Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že mě animé seriál (ale i film) dokáže zaujmout natolik, abych mu nasolil plnou palbu hvězd, těšil se na každé další pokračování a ještě navíc neměl po téměř patnácti epizodách žádné výtky. Death Note je zajímavý nejen svým námětem, ale pronikne divákovi pod kůži i svojí hudbou, ať už ústřední znělkou, či melodiemi doprovázejícími scény, ale také dávkou napětí v každém dílu a různými dějovými zvraty, kterými jsou jednotlivé epizody protkány. Zpočátku jsem si říkal, že bych tento námět raději viděl v hrané podobě, ale po pár dílech mi již animovaná forma vůbec nevadí. Líbí se mi myšlenkové pochody hlavních postav, ale také atmosféra a ústřední i dílčí zápletky. Jsem zvědavý, jak vše dopadne a upřímně nevím, zda stát na straně Lighta či L, neboť obě postavy mají mé sympatie. Své neoddiskutovatelné kouzlo má však také shinigami Ryuk. Prozatím je to jednoznačných 5*. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Neskonale temná a přitom energická anime série, která vám rozproudí krev tím správným způsobem a v každém díle do vás nasolí takovou dávku briskně sesumírovaných informací a stále vyhrocenější zápletky, jež nadměrným vytěžením svého nesmírného potenciálu rovněž získala seriálu pár rekordů, až se vám z toho protočí panenky. Bohužel, vinou toho je Death Note jen jednorázovou záležitostí „Raketový vzestup, náhlý pád“, která je s přibývajícími díly, kdy se na sebe jen vrší stále neuvěřitelnější hlavolamy a dva mozky s velkým M na sebe šijí jednu boudu složitější než druhou (jejich předpoklady navíc mnohdy nevycházejí ani z toho, co ví oni, jako spíš z toho, co ví pouze divák – kam se hrabe The Mentalist), čím dál průhlednější. Postupem času, kdy se už nelze jen nechat unášet rychlým spádem děje, ale tvořit si komplexní představu, vyplouvají na povrch dříve opomíjené malichernosti a scenáristická bezradnost jak ve skládání vytvořených dílků příběhového puzzle, tak v od počátku nastolených trademarků (např. neustálé dovysvětlování motivů skrze monology postav, jenž bohužel namísto záměru jen potvrzuje jednorozměrnost postav a slaboduchost scénáře v detailech, které přímo nesouvisí s hlavní linkou). Při případném sledování doporučuji zhustit seriál do prvních 10-15 dílů, pak je to za čistých 5*, v dalších se pouze prohlubuje zklamání z vyvěrajících chyb a pramalých posunů v ději, potažmo v celkové skladbě na povrchu excelentního, v jádru omezovaného anime. 7/10 ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Klučinovy spadne do klína zápisník, který zabije každého, koho do něj napíše. A protože se klučina nudí, tak během pár dnů zabije desítky kriminálníků. Už jen tahle myšlenka je úplně mimo mé chápání, Japonci jsou fakt divní. Možná, kdyby tvůrci jeho motivaci rozvedli do více dílů a byli bychom svědky jeho proměny, ale jeho jednání je vysvětleno pár větami hned v prvním díle. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Psychologické emo kriminální anime, kde se vyšetřovatel s vrahem snaží navzájem přechytračit. Seriál je jeden dlouhý příběh, který se snaží působit hodně promyšleně, ale především na začátku udělá vrah několik chyb a zbytečně riskuje, aby se děj mohl dál rozvíjet. Pokud by vrah postupoval chytře, jeho odhalení by bylo téměř nemožné. Úspěšné vyšetřování je tak o trochu větší zásluha scénáře, než chytrého pátrání  mladého detektiva, který se málo kdy zvedne ze židle. Autoři z něj udělali podivína, aby se zdůraznila jeho vysoká inteligence. Jednotlivé scény jsou spíše statické, postavené především na konverzacích. Ty ještě doplňují různé úvahy postav, které si povídají v hlavě sami pro sebe. Od 20. dílu se úvodní znělka změní na hardcore metal, který k pomalému váhavému tempu seriálu úplně nesedí. Určité postavy nahradí jiné a začne to být spletenec o tom, kdo komu předal zápisník smrti, na co kdo díky němu zapomněl, nebo si naopak vzpomněl. Nové postavy prakticky  napodobují tu původní a zvědavost jak to všechno dopadne se snižuje. Závěr je spíše takový vysněný svět dětského detektiva a čím více se příběh komplikuje, tím méně mu budete věřit. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Ponejpr pravím, že anime není zrovna mým šálkem kávy. Avšak tento seriál je opravdu mistrovské dílo, v němž se snoubí morální otázky, pěkná animace, parádní hudba a hlavně nečekané a občas i šokující dějové zvraty. Jedinou vítkou proto zůstává občasné až příliš nelogicky se rozhodující a předpoklady činící postavy. I přesto jednoznačně 5*. ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Jména hlav vůdčích agentů jako "L" jsou určeni podle abecedy. Jediným důvodem k tomu, aby byl jmenován další agent do čela a dostal jméno, je smrt toho předchozího. Je tak jasné, že před "L" zemřel "K" a "J". Výjimkou v pořadí jmen agentů je "M", protože namísto něj byl jmenován hned "N" vzhledem k tomu, že "M" byl netrpělivý. Je to také jediný případ, kdy byly dva agenti najednou naživu, ačkoliv později "M" zemřel. (P. J. D.)
  • Ryuk Lightovi na začátku seriálu řekne, že „uživatel zápisníku nemůže po smrti jít do pekla ani do ráje“, což si mnoho fanoušků vyložilo tak, že se z Lighta po smrti také stal smrtonoš. Tato teorie byla i podpořena ve filmu Death Note Relight (2008), kde na konci Ryuka navštíví smrtonoš nápadně podobný Lightovi. Nicméně v manga si Light těsně před svou smrtí vzpomene na to, že mu Ryuk po svém výroku o nebi a peklu ještě sdělil, že si vlastně jen dělal legraci a žádné nebe a peklo nejsou, přičemž všichni lidé, ať už uživatelé zápisníku nebo ne, po smrti jdou na místo zvané Mu (無), což znamená „nicota“. (vojtaruzek)
  • Seriál je silně inspirovaný známými evropskými filosofy a jejich myšlenkami. Kupříkladu Kantem ("Základy metafyziky mravů"), či Rousseauem ("O společenské smlouvě neboli O zásadách státního práva"). (P. J. D.)

Reklama

Reklama