Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (525)

obitus 

všechny recenze uživatele

Bezchybne dilo a s prehledem nejlepsi adaptace S. Kinga. Pricemz je nutne vyzdvihnout dva klady: nadpozemsky krasnou hudbu Pina Donaggia a nadpozemsky krasnou Sissy Spacek. Zaverecna pulhodina patri k tomu vubec nejlepsimu, co v zanru vzniklo. Jeste intenzivnejsi (a v konecnem dusledku i lepsi) nez kniha. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Změněný konec a děj ohlodaný na kost, nicméně ani tak nezůstává filmová Carrie té knižní nic dlužna. Brian de Palma je bourák a způsob, jakým natočil plesovou scénu, mi vyrazil dech. Jeho Carrie ale není jen o kýblu krve. Zdaleka ne. Spor dcery a matky je vylíčen tak poutavě, je vizuálně tak vyhračičkovaný a podbarvený tak krásnou Donaggiovou hudbou, že nenudí ani chvilku. A že je Sissy Spacek v hlavní roli jedinečná, to asi psát nemusím (ale je). ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

No, čistokrevenej horor to neni, na tom se tady už shodlo víc lidí a já musim jen souhlasit, i když hororvý prvky se rozhodně najdou. Ovšem jinak je to po všech stránkách neskutečně sugestivní dílo, ať už se jedná o parádní hudbu a nebo to jak si Brian De Plama v podstatě dělá s divákem co chce, vodí si ho jak se mu zachce a vytváří potřebný emoce jakoby nic, což se promítně do závěrečný skvostný 20ti minutovky. Krom toho Sissy Spacek skvělá. 4,5* ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Brian De Palma umí střídat nálady jakoby se nechumelilo. Chvíli jste celí vystresovaní z nepříčetné náboženské matky za doprovodu "psychovských" smyčců, jen abyste byli hned po tom téměř dojatí v idylické atmosféře plesu a byli šťastni za Carrie, že jí to tak sluší... King prostě nemá rád církevní pomatence, dokazuje to ve více svých dílech a i zde je matka prvočinitel, který spustí dominový efekt všeho zlého, co se ve filmu stane. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Carrie přináší pro americké studenty s nutkáním vybít spolužáky zajímavé ponaučení a sice, že mnohem lépe než poloautomatické zbraně se detektorem kovu u školního vchodu pronáší telekinetické schopnosti.. Co začne jako soft porno "Chlupaté klíny ve sprchách Bates High 3" pokračuje děním z Boty jménem Melichar a končí dotekem medúzy vydrážděné kbelíkem vepřové krve. Hodně zkratkovitý DePalma zapojil i smyčce z Psycha, ale o nějaké sugestivnosti krom výkonu Piper Laurie v roli hluboce věřící paní Whiteové (takové fanatičky by měly při otopu zastávat funkce briket) nemůže být ani řeč. Vůbec první filmová adaptace Kingovy novely tak dopadla jako potom drtivá většina ostatních - rozpačitě.. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Tommy Ross (William Katt) je ve filmu vidět za volantem červeného pick-upu Datsun 521 (PL521) asi z roku 1970 a Fordu Galaxie 500 ročník 1973. (J.F.B.)
  • Filmový debut Betty Buckleye. (Karlos80)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama