Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 1

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (299)

mcb 

všechny recenze uživatele

Viva la revolución! Aneb šlo by to natočit záživněji. Očekávání bylo sice na bodu mrazu, ale i tak jsem myslel, že film o revolucionáři, kterého nosí mladí neznalí lidé na triku, bude aspoň trochu, jak to říct, moderněji pojatý. Tady film připomíná hraný dokument, kde se jednu chvíli chodí po lese, druhou se dlouze mluví o marxistické revoluci, nakonec se i docela slušně zastřílí, ale ani v tomhle případě se nejedná o spasení. Připočtěte si k tomu prostřihy do OSN a interview a máte před sebou přímo učebnicový polodokumentární film, který buď poslouží jako výborný studijní materiál nebo jako nezáživná výprava do kina se školou. Žádná snaha o nějaké kamerové nájezdy, efektní záběry či dokonce emocionalitu. Film nechá diváka naprosto chladným a k "Che-mu" bude mít asi tak blízko jako partyzán ke svojí ženě. Soderbergh chtěl věrohodně zadaptovat Guevarův život, ale jeho film vypadá jako ohlodaná kostra bez masa. Jen to, co má být zobrazeno, zobrazeno je. Žádné kličky, vedlejší odbočky nebo dokonce i něco zábavného, prostě příliš objektivní. Myslím, že kdybych na chvílu usnul (a že jsem k tomu měl blízko:) naprosto nic zásadního by se nestalo. Stále jen nerušeně plynoucí filmový materiál jako ze školních referátů. A proto srdce filmového fanouška rozhodně neuspokojí... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Che: Part one - první část Soderberghova eposu, který mohl zase poodkrýt něco ze života jedné z nejikoničtější, ale zároveň často opovrhované, osoby. Osoby tak výrazné, že trička, čepice či alkohol s jeho "revolucionářským obličejem" zdobí (v případě oblečení - ne alkoholu:) skupinu lidí od teenagerů přes adolescenty až po staré harcovníky - problém je ten, že většina z nich o této postavě moc neví. Soderbergh však téma nepodcenil, vsadil na roky příprav a charismatického Benicia del Tora a dosáhl toho, čemu já říkám "osvětlení tématu". Musíme se s tím smířit, ale čistou pravdu už se kolem pánů Batisty, Castra a Ernesta Guevary nedozvíme - buďme tedy rádi alespoň za toto nahlédnutí pod pokličku toho, co se ještě dozvědět dá - například od současníků Guevary. Jsem zvědav, co přinese druhý díl. BTW. Toto byl můj tisící komentář na ČSFD. :) ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když si nečte nebo něco nezapisuje, chodí po lese na procházkách. Později začne jezdit po silnicích autem (to znamenalo, že revoluce postupuje). Ke konci je aspoň boj o Santa Claru. V mezičasech černobílý Ernesto Guevara hovoří o revoluci – pro rozhlas, televizi či na půdě OSN. Bez druhé poloviny je to zkrátka jen torzo, ze kterého se ani nedá vyčíst, co tím vším chtěl autor říci. Benicio Del Toro je samozřejmě skvělý. SPI za jejich zbabělost velký nedík! ()

castor 

všechny recenze uživatele

První část dvoudílného Soderberghova filmu o životě slavného revolucionáře a posla lepších zítřků se, no, táhne. Procházení džunglí se zastávkami na venkově tvůrci prokládají objímáním, vítáním mnohých a tlacháním a filosofováním s Fidelem a Raulem Castrovými. Občas při tom někdo někoho zastřelí, jindy se káže o morálce a oddanosti myšlenkám, pak zadumaný Che Guevara hovoří o revolučních krocích. Prvnímu dílu biografického eposu citelně chybí třecí plochy, pro mnohé masový vrah a nebezpečný fanatik je tu za laskavého a vstřícného muže, ovšem záhy je toho revolučního „blábolení“ přespříliš. Postupně opakujícím se výjevům z každodenního života vojáků v divočině chybí prostě něco navíc, stejně jako to celé postrádá soudržnost. Pohled do důležité životní etapy charismatického symbolu vzpoury vyznívá naneštěstí povrchně. Druhý díl jsem si tak trochu nechal ujít. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak ja nevim, na jednu stranu je film docela zajimavej, konec s obsazovanim mesta je paradni a clovek se navic neco o danym tematu dozvi. Ale na druhou stranu je vse toceno skoro az dokumentarne, takze bud sledujem partu partyzanu v dzungli nebo Guevarovo proslovy v OSN, pripadne rozhovory s novinarema a co si budem nalhavat, misty to docela nudi, protoze film je docela stereotypni, cemuz taky napomaha skoro uplna absence hudby. Navic jsem se kolikrat v deji ztracel a nevedel, o cem to mluvi, nebo co resi. A co se tyce Benicia, ten je v roli perfektni, hlavne vzhledove, ale prislo mi, ze i kdyz je tu prakticky neustale, nema az zas takovej prostor, aby predved nejaky charismaticky vystupy, proste se dost krotil. No a jinak film sleduje Guevaru od jeho seznameni s Fidelem az po obsazeni Santa Clara, takze tu necekejte zadny zabery z jeho detstvi. Ale na to, ze je tohle vlastne prvni cast ze dvou, tak je to zakonceny celkem slusne. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Benicio Del Toro se do filmu vrhal s velkým nadšením, Soderbergh ho musel často brzdit. "Chtěl jsem, aby na to nešel tak složitě, říkal jsem mu, že čím jednodušeji to zahraje, tím lepší to bude, hlavně netlačit na pilu." (ČSFD)
  • Scénáře a režie se měl jednu dobu ujmout Terrence Malick. Ten v době smrti Che působil v Bolívii jako reportér. (cariada)
  • Steven Soderbergh konzultoval film s třemi pamětníky kubánské revoluce, kteří prošli s Che Guevarou celou revoluční pouť až do Bolívie. O rozhovor s bratry Castrovými se prý ani nepokusil. (ČSFD)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama