Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (458)

Hismael 

všechny recenze uživatele

Psychologické emo kriminální anime, kde se vyšetřovatel s vrahem snaží navzájem přechytračit. Seriál je jeden dlouhý příběh, který se snaží působit hodně promyšleně, ale především na začátku udělá vrah několik chyb a zbytečně riskuje, aby se děj mohl dál rozvíjet. Pokud by vrah postupoval chytře, jeho odhalení by bylo téměř nemožné. Úspěšné vyšetřování je tak o trochu větší zásluha scénáře, než chytrého pátrání  mladého detektiva, který se málo kdy zvedne ze židle. Autoři z něj udělali podivína, aby se zdůraznila jeho vysoká inteligence. Jednotlivé scény jsou spíše statické, postavené především na konverzacích. Ty ještě doplňují různé úvahy postav, které si povídají v hlavě sami pro sebe. Od 20. dílu se úvodní znělka změní na hardcore metal, který k pomalému váhavému tempu seriálu úplně nesedí. Určité postavy nahradí jiné a začne to být spletenec o tom, kdo komu předal zápisník smrti, na co kdo díky němu zapomněl, nebo si naopak vzpomněl. Nové postavy prakticky  napodobují tu původní a zvědavost jak to všechno dopadne se snižuje. Závěr je spíše takový vysněný svět dětského detektiva a čím více se příběh komplikuje, tím méně mu budete věřit. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou 10 dílů, musím do nebe vychválit český dabing a už mám svého miláčka - L. Na CZ jsem narazila náhodou, když jsem nemohla najít titulky k 6.dílu a nezbývalo mi než se podívat v cz. Brzo jsem zjistila, že hlas Michala Jagelky je úlisnější, protivnější a arogantnější a že hlas L je nádherný, stejně jako jeho účes. Navíc mě seriál zaujal natolik, že zbožnuju hudbu, dedukční boje a spát jsme šla až ve čtvrt na 3 ráno. Dodatek 1 Po smrti L se děj zvrhl, na jeho místo nastoupili dva blbečci (z nichž jeden je transvestita a druhý peroxid) a Light se stal tak protivným, že bych ho odstřelila brokovnicí okamžitě. Seriál se dělí jakoby na dvě části. První je kvalitní a opravdu napívnavá. Druhá je překombinovaná, přehnaná a skoro otravná. Za "první" řadu 5* za "druhou" 3*. Výsledek je tedy 4*. Jsem opravdu zklamaná posledními deseti díly. Takže udělám to, co dělám když mám oblíbence a končí to jinak. Vymyslím si alternativní konec sama pro sebe. Dodatek 2 Po shlédnutí posledních dvou dílů mám radost z Lightova konce. Matsudo konečně udělal jednu věc pořádně a to že ustřelil Lightovi ruku. Nakonec mi bylo líto i toto transvetitního Mela. Všichni, kdo jsem chtěla, aby zemřeli, tak zemřeli, a Ryuk nad všema vyzrál :-) Až na smrt L ideální konec ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jako odpůrce anime jsem k tomuto seriálu přistupoval poněkud skepticky. Kupodivu mě to ale mile překvapilo. Jak nápad tak provedení jsou celkem originální. Kluk dostane deník a pomocí něj může zabíjet lidi. Časem se vše samozřejmě zkomplikuje a on si začne hrát na boha. Je to neskutečně náročné na přemýšlení. Je super sledovat Lighta, jak soupeří s L. I další vedlejší postavy jsou zajímavé. To samé platí pro Shinigami. Zvláštností seriálu je, že máte pocit, že by mohl každý díl být poslední. Dost se jim to daří natahovat. I z filozofického hlediska se jedná o dost zajímavý počin. Taková moc by asi zkazila každého člověka. Určitě jsem rád za toto nakouknutí do japonského světa a jeho kultury. "Stvořím nový svět!" ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě napadlo, že mě dokáže zaujmout anime, a ještě k tomu z Japonska. Upřímně anime není můj šálek kávy, ale díky Netflixu jsem dostal možnost zhlédnout Zápisník smrti a ve všech směrech mě zaujal. Hlavně svými zvraty a perfektním dějem. Ano, ke konci trochu docházel dech, ale první polovina seriálu byla prostě skvělá. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nemám vo zvyku hodnotiť seriál ešte pred dokončením sezóny (prípadne inej formy uzavretého celku), ale Desu Nôto si ma získalo už od prvého dielu svojim príbehom, ktorý je tvorcami neustále a veľmi vzrušujúco rozvíjaný skrz charaktery postáv a tým dochádza u diváka aj k sústavnej zmeny perspektívy na otázky, ktoré súbežne vyvstávajú. Potešenie zo sledovania sa tak vďaka vyššie napísanému následne pretavuje aj do príjemných úvah a vytvárania vlastných náhľadov k predkladanej téme. UPDATE: Tak po dopozerani poslednej casti (ktorej zaver je vyborny) ostavam i nadalej na 5*, i ked je to 9/10. Je fakt, ze po vybornych 17 dieloch to islo dolu a hlavne naoko zbytocna prekomplikovanost miestami stavala na tazko odhadnutelnej nahode (nahodach), vo vysledku je to pre mna kompatne uzavrety serial, ktory mi prijemne mrazenie priniesol velakrat. ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Seriál je natočen podle stejnojmenné mangy, kterou vytvořil Cugumi Óba a Takeši Obata. Manga vyšla i v českém jazyce. (Hannibal92)
  • Ryuk Lightovi na začátku seriálu řekne, že „uživatel zápisníku nemůže po smrti jít do pekla ani do ráje“, což si mnoho fanoušků vyložilo tak, že se z Lighta po smrti také stal smrtonoš. Tato teorie byla i podpořena ve filmu Death Note Relight (2008), kde na konci Ryuka navštíví smrtonoš nápadně podobný Lightovi. Nicméně v manga si Light těsně před svou smrtí vzpomene na to, že mu Ryuk po svém výroku o nebi a peklu ještě sdělil, že si vlastně jen dělal legraci a žádné nebe a peklo nejsou, přičemž všichni lidé, ať už uživatelé zápisníku nebo ne, po smrti jdou na místo zvané Mu (無), což znamená „nicota“. (vojtaruzek)
  • Shinigami Ryuk miluje jablka. Zajímavostí je, že autor jej mínil využít jako symboliky v tom smyslu, že je hříšným. Oproti ostatním Shinigami se tak dokonce chová, a proto mezi ně nezapadá. (P. J. D.)

Reklama

Reklama