Reklama

Reklama

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa

(seriál)
  • Velká Británie Garth Marenghi's Darkplace (více)

Epizody(6)

Šestidílná série Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa, která vznikla v roce 2004 pro britský Channel 4, je autorským počinem dvojice přátel z cambridgeských studií Mathewa Holnesse a Richarda Ayoadeho, jehož nedlouho poté celosvětově proslavila role svérázného Mosse v seriálu Ajťáci (2006–2010). Televizní podoba námětu, podobně jako u řady dalších britcomů, vychází z divadelní předlohy, oceněné prestižní cenou Perrier. Série pracuje s konceptem fikce uvnitř fikce. Jejím protagonistou je smyšlený autor desítek hororových románů Garth Marenghi, který v 80. letech napsal, produkoval a režíroval hororový seriál o nemocnici, kde dochází k nadpřirozeným úkazům a v němž se skromností sobě vlastní zároveň ztvárnil i hlavní roli. Dílo natolik radikální, myšlenkově nebezpečné a zatraceně bláznivé, že jej televize odmítla odvysílat. Nyní se však televizní hlavouni zahanbeně připlazili zpět a diváci tak mají konečně možnost zhlédnout všech šest dochovaných epizod, obohacených o rozhovory s autorem a dalšími klíčovými postavami seriálu. Z této základní premisy, využívající legendy o brakovém spisovateli, Holness s Ayoadem rozvíjejí sofistikovanou parodii a zároveň láskyplnou poctu brakové produkci, opěvující lacinost a žánrová klišé filmových i literárních škvárů 80. let. Série současně tematizuje dobový šovinismus, nesoudnost autorů i drzou svobodu pokleslé kultury. V jednotlivých epizodách, pietně natočených na 16mm film v dobovém televizním formátu 4:3, se vedle Richarda Ayoadeho a Matthewa Holnesse objevuje doslova výkvět britské komedie: Alice Loweová, Julian Barratt, Noel Fielding, Stephen Merchant či Graham Linehan. Série, která se mezi milovníky osmdesátkového filmového braku zaslouženě stala kultem, předznamenala současnou vlnu retrostylizace, reprezentovanou například seriálem Stranger Things (2016) či novým filmovým zpracováním Kingova opus magnum To (2017). (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

80ky na 80tou! Tohle je opravdu hukot od samotného splétače snů, podbarvený skvělými hity a opentlený řadou skutečně galaktických hereckých výkonů. A ty hlody okolo :-) Občas to ale bylo za ( mojí ) hranou (ne)vkusu i s přihlédnutím k parodovanému formátu a trochu se to vyčerpávalo s postupem dílů. Nedávám tedy plnej kotel, přesto je to doslova napěchovaný skvělými momenty. ()

MossIT 

všechny recenze uživatele

Nejhorší seriál všech dob! Tak takhle nějak by mohl reagovat někdo, kdo nezná partu okolo Grahama Linehana, Richarda Ayoade, Matta Berryho, Matthew Holnesse a dalších a nebo někdo, kdo to prostě nepochopil (viz. ..Lucas.. nebo HellFire). Kdo tyto pány zná musí opět uznat, že to jsou géniové, kteří si dovolí záměrně natočit tak špatný seriál, který si utahuje skoro ze všech seriálů, zejména těch hororových, akčních, scifi, policejních, romantických, lékařských (no prostě ze všech:-)) až se z něj stane kultovní věcička! Těch 93% tady a na IMDb si právem zaslouží! ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V něčem je to naprosto geniální, především druhá epizoda dosáhla naprostého vrcholu, ale celkově tomu k dokonalosti prostě něco chybí. Ale svým námětem, schválně příšernými hereckými výkony (hlavně ze strany Mosse z Ajťáků) a efekty a drobnou účastí Juliana Barretta a v jedné epizodě dokonce i Noela Fieldinga (btw má tam tu nejmíň normální roli, což se není čemu divit...) se mi to stejně docela dost líbí a pár epizod si rád a s chutí pustím někdy znova. Slabé 4* ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Místy není vtipné tak, jak by mohlo (respektive jsou přítomné vtipy až moc okaté a mnohem lépe by psobilo, kdyby byli pouze béčkově okaté), avšak jedná se o skvělý počin, kéž by byl vyroben dabing v odpovídajícím stylu, jeden díl třebas namluven jediným člověkem, další zas velice špatně načasovaný, mohlo by to být zábavné. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Darkplace je sofistikovaná paródia a to je jeho výhoda aj nevýhoda. Štylistika dohnaná do absurdna je tak verná svojmu predobrazu, že človek niekedy zabúda, že sa díva na paródiu a začína veriť, že ide o skutočný dobový seriál. Jednotlivé zápletky si viem predstaviť ako reálne epizódy nejakého 80s/90s mysteriózneho/hororového seriálu. Navyše Garth Marenghi je charizmatický tvorca, či teda skôr dreamweaver a akoby z oka vypadol niektorým béčkovým spisovateľom. Na druhej strane dôraz na humor prameniaci z tej "meta-úrovne" a znalosti televíznej tvorby 80tych rokov posúva situačnú komiku do úzadia a preto som sa pri Darkplace nahlas smial len sporadicky. Čo ale neznamená, že to nie je vtipný seriál. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Na internetu vznikla petice, která nabádala Channel 4 k natočení další série tohoto neotřelého britcomu. (Wild_man)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama