Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (372)

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1: Herecka vo vedl. ulohe Mo´Nique + 2 nominacie: Herecka v hl. ulohe Gabourey Sidibe / Adaptovany scenar _______ Macochy v rozpravkach su odporne, ale to, co matka robila svojej vlastnej dcere v tomto filme som mal pocit, ze tie macochy boli este mile. Najhorsie je na tom to, ze taketo svinstva sa deju aj v skutocnosti, ze je to tvrda realita a najradsej by som tu Mary v podani skvelej Mo´Nique asi prizabil, ale to by mi za to väzenie nestalo :-) Oscara za najlepsiu herecku si podla mna zasluzila, avsak film mal dalsie nominacie. Aj Gabourey Sidibe, ktora si Precious zahrala bola nominovana na Oscara, avsak cenu za hlavnu herecku v hlavnej ulohe ziskala Sandra Bullock za dramu ZROZENI SAMPIONA (2009). Precious bola nominovana aj za najlepsiu reziu a film, avsak v oboch kategoriach zvitazil film SMRT CEKA VSUDE (2008) reziserky Kathryn Bigelow. _______ Gabourey Sidibe - (Precious) +++ Mo´Nique - (Mary) +++ Paula Patton - (Pani Rainová) +++ Mariah Carey - (Slečna Weissová) +++ Lenny Kravitz - ("Zdravotná sestra" John) +++ Stephanie Andujar - (Rita) +++ Chyna Layne - (Rhonda) +++ Produkcia: Lee Daniels, Oprah Winfrey +++ Hudba: Mario Grigorov +++ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

XXL matka žárlící na dlouhotrvajícím incestem poznamenanou XXXL dceru, tatínek, co je otec i dědeček v jednom a zázemí zcela dysfunkční rodiny meloucí veškeré šance býti jiný na padrť - ještěže se zjeví lesbický anděl s aurou svátosti, co pomůže najít ze zdánlivého no way out inferna cestu ven.. Akademicky vděčné sociální drama postavené na civilních hereckých výkonech (především Mo´Nique, jejíž excelentní mrcha, požírající prasečí nožky zásadně se zelím, dokáže vzbudit nenávist vskutku dovedně), které se však k mému zklamání místo očekávané gradace rozplynulo v emočně nevýrazném konci. Překvapily role L.Kravitze i M.Carey, kterou jsem po náhlém úmrtí všech vizážistů světa a zničujícím požáru továrny na Dermacol, přiznávám se, vůbec nepoznal, ale rozhodně si zaslouží pochvalu za odvahu do takové role jít. Jinak při sledování Precious si nelze nevzpomenout na každoroční výroční zprávu amerického ministerstva zahraničí, v níž nás společně se Slovenskem kárají kvůli diskriminaci některých etnik a souvisejícímu nedodržování lidských práv. A přitom by úředníčkům strýčka Sama tak krásně slušel v rukou nástroj na zametání, kterým by nejdříve odstranili nečistoty před vlastním prahem.. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný příběh, který může napsat jen sám krutý a nevyzpytatelný život. Zajímavý námět a prostředí. Skvělé ženské herecké výkony - zejména Mo´Nique, která měla dost velký podíl na celkovém dojmu. Neuvěřitelně kvalitně sestříhané a prostříhané scény. Kvalitní práce s kamerou a opravdu pikantní scénář. Je to jeden z těch filmů, nad kterým budu ještě dlouho přemýšlet a budu si ho v duchu přehrávat ... 80%. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Budu vypadat jako okoralá necitelná zrůda, ale příběh týrané, incestně znásilňované šestnáctky s dvěma dětmi, která nemá jinou možnost než se se složenýma rukama pasivně utíkat do snů, která už je svým trápením naprosto umrtvená, a která si tudíž nemůže v žádném případě pomoct sama a musí jí být pomáháno, tak tento příběh má zcela nulový dramatický potenciál. Na plátně mě nezajímá mučednické utrpení, ale to, jak se s ním postava vypořádá. Že by se Precious zvedla a dokázala se svou situací něco sama udělat, to je za těchhle podmínek čirá fantasy. Každá lidská tragédie je hrozná, ale ne o každé tragédii lze natočit film. Pokud ovšem jeho cílovými diváky není SM publikum slintající nad Umučením Krista. PS: postavu andělské učitelky, která padlé ženě ukazuje cestu ke světlu, už prosím nikdy víckrát ze smetiště nevyhrabávat. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Šlo by to i líp, ale stejně to bylo docela silný kafe. Tvůrci filmu sice mohli přitlačit na pilu (nejspíš by se z toho dala vytěžit větší ''oscarovina''), ale mně se právě líbilo, že si film na nic nehrál a ukázal nám život jedné černošky bez sentimentu, bez srdcervoucích scén - prostě tak, jak to je. Musím říct, že já jsem tomu filmu věřil vše a ''líbil se mi''. Hlavně jsem si u filmu říkal, že ty problémy, co někdy řešíme my, vlastně ani problémy nejsou... Docela působivý snímek! ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Během natáčení štáb opustil střihař, kameraman, tři manažeři, dva producenti, dva asistenti režie, dva zvukaři a mnozí další. (HellFire)
  • Paní Weissovou si měla původně zahrát Helen Mirren, ale odstoupila. Mariah Carey ji nahradila dva dny před začátekm natáčení. (HellFire)

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama