foto

Miroslav Moravec

  • nar. 6.1.1939
    Praha, Československo
  • zem. 29.3.2009 (70 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miroslav Moravec se narodil 6. ledna 1939 v Praze na Žižkově hanáckým rodičům – odborníkovi a znalci látek. Už za studií hrál s ochotníky a přes nesouhlas rodičů se pokoušel o přijetí na pražskou Státní konzervatoř. Po opakovaném nepřijetí (nakonec dálkově absolvoval roku 1962 DAMU) se rovnou stal profesionálním hercem. Zprvu musel projít oblastními divadly: mostecké Divadlo pracujících (1960 až 1962), Divadlo Pohraniční stráže v Chebu (1962 – 1964) a zlínské Divadlo pracujících (1964 – 1968).

Odešel do Prahy a stal se členem Divadla za branou režiséra Otomara Krejči (1968 – 1972), Divadla S. K. Neumanna v Libni (1972 – 1988), Městských divadel pražských (1988 – 1996) a vysněného Divadla na Vinohradech (1996 – 2004). Na sklonku svého života již hostoval na různých pražských scénách (např. Divadlo Metro). Miroslav Moravec hrával charakterní role, často intelektuály, statečné hrdiny, jímž nechyběl smysl pro jemný humor, sebeironii a nadsázku. Své výkony umocňoval i svým basbarytonem („Zelený papoušek“, „Bratr Žak“, „Dvanáct rozhněvaných mužů“, „Tomáš Becket“, „Černí baroni“ aj.).

Na filmovém plátně se mihl poprvé už v roce 1956 v úloze německého vojáka ve Weissově dramatu HRA O ŽIVOT. Do svého příchodu do Libně se „ohřál“ ve filmových ateliérech jen zřídka u malých rolí: mladík před hotelem v dětském filmu Ivo Nováka ŠTĚŇATA (1957), voják u závory v Roháčově a Svitáčkově hudebním filmu KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964), mladík s dlouhými vlasy v krátké grotesce Zdeňka Rozkopala a Radima Cvrčka TEN ČAS (1966), uhlíř ve Cvrčkově dětském snímku TÁŇA A DVA PISTOLNÍCI (1967) a Jirkův (Martin Masner) otec v dalším Cvrčkově filmu ŽIRAFA V OKNĚ (1968).

V nastávající normalizaci se stal celkem hojně obsazovaným do menších úloh Vinci (ZLATÁ SVATBA), Nergera (…A POZDRAVUJ VLAŠTOVKY), zástupce velitele (SOKOLOVO), kriminalisty (PŘÍPAD MRTVÉHO MUŽE), Kotase (SMRT MOUCHY), člena České národní rady (OSVOBOZENÍ PRAHY), zaměstnance Univerza (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM), Křikavce (VOLÁNÍ RODU), Lavaga (TAJEMSTVÍ OCELOVÉHO MĚSTA), Ing. Stejskala (PUMPAŘI OD ZLATÉ PODKOVY), Josefa (POZOR, VIZITA!), Drobowitze (ŠÍLENÝ KANKÁN), otce (OZNAMUJEME SE LÁSKÁM VAŠÍM) atd.

V 90. letech si zahrál i několik velkých a dodnes oblíbených rolí, ale zato v umělecky podprůměrných filmech. Byl popem a vdovcem v koprodukčních filmech LADY MACBETH VON MZENSK (1992) a PERFEKTNÍ MANŽEL (1992), nemravným Němcem Dietrichem Beckem v Olmerově erotické frašce PLAYGIRLS (1995) podle románu Vladimíra Párala, svérázným a duševně nemocným náměstkem ministra vnitra v trilogii bláznivých crazy komediích BYL JEDNOU JEDEN POLDA I., II. a III. Jaroslava Soukupa, ředitelem banky v PASÁŽI (1996) Juraje Herze, mafiánem Fábiem ve Spěváčkově BRAKU (2002). Naposledy namluvil hlas Boha v Troškově buranské komedii KAMEŇÁK 3 (2004).

Působil také při uměleckém přednesu (Viola, Lyra Pragensis, NEDĚLNÍ CHVILKA POEZIE apod.), v rozhlase („Brácha“, „Tři mušketýři“), televizi (inscenace KOSMAS A PANÍ BOŽETĚCHA, VIKTOR VELIKÝ, V KLEŠTÍCH, HODINA OBRANY, VETŘELCI V COLORADU, a seriály 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, NÁVŠTĚVNÍCI, SANITKA, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, U NÁS DOMA, DLOUHÁ MÍLE, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, PŘÍPAD PRO ZVLÁŠTNÍ SKUPINU, HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE, POMALÉ ŠÍPY, BYLO NÁS PĚT, HOSPODA, MOTEL ANATHEMA, ČETNICKÉ HUMORESKY či PRA PRA PRA) a zejména v dabingu, kdy svým krásným hlubokým hlasem namlouval Jeana Maraise (FANTOMAS), Tely Savalase (KOJAK), Yvese Reniera (KOMISAŘ MOULIN), Alaina Delona, Henry Fondu, Pierra Richarda i Jeana – Paula Belmonda.

Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržel Cenu Františka Filipovského (2002) a Ceny Týtý (1998, 1999, 2000, 2002). Své vzpomínky shrnul do knížky „Život je parádní jízda“ (2000). Ke konci života se potýkal s vážnými zdravotními problémy. Miroslav Moravec zemřel po těžké nemoci na nádorové onemocnění ve věku sedmdesáti let 29. března 2009 v Praze na jednom z oddělení motolské nemocnice.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2007 Václav
2005 Kameňák 3
2002 Brak
Miláček (TV film)
Peklem s čertem (TV film)
Vetřelci v Coloradu (TV film)
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Doktor Smrt I (S02E08)
Pra pra pra (TV seriál)
1999 Byl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drak
Královna bublin
1998 Kočičí hra (divadelní záznam)
Motel Anathema (TV seriál)
1997 Byl jednou jeden polda II - Major Maisner opět zasahuje!
1996 Hospoda (TV seriál)
Pasáž
Tajemné příběhy (TV seriál)
1995 Byl jednou jeden polda
Playgirls
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Česká soda (TV seriál)
Perfektní manžel
Pomalé šípy (TV seriál)
Pozvání na večeři (TV film)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Lady Macbeth Mcenského újezdu
1991 Hodina obrany (TV film)
Skládačka (TV film)
1990 Vltava hraje k volbám (TV film) - vyp.
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Guláš (studentský film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Kamarád do deště
Oznamuje se láskám vašim
U nás doma (TV seriál)
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
Viktor Veliký (TV film)
V kleštích (TV film)
1986 Dva na koni, jeden na oslu
Gottwald (TV seriál)
Panoptikum města pražského (TV seriál)
Velká filmová loupež
1985 Pohádka o Malíčkovi
1984 Noc smaragdového měsíce
Sanitka (TV seriál)
1983 Brakýři (TV film)
Návštěvníci (TV seriál)
1982 Poslední propadne peklu
Sny o Zambezi
Svět zvaný festival
Šílený kankán
Třetí princ - vyp.
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Tři spory: Spor herečky Kvapilové (TV film)
1981 Každému jeho nebe
Pozor, vizita!
Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
1980 Rytmus 1934
1979 Momicheto i zmeyat
Na dvoře vévodském (TV film)
Rukojmí v Bella Vista
1978 Muž s orlem a slepicí
Princ a Večernice
Pumpaři od Zlaté podkovy
Tajemství Ocelového města
Trasa
Tři mušketýři po třiceti letech (divadelní záznam)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Tichý Američan v Praze
Volání rodu
Zítra vstanu a opařím se čajem
Zrcadlení
1976 Jeden stříbrný
O Všudybylovi (TV film)
Případ mrtvých spolužáků
Smrt mouchy
1975 Hřiště
Osvobození Prahy
Pomerančový kluk
Sarajevský atentát
1974 Companiero (studentský film)
Kosmas a paní Božetěcha (TV film)
Případ mrtvého muže
Sokolovo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Družina černého pera
Větrné moře
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Pan Tau a taxikář
Pan Tau v cirkusu
Zlatá svatba
1969 Pan Tau (TV seriál)
1968 Žirafa v okně
1967 Automat na přání
Táňa a dva pistolníci
1966 Ten čas
1965 Sjezd abiturientů (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1957 Štěňata
1956 Hra o život

Dokumentární

2010 Příběhy slavných: Dobrovolný dárce hlasu (TV film) - a.z.
2006 Chvíle posvátná
2003 Hluboko naladěná Viola (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Kapka z poháru nesmrtelnosti
1992 Duše východu (TV seriál)
1991 Josef Hlávka (TV film)
1990 Vox humana (TV film)
1989 Pražský Odysseus
Zemři a živ budeš
1988 Okolnosti Bohuslava Martinů - vyp.
1986 Živá voda
1984 Dny společné práce
1978 Země pod Popocatépetlem
1976 841 metrů za 646 hodin
1975 A rudý prapor zavlaje
1973 Potomci a předkové: Čas zrady, čas naděje

TV pořady

2003 Vyhlášení ankety TýTý Týdeníku Televize o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2002 (TV pořad)
2001 Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2000 (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
P.F. (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1999 (TV pořad)
1999 Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1998 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Kupé (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1991 Intenzivní kurs němčiny (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1983 Sešlost (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace