Reklama

Reklama

Píše se rok 1985. Elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof se od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Vyráží do Mexika, ale nehledá tam drogové bosse, hledá alternativní možnosti léčby AIDS a jeho šancí se tak stane mezinárodní černý trh s neschválenými léky. A protože nemá jinou možnost ani co ztratit, začne tyto léky pašovat přes hranice do USA. Zvláštního spojence Ron najde v Rayonovi (Jared Leto), transsexuálovi, který má stejnou touhu po životě i stejnou diagnózu. Naštěstí Rayon sdílí Ronova podnikatelského ducha a tak spolu začnou hledat cestu, jak se vyhnout vládním sankcím namířeným proti prodeji neschválených léků. Nakonec založí Dallas Buyers Club, který funguje na principu, kdy nemocní lidé platí měsíční členské příspěvky a za to získají přístup k zásobám nových a především neoficiálních léků. Takto vzniklá komunita stejně postižených a často zoufalých lidí se rychle rozrůstá a sílí. Ron už není jen pašerákem léků, stává se i bojovníkem za důstojnost, vzdělání a společenské přijetí HIV pozitivních lidí. A tak díky své snaze o přežití Ron žije naplno jako nikdy předtím, v čase, kdy již měl být spolehlivě a dávno mrtvý. Film Klub poslední naděje je inspirován skutečnými událostmi. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (867)

castor 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že konče Klubem poslední naděje jsem všechny letošní „ambiciózní“ na Oscara nominované kousky viděl. A můžu tak o krapet „objektivněji“ hodnotit a oceňovat. Nelze jinak, než smeknout před zásadně pohublou dvojicí Jared Leto a Matthew McConaughey. Druhému jmenovanému stačí nějaká ta šichta na zaplacení poplatků, rodeo, něco práškovitého do nosu a lehká holka k tomu. Několik následných omdlení má ovšem jasnou příčinu – AIDS, jehož léčba je toho času v plenkách. Měsíc života nebo boj pomocí alternativních (ač neschválených) léků o další měsíce, roky..? Postavy jsou výborně napsané. Pro okolí zbytečný a homofobní elektrikář McConaughey se tu vyzvrací z jižanské vidláckosti, takže nakonec nebudeme jeho primitivní obhroublostí opovrhovat. A to i přesto, že i na své snaze o lepší příští hodlá něco vyrejžovat. Výrazná fyzická proměna platí i pro exhibicionistického transsexuála Leta, který nabízí nepřehrávající postavu, které vtiskl silné tragické i komické rysy. A na mnohem menším prostoru. Navzdory tematice se navíc film objede bez kapesníkových scén, je to solidní charakterová studie o jedné osudové výzvě. Pokorně k látce přistupuje i střídmá režie, která nechce strhávat pozornost. Z filmů, které počtem nominací více či méně promlouvají do blížících se Oscarů, mám tři favority: Her, Blízko od sebe a Vlk z Wall Street. Každý mě oslovil jinak, každému bych úspěch přál. Klub poslední naděje se jim sympaticky přibližuje. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Docela chápu nadšení diváků, ale neztotožnuji se s ním. Všechno tu už někdy bylo. Breaking bad, Blow, Philadelphia.. film prostě nepřináší příliš nového, ale jsem ráda, že vznikl už kvůli tomu, že se dotýká i ožehavého tématu - lékařů, kteří pacienty nechtějí vyléčit, ale dostat zaplaceno.. Je to bohužel stále aktuální a ne jen problém Ameriky. Co se týče herců, McConaughey nezklamal - standardní výkon, nic zvláštního, nic výrazného, jen dobří stylisté, kapky v očích a dost přemrštěný nevydařený přízvuk. Prostě jak je u něj zvykem. Jared Leto mě ale naprosto zbavil slov, je vidět, že se ničeho nebojí a vyhledává opravdu extravagantní role, které mu v závěru vážně sednou. Nepoznala bych ho. Nepoznala bych, že nešlo o skutečného transvestitu. Hádám, že to nebude nejoblíbenější role jeho fanynek, ale mně dokázal, že jako jeden z mála dokáže dobře zpívat i hrát a nic nedělá napůl. Film byl dobrý, ale leckdy jsem měla téměř pocit dejavu (kde jsem to jen viděla?) a příliš mi neubíhal. Kdybych mohla, dám 3,5 *. Bez přehrávajícího McConaugheyho by to byly 4. Edit - Po pár dnech si za boha nemůžu vzpomenout, jak film skončil, takže hodnocení nechávám na 3*, které jsou zcela oprávněné. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Nepozdáva sa mi označenie indie, ani mainstream, je to niečo medzi a to niečo prekvapivo funguje. Bude to asi tým, že Valieé dobre vie ako narábať s tak ošemetnou látkou akou je boj s AIDS. V prenesenom zmysle slova to znamená schopnosť nezachádzať do zbytočných extrémov a radšej nechať bez nemiestnych predsudkov i prehnaných sympatií voľne plynúť to čo si tak nejak nepriamo vyžaduje byť voľné (fabula) a naopak atmosfericky zosilovať to, čo si každý priaznivec filmu-katarzie praje mať zosílené (syžet). To sa odráža hlavne v používaní jednotlivých vyjadrovacích prostriedkov, ktoré sa už naďalej nesnažia na seba samoúčelne vzťahovať pozornosť a svojou nestrojenosťou a nedoslovnosťou sa podriaďujú samobytnému fikčnému svetu v ktorom sa ide jak do tuhého, tak sa príhodne odľahčuje. Najzaujímavejšie na "Dallas Buyers Club" potom teda nie sú ani tak bezpochyby brilantné metamorfózy McConaugheyho a Leta, ale skôr ono umné balancovanie medzi príjemnou človečinkou o nádeji a trpkou existenciálnou spoveďou. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po nadšeneckých recenzích jsem čekal samozřejmě trošku více. Nicméně stále tomuto filmu nikdo neodpáře fakt že se zde potkávají Matthew a Jared v excelentních rolích, které je zcela pohltily nejen psychicky, ale zároveň i fyzicky. Jedná se o hodně šokující vzhled obou pánů. V mých očích stojí letos výče už jen DiCaprio a jeho Vlk. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Craig Borten, Melisa Wallack | Produkcia: Robbie Brenner, Nathan Ross, Rachel Rothman | Distribúcia: Focus Features | Štúdio: Truth Entertainment, Voltage Pictures | Rozpočet: 5 miliónov $ | Tržby: 29,848,515 $ || McConaughey-ho herecký koncert, vo filme, kde hraje hlavé husle premena osobnosti a s tým súvisiace životné hodnoty. Napriek háklivej téme morálne omnoho korektnejšie, než Wolf of Wall Street a historicky neporovnateľne dôležitejšie. Jared Leto je až k neuvereniu ženou, možno až príliž - priestoru vo filme však nemá priveľa, takže jeho postava neirituje, no ani neohúri. Je to film prakticky bez hudby, a nakoľko kinematografické dielo pre mňa nemôže byť plnohodnotné bez hudobnej stránky, neni ním ani moje hodnotenie. Ps: Oscara môže zhrábnuť Matthew, aj napriek tomu, že som bol presvedčený, že medzi Bale-a a DiCapria sa už nikto na môj zoznam favoritov nedostane. 84% | HD, THX, EN DTS | ()

Galerie (80)

Zajímavosti (24)

  • V kanceláři Rona Woodroofa (Matthew McConaughey) je možné si všimnout plakátu oranžového sportovního auta. Jedná se o Lamborghini Aventador, které bylo poprvé představeno až v roce 2011, přičemž film se odehrává v 80. letech minulého století. (Adrai)
  • Matthew McConaughey (Ron Woodroof) měl čtyřměsíční dietní plán, během kterého zhubl 21 kilogramů na nejmenší výslednou váhu pro scénu v nemocnici, a to 61 kilogramů. K úbytku váhy mu dopomohlo pití dietního čaje. Jared Leto (Rayon) měl na přípravu pouze tři týdny, během kterých zhubl o 13 kg na výslednou váhu - neuvěřitelných 53 kilogramů. (Mr. Filuta)

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Reklama

Reklama