Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida máme tu hned 4 herce v zajímavých polohách v tomto lehce politicky nekorektním thrilleru. Marvin není po většinu filmu příkladnej šerif, ale spíš frajer co si chce nad vším umejt ruce až konec ho donutí jednat. Burton je idealista který i přes vojenskou minulost nechce řešit problémy se zbraní v ruce. Oproti tomu Simpson je nekompromisní mstitel a Cameron Mitchel není hodnej táta z Deadly prey, ale pěknej parchant. Dobře vygradovanej film na atraktivní téma. No řekněte sami není a nebyla ta svobodná Amerika prostě skvělá? 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale v mém případě se dostavilo spíše zklamání. Čekal jsem silný snímek o tom, co je to také rasismus, jak vypadá v podání KKK, ale tohle je jen příběh, který naznačuje, že by to mohlo být hodně intenzívní. Není. Od Terence Younga s Leem Marvinem a Richardem Burtonem jsem čekal o dost víc. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl o vydání "Člena klanu" v ČR, neváhal jsem a pořídil si jej. A opravdu jsem neprohloupil. Opět se potvdilo, že když se řekne krimi ze 70. let, znamená to ve většině případů tvrdou a naturalistickou akci, spolu s pořádnou dávkou napětí a charismatických herců. Tato je navíc podpořena ukázkou moci zvané KKK na Americkém rasistickém Jihu. Film obsahuje několik skutečně brutálních scén (kastrace, znásilnění) a závěrečná přestřelka je dosti naturalistická a nepřikrášlená. Lee Marvin je v hlavní úloze dokonalý, přesně takový, jakého jsem si ho v jeho podání představoval. Zajímavou roli má rovněž Richard Burton, Cameron Mitchell v roli hlavního záporáka Budcuta rovněž září a velmi dobře se své role zhostil i O.J. Simpson. "Člen klanu" je velmi dobrá a hodně drsná kriminálka ze staré školy s dusivou atmosférou rasistického Amerického jižanského venkova a drsným (a nepříliš jednoznačným) koncem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ehh, z těch hvězd kolem a ovací na film se mi až zatočila hlava. A taky to byl důvod, proč jsem si jej na Hlavním nádraží koupil ve výprodeji za 5 Kč. Já tedy ale tak štědrý s hodnocením nebudu. I když lecos o rasismu v USA vím, připadalo mi to celé málo uvěřitelné. Tehdá v půlce osmdesátek to možná mělo s přihlédnutím k rasové problematice možná nějakou váhu, ale dnes film působí spíše úsměvně a opravdu ,,sedmdesátkovsky''. Já prostě tomu Marvinově ,,Tuctu ku klux buranů'' nevěřil. Že ještě zmlátí nějakého černocha, dokonce zabijí atd.. to bych v kontextu doby chápal. Ale že půjdou klucí v kápích někoho upálit či vystřílet barák bílejch sympatizantů s černým obyvatelstvem? A co ta bílá znásilněná vyhnaná z kostela? Tvůrci si asi neuvědomili, že se film neodehrává za občanské války nebo ve dvacátých létech dvacátého století.... Více než Marvim s rádoby charakterní rolí mně potěšil zestárlý Burton. Závěrečná kapslíková přestřelka byla srandovní stejně tak výbuchy aut při náhodné nehodě na pohřbu. Za mně je to tedy jen za tři hořící kříže. * * * ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Trefa do čierneho, hodnotenie na IMDb nech je toho dôkazom! Tých pár melodramatických momentov bohato vyvažuje priamočiare násilie a nepatetický koniec, nechýba ani nejaký ten nadčasový, triezvy postreh, zďaleka sa nevzťahujúci iba k americkému juhu tých čias. O dvojke Lee Marvin a Richard Burton ani nehovoriac. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Samuel Fuller napísal scenár, ktorý bol podstatne iný ako ten, aký sa nakoniec sfilmoval. Lee Marvin nemal byť šerifom, ale vodcom KuKluxKlanu, ktorého rasistický pohľad na svet sa kompletne zmenil. Paramount sa zľakol provokatívneho vyznenia scenára a prikázal ho prepísať, Fuller kvôli tomu projekt opustil. Aj Marvin to chcel spraviť, avšak v tom čase už bol jeho podpis na zmluve a cúvnuť nemohol. (beso74)
  • Richard Burton sa v roku 1977 v jednom interview priznal, že sa raz na istej party narazil na Lee Marvina a hostiteľ to okomentoval slovami: "Samozrejme, vy dvaja sa poznáte." Obaja však počas natáčania vo veľkom holdovali alkoholu a tak si zo svojej spolupráci nepamätali nič. (beso74)
  • Spoluscenárista Samuel Fuller mal pôvodne film aj režírovať, avšak z toho vycúval. (beso74)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama