Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Geniální hororový závěr a fantastický výkon Sissy Spacek, nicméně největší hrůza na mě šla z fanaticky náboženské matky. Mohlo to být drama terorizované dívky s lehkým dotekem nadpřirozena, ale určité pasáže a ke konci i spousta krve pro mě tuhle zajímavou a pečlivě budovanou atmosféru značně zabily. Je to škoda, protože takovéhle horory už se dneska netočí a přitom stačilo udělat jen pár změn ve scénáři a slintala bych hororovým blahem. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sissy Spacek je v roli Carrie velice přesvědčivá. Samotný příběh je poutavý, nechybí mu i jistá dávka napětí a dobře houstnoucí atmosféra na plesu během vyhlašování krále a královny. Závěrečná apokalypsa je brilantně natočená, na čemž má podíl nejen herecký projev hlavní hrdinky, ale také hudba a skvělé záběry kamery. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Brian De Palma umí střídat nálady jakoby se nechumelilo. Chvíli jste celí vystresovaní z nepříčetné náboženské matky za doprovodu "psychovských" smyčců, jen abyste byli hned po tom téměř dojatí v idylické atmosféře plesu a byli šťastni za Carrie, že jí to tak sluší... King prostě nemá rád církevní pomatence, dokazuje to ve více svých dílech a i zde je matka prvočinitel, který spustí dominový efekt všeho zlého, co se ve filmu stane. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Změněný konec a děj ohlodaný na kost, nicméně ani tak nezůstává filmová Carrie té knižní nic dlužna. Brian de Palma je bourák a způsob, jakým natočil plesovou scénu, mi vyrazil dech. Jeho Carrie ale není jen o kýblu krve. Zdaleka ne. Spor dcery a matky je vylíčen tak poutavě, je vizuálně tak vyhračičkovaný a podbarvený tak krásnou Donaggiovou hudbou, že nenudí ani chvilku. A že je Sissy Spacek v hlavní roli jedinečná, to asi psát nemusím (ale je). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Hvězdičku přidávám za poslední scénu, protože při ní jsem se málem udusila žvýkačkou. Jinak mám s celým filmem problém hlavně proto, že si tak nějak nemůže vybrat, jestli té Carrie fandí nebo ne. Rovněž mi vadila přílišná béčkovost nebo jakási neumělost některých záběrů (hlavně z Whiteovic domácnosti) - rejžovi zkrátka jde lépe vyprávět zaslouženou šikanu na školním hřišti než dlouhodobý psychický teror pod taktovkou fanatické matky - každá taková scéna skončí přehlušujícím se řvaním a krkem už vám potom leze jak matka, tak dcera. Ale svatý Sebastian je se zářícíma očima proklatě sexy. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Na hudbě spolupracoval Bernard Hermann, autor hudebního doprovodu k filmu Psycho (1960), a právě nejslavnější motiv ze zmíněného filmu můžeme slyšet i v jedné scéně tohoto filmu. (Pepinec)
  • Ačkoli jsou Carrie (Sissy Spacek) společně s jejími spolužačkami a spolužáky zobrazováni jako 15letí, ve skutečnosti byla již v době natáčení většina herců o mnoho starší. Například Sissy Spacek bylo při natáčení 27 let a Nancy Allen 26. (DruidKarel)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama