Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (757)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se citového vydírání a to se naštěstí nekonalo, přesto je z Václava cítit kalkul, tématem počínaje a obsazením Ivana Trojana (a proklamováním českého Foresta Gumpa) konče. Film není nezajímavý, ale až v poslední třetině opravdu nadchne. A Trojan není nakonec nikterak úchvatný, skutečným králem filmu je Jiří Lábus. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

I. Trojan je v úlohe Václava strašne sympatický chlapík, málinko švihnutý , ale kto nie je? Na niektorých jeho úletoch som sa vážne dobre pobavil. The best of je jeho boxérsky tanec na diskotéke. Záver bol čitateľný trošku skôr akoby som chcel, ale inak fajn. E. Vášaryová to je prirodzenosť a profesionalita sama o sebe, tá sa ani hýbať nemusí. Všetko zahrá očami. Takto to robia veľkí herci. Slabšie štyri hvizdičky.70%. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Film, ktorý držia nad priemerom len štyri veci - herecké polohy Ivana Trojana, Emília Vašáryová, poeticky smutne veselý hudobný motív Jana P. Muchowa a výstrih Soni Norisovej. Melancholický príbeh dedinského idiota je "hodne retro", na čom má veľký podiel 35 mm projekcia v Artkine Metro s osobným Trojanovým uvedením, ale hlavne zasadenie a námet. Smutne to podčiarkuje fakt, že mnohé slovenské dediny ešte stále vyzerajú a fungujú rovnako - a po nejakú dobu ešte zrejme budú. V komediálnej rovine by to chcelo byť niečo medzi Rain Manom a nezznabožským hláškovacím Dědictvím aneb... (čomu nahráva aj vzťah hrdinu a matky a niektoré jeho eskapády), v tej vážnejšej (a temnejšej) prosto melancholická dráma jednej rodiny a jednej dediny, ktorá má svoje tiene minulosti. Škoda absentujúcej emocionálnej (a príbehovej) hĺbky a prítomnosti humoru, ktorý je pre českú novú vlnu typicky ľahkovážny a spôsobujúci efekt miernej banalizácie ústrednej témy, čo je rozhodne zle. Nezostal som ohromený, milo prekvapený, ale ani vyslovene sklamaný. 60% ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočené i zahrané melodrama, kde se ale prakticky nic neděje. Vynikající Trojan v celém filmu zlobí své spoluobčany, ti se pak zlobí na něho a tak pořád dokola. Václav sice slibuje, že ,,všechno bude", ale nakonec i film zůstal jen u toho slibování. Ke konci už si tvůrci s příběhem neví moc rady, a tak film vyšumí do ztracena. Nicméně je to škoda, protože první polovina je skutečně výborně rozehraná. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Divný český film o konfliktním vesnickém idiotovi. Trojan a Vašáryová jsou skvělí. Vzpomínky na tátu taky. A to je asi tak všechno, co se mi na tom líbilo, jinak to byl promarněný čas. Emoce se nějak nedostavily, bohužel, přestože příběh podle skutečné události na to potenciál měl. Účastníci zájezdu od stejného režiséra se mi líbili mnohem více, snad proto, že postavy tam byly mnohem životnější než ve Václavovi. Trailer: http://www.csfd.cz/film/230528-vaclav/videa/ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Václavovo postižení je lehká mozková retardace. Lidé s touto poruchou mají IQ 50 – 69 a jejich mentální věk nepřesáhne 12 let. (Siriuss)
  • Film navštívilo v kinech 351 380 diváků a vydělal 30 065 944 Kč. (Pumiiix)
  • Původní verze scénáře obsahovala zcela jiný závěr. Byl mimo jiné delší i o text odpovídající cca dalším dvaceti minutám filmu. Celá tato pasáž byla nakonec vyškrtnuta, jelikož by dle tvůrců již byla emocionálně prázdná. (DaViD´82)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama