Reklama

Reklama

Nejzářivější hollywoodské hvězdy se sešly na natáčení největšího a nejnákladnějšího válečného filmu všech dob, v němž Američané konečně vyhrají válku ve Vietnamu. To překvapivě není charakteristika filmu Tropická bouře, ale úvod k jeho příběhu, který slibuje mimořádný zážitek pro fanoušky všech forem humoru... Tugg Speedman (Ben Stiller) je klonem Bruce Willise, který chrlí kasovní trháky, ale ne a ne dosáhnout na Oscara. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) by naopak mohl cenami dláždit chodník a s vírou ve vlastní schopnosti hledá stále nové a větší výzvy. Třetí hvězdou do party je pak komik Jeff Portnoy (Jack Black), který má hodně společného se svým představitelem, jenž by rád prchnul od pověsti fekálního humoristy k charakternímu herectví. Zásadním krokem jejich kariéry měl být výše zmíněný válečný velkofilm, jenže během natáčení se něco zadrhlo – náklady stoupají, atmosféra houstne a primadony ne a ne se vpravit do rolí vojáků v hlubinách vietnamské džungle. Na radu válečného poradce (Nick Nolte) vtáhne zoufalý režisér (Steve Coogan) své herce do skutečného pralesa, aby z nich stvořil chlapy. Žádný z nich netuší, jak je tahle výprava zocelí. Během cesty totiž narazí na militantní domorodou bojůvku, která chce proti americké invazi bojovat zuby nehty. A tak zatímco domorodci pálí ostrými, nicnetušící herci si myslí, že vše je součástí natáčení a plánu ďábelského režiséra na jejich „převýchovu“... Tropická bouře režírujícího, hrajícího a pod scénářem podepsaného Bena Stillera je revoluční komedií, která používá fóry, na které by většina hollywoodských studií neměla odvahu (a žaludek), a ty jsou navíc opravdu originální – a tak Kirk Lazarus posouvá mantinely vlastního herectví tím, že podstoupí operaci, jež z blonďatého Australana stvoří černocha od Mississippi, Tug Speedman touží adoptovat domorodého chlapečka, z něhož se vyklube zuřivý dětský zabiják, a jedna z postav se jmenuje Alpa Číno. Že je Tropická bouře skutečně „in“ potvrzují i dobrovolná sebezesměšňující camea slavných herců, kteří se ve filmu mihli, jen aby byli při tom. Ben Stiller pracoval na scénáři přes pět let. „Inspirovali mě herečtí kolegové, kteří absolvovali přípravku před nějakým válečným filmem a brblali, že to bylo k nepřežití. A tak jsem si představoval, jak by jim asi bylo ve skutečném válečném konfliktu. Tehdy se zrodila Tropická bouře,“ říká režisér, scenárista a herec v jedné osobě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 414)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Zahraniční recenze nelhaly a TROPICKÁ BOUŘE je opravdu vtipná ještě dřív, než stihne pořádně začít. Co ale neprozradily, bylo, že se jedná nejenom o komedii léta, ale zároveň i roku, která je vtipná i po čas svých závěrečných titulků. Nejedná se ale o parodii, nýbrž výbornou persifláž, kterou si užijete o to víc, co se orientujete v popkutluře a máte velice otevřený smysl pro humor. Je tak nesmyslné z tohoto důvodu mluvit/psát o "nejlepší parodii za poslední roky, která žánru navrací zašlou slávu" a vytýkat pokles temporytmu po úvodní akční sekvenci a před závěrečnou akční sekvencí, protože i ve válečných filmech ono čekání před bouří není divácky nejvděčnější. Místo toho je lepší si všímat fórků v druhém plánu, nepřeberné množství odkazů na jiné, nejenom válečné filmy, precizního načasování, pointování a hloubky vtipů i výsměšného stylu, specificky nastříhaných a nasnímaných sekvencí počínaje a užitím dobových, protiválečných písní konče. Mám obavu o ten film jako o satiru, protože může po letech ztratit na přitažlivosti (ostří se otupí a zůstane kupa politicky nekorektního humoru ve funkčním - a to i herecky - válečném filmu), ale jako pojetí vztahu hollywoodského mogula a zasvěceného fanouška (jednoznačně nejlepší postava Jaye Baruchela), který slouží filmu, ale on jemu ne - spíše naopak, je TROPICKÁ BOUŘE skvostná. A napodruhé ještě lepší. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající komedie přesně v mé krevní skupině. Stiller do TROPICKÉ BOUŘE narval neuvěřitelné množsví hlášek, skrýtých parádiček a ještě dokonale fuckujícího Toma Cruise. I když pravým tahounem je Robert Downey Jr., který se do své role chlápka, který hraje chlápka co hraje jiného chlápka dokonale vžil a osobně doufám, že dostane Oskara což by tomhle filmu nasadilo korunu. P.S. Jona Voighta mi nakonci bylo líto. Bylo vidět jak moc tu zlatou sošku chce. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Druhé zhlédnutí (UNRATED verze): Talent Jacka Blacka je vážně nevyužitý, některým napoprvé zabijáckým vtipům jsem se smál o poznání vlažněji, jiným zase víc. Mou pozornost tentokrát přitáhly hlavně různé drobné vtípky testující divákovu čilost (Ben Stiller je v závěru odmrštěn explozí přesně jako Tom Cruise v M:I 3) a neustálé (úmyslné) herecké proměny Roberta Downeyho Jr. Přidané scény film příliš nenatahují, na druhou stranu jej obohacují jenom vtipy zdařilými („real Al Pacino“), nikoliv extrémně vymazlenými. Tropická bouře pro mne i přes jisté nedostatky nadále zůstává komedií roku. 85% První zhlédnutí: „I know what dude I am. I'm the dude playin' the dude, disguised as another dude!“ Hollywood si v hlubokém předklonu, bez jakýchkoliv zábran a nikoliv doslovně kálí do vlastní tváře v nejbrutálnější komedii od Borata a nejpekelnějším filmu z Vietnamu od Apokalypsy (ze které krom jiných „cituje“). Herci jsou vykresleni jako banda poloretardovaných („Never go full retard“) přizdisráčů závislých na drogách, svých agentech či na úspěchu (úspěch je synonymum pro Oscara, ale MTV Movie Award taky potěší). S ještě větším potěšením Stiller tepe do bezpáteřných producentů a logiky velkých studií „víc prdů = víc peněz“. Největším překvapením po všech stránkách luxusního obsazení pro mne byl konečně svinsky zlý a konečně svinsky skvělý Tom Cruise, který se buď někomu mstí, anebo mu scientologie definitivně sežrala mozek. Tropická bouře často připomíná výtečný britcom Kompars (Extras), akorát je přibližně kvadrilionkrát dražší a sprostší a zcela nevhodná pro osoby s vyvinutým sociálním cítěním, pro osoby milující zvířata a pro osoby nemilující pohled na střeva vylézající z lidských útrob. Nechápu, jak mohlo něco takového vzniknout, zato chápu, že něco takového zase pár let nevznikne a budu-li chtít ohrozit své zdraví vtipností scény s pandou, případně scény zakončené výkřikem „Jsem David Beckham!“, nezbývá mi, než znovu zajít do kina, a/nebo vyčkat na DVD. Apendix: Fukovy titulky jsou hodně, hodně dobré, ale ani kdyby byly hodně, hodně, hodně, hodně, hodně, hodně dobré, nemohou vystihnout necudnou krásu všech neuvěřitelných hlášek v "američtině". 90% Zajímavé komentáře: Renton, lakikaki, Honzíno ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

I'm a lead farmer, motherfucker! Ultimátní film, kterého jsem se již smál při úvodních trailerech na fiktivní filmy. Když se po skvělé válečné akci objevil na scéně megasprostý a tlustý Cruise, nemohl jsem si pomoci a oznámil to všem zbylým v sále. To samozřejmě ještě více zvýšilo hlasitost hurónského smíchu ze všech scén. Btw Downey Jr. jako teplý mnich s Tobeym Maguirem = Oh My God! Pokud se vyjímečně stalo, že Stiller či Black malilinko zklamali, Downey to vše vyplnil. Jeho scéna s farmářem a kulometama pod hábitem je naprosto bombová. Jasná komedie roku! P.S. Ten sprostej Cruise je famózní! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (34)

  • Les Grossman (Tom Cruise) nosí hodinky značky Panerai PAM 63 GMT. (dyfur)
  • Ve filmu zaslechneme sprosté slovo minimálně 203krát. Z toho 'fuck", či jeho různé modifikace celkem 88krát. (Dromedár)

Související novinky

Blíží se návrat Lese Grossmana?

Blíží se návrat Lese Grossmana?

09.08.2022

Zatímco Top Gun: Maverick nedávno překonal hranici 1,3 miliardy dolarů a vyšplhal se na 13. místo na celosvětovém žebříčku historických tržeb, hlavní hvězda filmu Tom Cruise a producent a režisér… (více)

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

01.03.2019

V Hollywoodu už pár let koluje nápad natočit film Trojčata, který by fungoval jako duchovní pokračování osmdesátkové komedie Dvojčata s Arnoldem Schwarzeneggerem a Dannym DeVitem. Zatímco výše… (více)

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

16.05.2012

Ale ne spolu, nýbrž každý v jiném projektu. El Presidente bude akční komedie od scenáristy Dana Goora (populární seriál Parks and Recreation) a v režii zkušeného Jaye Roache. Ten by chtěl do hlavních… (více)

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Mission: Impossible – Ghost Protocol

30.10.2010

Tak zní oficiální název právě natáčeného čtvrtého dílu akčně špionážní série. Prozradili to režisér Brad Bird a hvězdy Tom Cruise a Jeremy Renner během tiskové konference v Dubaji, kam se produkce… (více)

Reklama

Reklama