Reklama

Reklama

Píše se rok 1985. Elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof se od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Vyráží do Mexika, ale nehledá tam drogové bosse, hledá alternativní možnosti léčby AIDS a jeho šancí se tak stane mezinárodní černý trh s neschválenými léky. A protože nemá jinou možnost ani co ztratit, začne tyto léky pašovat přes hranice do USA. Zvláštního spojence Ron najde v Rayonovi (Jared Leto), transsexuálovi, který má stejnou touhu po životě i stejnou diagnózu. Naštěstí Rayon sdílí Ronova podnikatelského ducha a tak spolu začnou hledat cestu, jak se vyhnout vládním sankcím namířeným proti prodeji neschválených léků. Nakonec založí Dallas Buyers Club, který funguje na principu, kdy nemocní lidé platí měsíční členské příspěvky a za to získají přístup k zásobám nových a především neoficiálních léků. Takto vzniklá komunita stejně postižených a často zoufalých lidí se rychle rozrůstá a sílí. Ron už není jen pašerákem léků, stává se i bojovníkem za důstojnost, vzdělání a společenské přijetí HIV pozitivních lidí. A tak díky své snaze o přežití Ron žije naplno jako nikdy předtím, v čase, kdy již měl být spolehlivě a dávno mrtvý. Film Klub poslední naděje je inspirován skutečnými událostmi. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (867)

movie 

všechny recenze uživatele

DALLARS BUYERS CLUB by určitě slušelo minimálně 30 minut navíc. Několik postav je tu lehce odbytých, na Oscara nominovaný Jared Leto je tu jen lehce nastíněný, Bradford Fox je jen zvláštní cameo a ačkoliv celý film okupuje McConuaghey, i jeho postava by si zasloužila trochu dokreslit abych Rona Woodroofa dokázal pořádně pochopit. A nedá se svítit - DBC jsem viděl v momentě, kdy dobíhá TRUE DETECTIVE, ve kterém je McConaughey ještě o dva stupně lepší. Ale to jen tak na okraj, DBC určitě patří mezi nejzajímavější filmy roku 2013. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

I přes všechny ty oscarové ambice vlastně hodně příjemné překvapení. Čekal jsem totiž hlavně klasický akademicky chladný kalkul s výtečnými hereckými výkony. Místo toho jsem však dostal skvěle zrežírovaný film, v němž je bezchybný výkon McConaugheyeho a nečekaně přirozeného Jareda Leta jen třešničkou na dortu. Výborný scénář, skvěle napjatá atmosféra tehdejší doby a hlavně spousta emotivních momentů, u nichž vám nebude zrovna nejlépe. Hlavně díky ním ve mně tento skvěle odsýpající snímek každým dnem čím dál více rezonuje. Ano, letošní oscarová sezóna se zatím rýsuje hodně nadějně a tento výtečně znepokojivý snímek se v ní rozhodně neztratí. 80% ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl celý film jako scéna v obchoďáku, bylo by to za 5*, takhle se holt bude muset spokojit se čtyřmi.;-) Klobouk dolů před proměnou Matthewa McConaugheyho, který je jak vzhledově, tak herecky k nepoznání, dále si mohou scénáristé připsat plus za překvapivě příjemnou Jennifer Garner a především pak za Jareda Leta (nebo spíš Jareldýnu Letovou), který je roztomilou queer kapitolkou sám o sobě.:-) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdyby Metjú McQueer nebyl žabař a přizdisráč, nýbrž skutečný ctitel Stanislavského metody, sundal by těch padesát kilo nikoliv pár měsíci osvětimského menu, ale střihl by si třeba nechráněnou stonožku s Medžikem Džonsnem. Vypadal by přirozeněji, dokonale naplnil frázi "životní role" a navíc by ušetřili za maskérku na leze a krví podlitý pohled. Ale i tak šprcku dolů! Jeho kreace slizkého, jižanského hochštaplera a náruživého heteropíchala, před kterým se třesou i bowlingové koule, protože mají díry a jsou ženského rodu, a co si nevšimne, že jedna z fen štěká "hiv, hiv", je v letošních nominacích snad jediná, jenž si to opravdu zasouloží. Dalšího protěžovaného, teplého kandidáta, Zužu Žareda, bych zrovna dvakrát nevyzdvihoval, protože konečně dostal roli, ve které může být přirozený a určitě se cítil jako ryba v vodě. Pardon, chtěl jsem říct tranďák v travestišou, ryby, jak známo, homo nebývají. Překvapením rozhodně je, že se nejedná o plačtivou, kýčovitou filadelfskou melancholii Povislého Tomáše, ale o poměrně záživné obchodování s vitamíny proti AIDS na předpis ponikelské báby kořenářky, kvůli němuž musela Zentiva rychle vyvinout nějaké silně závislostní antidepresivum proti ušlým ziskům. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že konče Klubem poslední naděje jsem všechny letošní „ambiciózní“ na Oscara nominované kousky viděl. A můžu tak o krapet „objektivněji“ hodnotit a oceňovat. Nelze jinak, než smeknout před zásadně pohublou dvojicí Jared Leto a Matthew McConaughey. Druhému jmenovanému stačí nějaká ta šichta na zaplacení poplatků, rodeo, něco práškovitého do nosu a lehká holka k tomu. Několik následných omdlení má ovšem jasnou příčinu – AIDS, jehož léčba je toho času v plenkách. Měsíc života nebo boj pomocí alternativních (ač neschválených) léků o další měsíce, roky..? Postavy jsou výborně napsané. Pro okolí zbytečný a homofobní elektrikář McConaughey se tu vyzvrací z jižanské vidláckosti, takže nakonec nebudeme jeho primitivní obhroublostí opovrhovat. A to i přesto, že i na své snaze o lepší příští hodlá něco vyrejžovat. Výrazná fyzická proměna platí i pro exhibicionistického transsexuála Leta, který nabízí nepřehrávající postavu, které vtiskl silné tragické i komické rysy. A na mnohem menším prostoru. Navzdory tematice se navíc film objede bez kapesníkových scén, je to solidní charakterová studie o jedné osudové výzvě. Pokorně k látce přistupuje i střídmá režie, která nechce strhávat pozornost. Z filmů, které počtem nominací více či méně promlouvají do blížících se Oscarů, mám tři favority: Her, Blízko od sebe a Vlk z Wall Street. Každý mě oslovil jinak, každému bych úspěch přál. Klub poslední naděje se jim sympaticky přibližuje. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (24)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 5 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Film je natočen podle skutečných událostí, nicméně interpretace je velmi volná. Kupříkladu postavy doktorky Saks (Jennifer Garner) a transsexuála Rayona (Jared Leto) jsou složeny z několika reálných osob. (kenny.h)
  • Skutočný Ronald Woodroof (ve filmu Matthew McConaughey) nebol kovbojom. Tento šport mal síce veľmi rád, ale aktívne sa mu nikdy nevenoval. (Tch9721)

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Reklama

Reklama