedná o poměrně neobsáhlou historku, čehož následkem je pak dost pomalé tempo, časté přešlapování na místě a opakující se scény a dialogy. Zarmoutit tu jinak dokáže ještě absence jakékoliv atmosféry, stejně tak jako napětí a opravdu výrazněji vyhrocených dramatických situací, kdy se veškeré takové momenty odehrávají v bohužel až příliš poklidném a nestrhujícím tónu. Co ovšem tomuto snímku hodně pomohlo, jsou výkony jednotlivých herců, především pak těch starších, kdy tu Hurt, L. Jackson, Harris, Fonda, Plummer a Savage předvádí natolik přesvědčivé a silné výkony, že pokaždé, když se kdokoliv z nich objevil, emoce okamžitě získali na intenzitě a právě oni se tak podíleli tím nejzásadnějším způsobem na mém zmiňovaném emočně výrazném dojmu, a díky čemuž jsem pak i společně s veškerými přítomnými postavami dosáhl působivé katarze a příjemné úlevy při dosažení jejich úspěšné mise. Obsahově tak zkrátka sice Nejvyšší pocta nenabízí úplně oslnivý zážitek, nicméně herecké výkony a funkční emoce mě oslovili vážně dost a já tak v souvislosti s tímto snímkem nemohu a ani nechci tvrdit, že nestojí za pozornost. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ale veď to je práca zdravotníkov, zachraňovať ranených, či? Prečo sa im zrazu venuje taká pozornosť? Zase raz sa zabrdne do emócií, do nejakej tajnej a zle naplánovanej operácie a samozrejme do toho, ako to velenie armády a ešte vyššie miesta zametajú pod koberec. Takže všetko to, čo sme už v podobných snímkoch videli. Pre amíkov na ospravedlnenie svojích činov a posilnenie patriotizmu výborné, pre nás ostatných len solídne natočená vojnová dráma. S jednou, dookola sa opakujúcou vojnovou scénou a asi dvoma zaujímavými myšlienkami. 3 z 5 ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Po přečtení obsahu vám v podstatě musí být jasné, jak film dopadne, jde tedy hlavně o způsob, jak se tvůrci k závěru propracují. Proti hercům nemůžu říct ani slovo, úředník Sebastian Stan je fajn, ale důležitější jsou představitelé veteránů - Samuel L. Jackson, William Hurt nebo loni zesnulý Peter Fonda, kterému je snímek věnován. Jejich flashbacky z válečné vřavy dokáží vtáhnout, na druhou stranu mladé vojáky ztvárňují snadno zaměnitelní no name herci, takže vám ani není jasné, který z nich je tím největším hrdinou. Osobně si nedokážu tu snahu vyznamenat dávno mrtvého vojáka příliš ospravedlnit (obzvlášť ne v případě, kdy už posmrtně oceněn byl, jenom ne "nejvyšší" medailí), Amerika je ale svým patriotismem proslulá, takže asi proč ne. Standardní drama s dobrými herci, které ale není ničím výjimečné. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Valečný film - budiž no…ale těch záběrů z války tam zase tak moc nebylo. Byly to spíš takový dvouminutový vzpomínky veteránů, kteří vzpomínali, co se před 30 lety stalo. Normálně bych dal za tři, ale zrovna včera jsem viděl Základnu a když to srovnám, byla o level výš než toto. Takže 49% a z filmu ve mě zůszává pocit nudy. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Během bitvy padlo nebo bylo zraněno 80 % ze 134 vojáku Charlie Company, 2. praporu, 16 pluku. 34 vojáků bylo zabito a 71 bylo zraněno, Někteří zranění později podlehli svým zraněním. (ARI50)
  • Bitva o Xa Cam My je považována za jednu z nejvíce katastrofálních bitev vietnamské války. (ARI50)
  • Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v USA, Thajsku a Kostarike. Celkovo trvalo od 7. apríla 2017 do 30. júna 2017. (MikaelSVK)

Související novinky

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

16.02.2021

Po skončení natáčení Jana Žižky se režisér a producent Petr Jákl začal více věnovat zahraničnímu filmovému trhu. Po svých producentských počinech Best Sellers s Michaelem Cainem, Axis Sally s Alem… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama