foto

Meg Tilly

  • nar. 14.2.1960 (58 let)
    Texada, British Columbia, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato pozoruhodná herečka, která po svém americko-čínském otci zdědila krásné a exotické rysy, se narodila v Long Beach. Její matka se dvakrát vdala a rodina, ve které Meg vyrůstala, se tak postupně rozrůstala až na 13 členů (rodiče a 11 dětí). Meg vzpomíná, že rodina se, s nevlastním otcem (hippiem), přestěhovala do Kanady a že k zábavě nikdy nepotřebovala televizor, zato se vášnivě věnovala domácímu divadlu a zvlášť nadané děti rodiče podporovali v jejich talentu. U Meg to byl tanec, hlavně klasický balet – v 18 letech se vrátila do USA a balet začala studovat v New Yorku, kde tančila v Connecticut Ballet Copany a jako sboristka divadla se dostala i do hudebního filmu Alana Parkera SLÁVA (1980). Svět filmu se jí sice zalíbil, ale nebýt vážného úrazu zad a následného varování lékařů, že nepřestane-li tančit, skončí na kolečkovém křesle, její umělecká dráha by se tímto směrem neubírala. S dráhou profesionální baletky se rozloučila, odjela do LA a rozhodla se zkusit své štěstí jako herečka. A třebaže šla ve vyšlapaných stopách své sestry Jennifer, rovněž herečky, ani zde jakoby jí osud příliš nepřál. V r. 1982 se při natáčení rodinného dramatu TEX, kde hrála hlavní roli, zamilovala do producenta Tima Zinnemana a třebaže byl o 30 let starší než ona v r. 1984 se za něj provdala a měla s ním dvě děti. K svému milovanému tanci se však ještě jednou vrátila - v roli baletky Chloe v daramatu VELKÉ ROZČAROVÁNÍ v r. 1983.

Na přelomu let 1983/1984 pobývala v Praze ve štábu režiséra Miloše Formana a filmu Amadeus. Meg Tilly se měla stát Mozartovou manželkou Constanzí (E. Berridge), ale fotbálek s herci a štábem, při kterém si komplikovaně zlomila nohu, jí o tuto – možná životní – roli připravil. Za roli hřešící jeptišky ve filmovém zpracování divadelního dramatu ANEŽKA BOŽÍ (1985) sice získala Zlatý Glóbus 1985 a nominaci na Oskara, jistá hořkost z nevydařené možnosti objevit se ve filmovém trháku těchto let – jakým Amadeus bezesporu byl – v ní zůstávala i přes možnost zahrát si v dalším Formanově filmu VALMONT (1989). Postava záhadné paní de Tourvel, kolem níž Valmont (Colin Firth) spřádal milostné intriky, jí nejen umožnila návrat do popředí pozornosti diváků, ale přinesla jí i nový vztah s Colinem Firthem a rozvod s Zinnemanem.

V r. 1990 si ještě zahrála v kriminálce LUPIČI TĚL, v r. 1993 v úspěšném televizním seriálu PADLÍ ANDĚLÉ, a v roce 1995 po boku Jasona Robardse ve filmu JOURNEY, ale to byly její (zatím) poslední role.

V současné době se věnuje literární činnosti. Po vydání prvního románu Singing Songs o zneužívané dívce následoval - čtenáři rovněž dobře přijatý román Porcupinea a soudě dle slov samotné Meg, ani tento titul nebude jejím posledním, třebaže v současnosti se na veřejnosti příliš neukazuje a plně se věnuje výchově svých tří dětí.

alpeew

Herecká filmografie

Filmy

2017 War Machine
2016 Antibirth
2014 Bomb Girls - Facing the Enemy (TV film)
1995 Journey (TV film)
1994 Sleep with Me
Trick of the Eye (TV film)
1993 Lupiči těl
1992 Útěk z normálu
1990 Carmilla
Dva Jakeové
V zájmu dítěte (TV film)
1989 Valmont
1988 Maškaráda
The Girl in a Swing
1986 Mimo službu
1985 Anežka boží
1984 Impulse
1983 Psycho II
Velké rozčarování
1982 Mauzoleum
Tex
1981 Trouble with Grandpa, The (TV film)
1980 Sláva

TV seriály

2013 Bomb Girls (TV seriál)
Blood Relations (S02E12)
Kings and Pawns (S02E11)
Romeo Foxtrot (S02E10)
další epizody (12)
2012 Bomb Girls (TV seriál)
Elements of Surprise (S01E06)
Armistice (S01E05)
Bringing Up Bombshell (S01E04)
další epizody (6)
2010 Caprica (TV seriál)
The Heavens Will Rise (E16)
Unvanquished (E10)
1994 Na hlavní třídě (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)

Dokumentární

1989 Milos Forman: Portrait (TV film)

TV pořady

1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace