Reklama

Reklama

Mauzoleum

  • USA One Dark Night (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Slávny ruský okultista Karl Raymarseivich Raymar bol vo svojom byte nájdený mŕtvy a spolu s nim aj šestica mladých žien. Na pohreb do miestneho mauzólea sa dostaví aj jeho dcéra Olivia (Melissa Newman), s ktorou už roky neudržiaval žiaden kontakt. Tá sa od staršieho muža vydávajúceho sa za otcovho priateľa dozvie, že otec bol psychický upír, živiaci sa bioenergiou svojich vystrašených obetí. Práve v mauzóleu, kde ho uložili k večnému odpočinku, má študentka Julie Wells (Meg Tilly) zložiť skúšku, aby bola prijatá do elitného školského klubu z názvom Sestry. Nebude to mať však vôbec ľahké, šéfka Sestier Carol (Robin Evans) s ňou má isté nevybavené účty. Zmráka sa a blíži sa noc, na ktorú tí šťastnejší budú ešte dlho z hrôzou spomínať... (beso74)

(více)

Recenze (16)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Mám takovou zásadu, že dokoukám do konce každý film, který načnu, i kdyby to měla být sebevětší hovadina. To je taky jediný důvod, proč jsem u tohodle vydržel celých devadesát minut. Ale že to byl boj! Více než hodinu se tam VŮBEC NIC neděje, režie je příšerná, scénář naprosto pitomý a herci mimořádně nesympatičtí. Tedy herci... Jestli se to tak dá vůbec nazvat. Jejich prkené projevy před kamerou se jen stěží dají považovat za hraní. Beru v potaz rok vzniku filmu (1983) i to, že to je béčkový horor, ale to se přece taky dá udělat elegantně a s grácií, ne? Abych jen nehanil, tak posledních pětadvacet minut přece jen dostane alespoň nějaký náboj (a to doslova), ale to už ten upachtěný pocit z filmu nezachrání. Přesto ty pomalu otvírané rakve a polorozpadlé mrtvolky něco do sebe mají. Za ně dávám alespoň tu jednu hvězdu, pač jinak to je čistý odpad. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Sú noci na ktoré sa nezabúda. Aj tvrdohlavá Julie (Meg Tilly) to pochopila. Ono povedzme si na rovinu, chcieť sa silou mocou stáť členkou sesterstva, ktoré funguje v počte 3 kusy, bez fantázie (volajú sa Sestry) a to aj napriek tomu, že tomu šéfuje bývalka jej bodyguarda, je minimálne na niekoľko sedení u psychiatra. Ale, kto chce kam, pomôžme mu tam. A tak sa aj Julie dostala do tichého a pokojného miestečka, kde okrem nej v pokoji odpočíva aj niekoľko tisícok ďalších stálych nocľažníkov. Problémom je fakt, že sesterstvo by si z nej rado kruto vystrelilo a že jeden z najnovších nocľažníkov sa nudí a rád by si zašpásoval. A ako člen starej gardy, jeho hrátky majú štýl. Bohužiaľ sa k tomu treba prehrýzť cez hodinku čakania. Mauzóleum je horor ktorý sa dá ťažko zaškatuľkovať. V čase, keď väčšina tvorcov fičala na slasheroch poprípade zombíkoch, dvojica scenáristov Tom McLoughlin a Michael Hawes vytvorila vlastnú víziu, kde prvé husle hrá strach zo smrti, záhrobia a nebožtíkov. K tomu pripočítať telekinézu a na svete je veľmi svojrázny výtvor, ktorý určite stojí za pozretie, pretože, aj keď je spomínaná úvodná časť príliš dlhá, je to jeden z mála hororov, ktorý sa snaží o vývoj postáv a neberie ich len ako materiál do mlynčeka na mäso. Mimochodom, film išiel do kín ako Mládeží prístupný (PG), hoci v ňom niet krvi, sexu či škaredých slov, posledná dvadsaťminútovka musela zanechať na psychike mladších návštevníkov kina isté stopy... ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Začnu od konce - posledním cca 20 minutám není co vytknout. Armáda oživlých na dálku ovládaných mrtvol, působivá atmosféra mauzolea, teenageři šílení strachem, skvělé efekty. Ovšem předtím tu je klasická nemoc béčkových hororů - hodiny absolutní nudy, kdy se nic neděje. Sledujeme jednu pipku, jak se chce dostat do sesterstva ještě větších pipek, kterým velí bejvalka jejího mladého a do toho jednu ženu, které má po otci zvláštní schopnosti, ale manžel jí nerozumí. Je nudné, mizerně zahrané a zoufale o ničem. A ten skvělý konec už to fakt nezachrání. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

One dark night nie je žiadny meisterstuck, ale predsa dokáže skvele zabaviť aj nahnať strach. Ide o žánrovu zmes, obsahujúcu prvky tínedžerského, zombi hororu a slasheru, typickú pre osemdesiate roky. Film tvorí pôsobivý príbeh, ktorý si získa diváka aj napriek počiatočnému pomalému tempu zlovestným očakávaním a prísľubom akcie, ktorá sa v závere rozpúta tak, že tromfne všetky očakávania. Pozitívnu úlohu zohráva aj klaustofobická a represívna atmosféra, ktorá vrcholí v poslednej polhodinke útokmi hnijúcich mŕtvol v rôznom štádiu rozkladu na bezradné obete. Čo je síce odporné, ale aj pútavé zadosťučinenie. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slušný, osmdesátkový horror. V něm nešťastná holčina dostane za úkol přespat jednu noc v místním mauzoleu, netuší však, že kamarádky si z ní hodlají vystřelit. Zábavu jim ale zkomplikuje nadpřirozená síla... A škoda, že si na ní musíte počkat dobrou hodinu, protože do té doby je to celkem nezajímavé a tuctové. S nástupem bohaté přehlídky oživlých mrtvol ve vysokém stupni rozkladu se to ale rapidně zlepší. Atmosféra konečně zhoustne a masky vypadají výborně. Za pozornost ještě stojí samotná márnice, která se až nápadně podobá té ze série Phantasm. Helljahve, díky za titulky. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • V závere filmu bola ako ruka Raymara použitá ruka režiséra Toma McLoughlina. Z nedostatku financií si vo filme zahrala aj ruka scenáristu Michaela Hawesa. Bolo to v scéne kedy Stevea (David Mason Daniels) schmatne akási ruka z jednej z truhiel a on upadne do bezvedomia. (beso74)
  • Postava Allana McKenna (Adam West), dostala meno podľa spisovateľa Edgara Allana Poa, ktorého dielo bolo pre filmárov v tomto prípade najvýznamnejšou inšpiráciou. (beso74)

Reklama

Reklama