Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 2

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (525)

kitano 

všechny recenze uživatele

[môže obsahovať spoilery] Carrie, to je dokonalá hra s divákom. Ponúka nám vžiť sa do kože výnimočného dievčaťa, ktoré sa snaží nájsť si miesto medzi svojmi rovesníkmi. Sme svedkami skutočne nádhernej romance a ikeď divák vie, že veci ani zďaleka niesú také ružové, vďaka lišiackemu režisérovmu prístupu je ilúzia dokonalá a divák je v pasci. Šok nastane v momente, keď sa situácia otočí o 180 stupňov. Divák, v ktorom ešte stále doznievajú sladké emócie je svedkom zvratu s priam apokalyptickými následkami. Moment je naviac de Palmovsky umocnený rozdelením obrazu na dve časti a divák tak môže prebiehajúcu katastrofu sledovať z viacerých uhlov. Behom pár sekúnd sa menia farby, dynamika a predovšetkým charakter hlavnej postavy. Dopad na diváka, a budem teraz hovoriť len za seba, je brutálny. A to som viac menej priblížil len zlomový okamih, po všetkých stránkach brilantného diela. Carrie sa u mňa radí medzi také filmy ako sú Exorcista, Vec, či Osvieťenie. PS.: Len mne ten záver pripomenul Lynchov Twin Peaks ? (10/10) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

I takřka po čtyřech dekádách Carrie osloví svým moderním zpracováním, které umí pomocí promyšlené kamery, zpomalených záběrů i rozdělené obrazovky vytěžit z jednotlivých scén maximum. Ať už se jedná o první menstruaci, vrchol štěstí v podobě maturitního tance, tak umně gradovaného finále plesu. Nebudu zastírat, že samotný děj mě až tolik neoslovil, hororové prvky nejsou mnoho využity a jejich pozadí je ještě méně vysvětleno, nicméně stále platí, že síla Carrie spočívá ve vybraných scénách točících se kolem atmosféry střední školy. 7/10 ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"JÁ JDU, MAMI. NEMůŽEŠ MĚ ZASTAVIT A UŽ SE O TOM NEBUDEME BAVIT." Kingův první román, který se jako první dočkal zfilmování a jehož filmová podoba byla prvním velkým úspěchem Briana De Palmy (a naučila nás, co je to telekineze). Tenhle film mě kromě mnoha jiných věcí (např. pro DePalmu typických pečlivě promyšlených a naaranžovaných dlouhých záběrů a vynikající Sissy Spacek) vždycky fascinoval svým netradičním, nesmírně působivým použitím filmové krve. Ani v jedné z obou slavných krvavých scén není krev prolita násilně - ve sprše jde o krev menstruační, na plese zase o nastrčenou krev z prasete - a přitom vás pokaždé zasáhne mnohem víc, než kdyby stříkala z nějakého podříznutého hrdla. Protože tahle krev není jen nějaká hustá tekutina vypadající dobře na plátně, je to šarlatové stigma, které vás poznačí jako v obou případech hlavní hrdinku, symbolizujíce nejprve její proměnu v ženu a později ve vražedný stroj. Není možné, aby na vás krev, spouštějící se za idylické hudby po Carriině pihovatém stehně a unikající jí mezi prsty, nesmazatelně neulpěla a jako Carrii vám na plese neslepila vlasy a nevpila se vám do výstřihu, měníce vás před zraky všech z princezny zpátky v Popelku a následně v nelítostného anděla zkázy. Je to krev, kterou už ze sebe nikdy nedostanete. Za zmínku stojí také ironické pojednání náboženského fanatismu, viz. scény kdy matka ztluče Carrie knížkou s biblickými texty nebo Carrie matku ukřižuje. Jeden z nejdrastičtějších a nejsmutnějších filmů, jaké jsem kdy viděl. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Vynikající thriller mixnutý s horůrkem od Briana De Palmy. Jak já horory nemusím, tak tenhle film mne přibil do křesla a nasál jsem těžkou atmosféru kolem šikanované a trýzněné Carrie. Pak už jsem jen mohl obdivovat mistrné stupňování napětí a stylové scény např. v závěru plesu se zkrvavenou Carrie, nebo její návrat domů k maminečce. Trailer: http://www.csfd.cz/film/2316-carrie/videa/ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zatím netuším jaké budou možnosti remaku, ale originál se mě moc líbil. Atmosféra je ukázková, příběh netradiční a herci skvěle padnoucí do svých rolí. Navíc De Palma není žádný amatér a již tady naznačil své možnosti. Zlomová scéna s kyblíkem trvá snad 10 minut, ale přitom ani na moment nenudí. Kamera střídavě snímá jak šťastný pár, tak spiklenecké duo pod jevištěm. Do poslední chvíle je divák držen v napětí. 75% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • "Carrie" bola prvým publikovaným a zároveň najkratším románom Stephena Kinga. (marlon)
  • Filmová verzia Briana De Palmu je považovaná za jednu z najlepších adaptácií Kingovej knižnej tvorby. (marlon)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama