Reklama

Reklama

Kronika rodu Spiderwicků

  • USA The Spiderwick Chronicles (více)
Trailer 2

Po rozvodu rodičů se desetiletá dvojčata Jared a Simon nastěhují s třináctiletou sestrou a maminkou do zchátralého domu pratety Lucindy. Ta je zavřená v blázinci, protože tvrdí, že jejího otce Arthura unesli elfové. Při průzkumu domu objeví Jared Arthurovu pracovnu a v ní podivnou knihu, nazvanou Klíč k určování kouzelných tvorů kolem nás. Přestože je u ní varování, aby ji nečetl, chlapec neodolá. Dozví se tak o světě neviditelných, kteří se maskují různými kouzly a vidět je může pouze ten, kdo vlastní magický kámen nebo získal schopnost zření. Dočte se také, že některé bytosti jsou hodné a přátelské, jiné protivné a některé přímo nepřátelské. Nejstrašnější z nich je prý obr Mulgarath, který se chce knihy zmocnit a s její pomocí ovládnout svět. Díky knize Jared pochopí, že rozhněvali domácího skřítka, a pokusí se znovu získat jeho přízeň. Od něj se pak dozví, že Jaredovou vinou se k domu stahují příšery ve službách Mulgaratha a brzy dům napadnou. Jeho slova se potvrdí vzápětí, když Simon překročí Arthurem vytvořený ochranný kruh a skřeti ho unesou. Jared ho běží zachránit a objeví hejkala, uvězněného v kleci. Osvobodí ho a na oplátku od něj získá schopnost zření. Společně se Simonem, kterého obr poslal pro knihu, zjistí, že z domu vede tajná chodba do blázince. Vydá se s Mallory za pratetou, zatímco Simon doma připravuje rajskou omáčku jako obranu proti skřetům. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (353)

nash. 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem problém vybalancovat kombinaci rodinného filmu a malé neepické fantasy, zpočátku dokonce příjemně ponuré a lehce vibrující napětím. Potěšila řada vychytaných detailů, slušné tempo i některé z fantastických bytostí, zejména pak elfíci a ostatní květinové poletuchy. Velkoryse jsem přehlížel žánrová klišé, dětinsky afektované chování skřítků i ty neinvenční přerostlé ropuchy. Jenže pak mé potěšení z podívané tvrdě narazilo na nesmyslnou zápletku o obrovi, který si potřebuje přečíst člověkem napsanou knihu o svém, pro lidi neviditelném světě, aby věděl jak to v něm funguje. Celkový dojem sice vylepšilo svižné tempo závěrečné bitky i dojemný závěr, na to, aby Kronika unikla osudu další fantasy na jedno použití, jenž už zůstanou ležet v truhle, kde na ně bude sedat prach, to však nestačilo. A je to škoda. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $90miliónovTržby USA $71,195,053Tržby Celosvetovo $162,839,667Tržby za predaj DVD v USA $27,620,901 //počet predaných kusov 1,520,103║ Ničím prevratné fantasy, ľahko zapadne do nevýraznej priemernosti a ten rozpočet je dosť prestrelený na to že tam nehrajú žiadne veľké hviezdy ani že sa nekoná žiadna pompézna výprava. /55%/ ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Detské fantasy už začínajú byť otravné. Kým doteraz na mňa aj slabšie prírastky dokázali zapôsobiť aspoň niečím, vďaka čomu som sa na chvíľu vrátil do svojich mladých čias, pri Spiderwickovcoch bolo toto čaro defintívne prelomené. Nie je fér od filmov tohoto typu zakaždým očakávať dokonale prepracovaný Rowlingovej svet, ale niečo tak povrchné a odfláknuté sa zase až tak často nevidí. To si zrejme uvedomil aj Mark Waters, lenže ani jeho svižná réžia z veľkého NIČ nemohla vytvoriť niečo prevratné. Pár originálnych nápadov totiž kvalitnú fantasy nespasí, najmä ak je v každej tretej scéne prítomné klišé a halda neuveriteľných nezmyslov a náhod, nad ktorými ostáva aj rozum stáť. Snaha o prepojenie s rodinnou drámou vyznieva do stratena a väčšina ľudských postav iba nadbytočne dopĺňa pomerne fungujúci tím hlavných predstaviteľov. Samotní záporáci sú naviac žalostne smiešni (s výnimkou hlavného, ktorý je len žalostný) a ani pár škrabancov ma nedokáže presvedčiť o údajnej hrozbe, ktorú majú predstavovať. Takto už viac nie! ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Už od prvních záběrů jsem od filmu čekal, že to bude parádní fantasy, které mám tak moc rád. Bohužel jsem byl velmi rychle vyveden z omylu. Nesympatický hlavní hrdina byl jen jedním trnem v oku. Celý příběh byl víceméně uspěchaný a zmatený. Žádný smysl pro detail, ani náznak citu pro tajemno. Zkrátka a jednoduše je to nehorázná slátanina, na kterou měli producenti snad jen dva natáčecí dny, jinak by to snad dopadlo alespoň o trochu lépe. Dvě hvězdy dávám za pěknou hudbu a pěkné efekty, ale víc si to asi nezaslouží. Pro neznalé oddychovka, pro čtenáře kultovní série propadák. 45% ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Snesitelné, ale asi ne víc, než jednou. Waters zřejmě pochopil, že z tohohle scénáře pšenka nepokvete, a tak zběsile úhání dopředu, aby si nikdo nestačil všimnout, že vlastně kouká na docela nesmyslný a zbytečný film. Vizuální kabátek silně evokuje skvělou Terabithii, ale kde ta útočila sympatickými dětskými hrdiny s hmatatelným přátelským poutem, tam Spiderwickové vytahují akorát spoustu digitálních příšer a debilní dějové zvraty. Naštěstí to opravdu rychle odsýpá a Freddie Highmore je pořád ještě jedním z mála dětských herců, kteří jsou na plátně únosní. Jinak by bylo zle. 5/10 ()

Galerie (60)

Zajímavosti (10)

  • Před tímto filmem již Freddie Highmore spolupracoval s mnoha významnými režiséry a hrál v několika snímcích jako Karlík a továrna na čokoládu, Hledání Země Nezemě, Dobrý ročník nebo Arthur a Minimojové. (Rodriguez)
  • "Vždycky jsem měl rád fantasy filmy", řekl režisér Mark Waters (The House of Yes - scénář a režie). Proto se rozhodl natočit film podle knih od Tonnyho DiTerlizzi a Holly Black - Kronika rodu Spiderwicků. (Rodriguez)
  • Kvůli roli Mallory se herečka Sarah Bolger (A Love Divided, In America) naučila něco nového - šerm. Sarah musela před natáčením absolvovat kurz šermu, protože ve filmu je spousta bojových scén a plno šermování. Tři týdny trénovala v Montrealu a čtyři týdny v Dublinu. (Rodriguez)

Související novinky

Protivný sprostý nemrtvý holky

Protivný sprostý nemrtvý holky

05.02.2013

Nemáte dost zamilovaných upírů? Blbá otázka, já vím. Všichni jsme si oddechli, když Twilight sága přestala otravovat na plátnech kin... no, možná ne úplně všichni. Pro ty z vás, kterým žánr… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama