Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

TheDon 

všechny recenze uživatele

Po úvodní desetiminutové palbě sem si říkal, o čem bude ten zbytek filmu, když má dvě hoďky? Ale bylo to zajímavý, víc než zajímavý. Vymytej vygumovanej Carlton, kterej se haluzově šplhá po příčkách Londýnskýho podsvětí se docela pere se vším, co mu popadá pod nohy. Občas mě to úplně nebavilo,ale když se příhlídne k tomu, že je film podle skutečnosti, tak život pokaždé úplně nebaví. Jinak masakr, torture, gore, vše co bych v takovým filmu nehledal a ani nečekal. Hodně koukatelný. 80% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Konečne som po dlhom čase zhliadol film, ktorému môžem bez váhania dať plné hodnotenie. Film podľa môjho gusta. Film pri ktorom som si prišiel na svoje. Hooligans, surové bitky, drsní chlapi, špinavé kurvy, drogoví dealeri, amfetamín, heroin, kokain, anaboliká, stereoidy, testosteron, bezhraničné násilie, mučenie, vraždy... Naturalisticky spracované, bez servítok, bez cenzúry. Skurvene ostrý anglický snímok, natočený podľa skutočných udalostí. "Rise of the Footsodiers". ***** ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejšia časť filmu je začiatok a potom to už ide ako nejaký záznam zo života zaujímavejšieho chuligána. Film je roztrhaný na niekoľko rôznych epizód, rozdelených rôznymi rokmi. Prečo je Rise of the Footsoldier úspešným filmom? Príbeh je by som povedal podpriemerný a ak prižmúrim všetky oká na sieťkovaných pančuchách tak je priemerný. Asi najväčšou devízou filmu je jeho hodnovernosť a teda to, že dokáže ukázať takýto svet podľa mňa realisticky. Ďalšou výraznou devízou je ukázanie brutality takej aká je v tomto svete nevyhnutná. Hlavný hrdina je obklopený kolegami čo stále drogujú a on je v podstate z nich ten najmúdrejší a aspoň niekedy premýšľa o ďalšom kroku. Poučenie s filmu? Asi nie ak by to nebolo, že neber drogy ... drogy sú zlééé ako bolo v nemenovanom animovanom filme. Film sa dá v pohode pozrieť, ale nič od neho nečakajte okrem už spomenutých atribútov. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Gangsterky Guye Ritchieho jako Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k působí v porovnání s Rise of the Footsoldier jako pohádky. Režisér Julian Gillbey společně se svým bratrem Willem za psacím stolem vytvořil brutální podívanou, která je navíc natočena dle skutečných zážitků Carltona Leache. Z fotbalového fandy se časem stal člen nebezpečného gangu, dealer heroinu a účastník války gangů. Leachův životní příběh jako by byl zrozen pro stříbrné plátno. Jen není pro úplně nejslabší povahy.   Jestli má něco Rise of the Footsoldier s gangsterkami Guye Ritchieho společné, jde zcela určitě o živelnost. Rise of the Footsoldier má elegantní tempo, kdy se pořád něco děje. Průlet britským podsvětím si poté skutečně nebere servítky. Dokazuje to i úvod, který přitom jen odstartuje řetězec detailně natočeného bodání, rozbíjení hlav a rozstřílených těl. Rise of the Footsoldier je drsnou záležitostí, která zároveň krom syrové gangsterky funguje i jako slušné sociální drama. Přesto to v oblasti sociálního dramatu šlo určitě vytěžit o poznání víc a děj Rise of the Footsoldier se následně v podstatě točí v nekonečné smyčce, která je skutečně spíše šnůrou složenou z různých historek.   Je určitě vidět, že tvůrci neměli peníze na rozhazování, o to více je ovšem cítit očividná snaha tvůrců. Film se navíc musel obejít bez velkých hvězd a přesto jsou herci ve svých rolích relativně fajn. Minimálně jim totiž člověk věří, že jde o bandu obáváných členů britského podsvětí, které by se chtěl člověk sebevíc za každou cenu vyhnout. Takový Ricci Harnett jako Carlton Leach je rozhodně castingová trefa, přičemž ta trefa tkví právě v tom, že je jako obávaný drsňák uvěřtelný. Pamětihodné výkony v téhle gangsterce nenajdete, ideální obsazení je v ní ale určitě.   Snaha o realistické zobrazení je cítit v každém ohledu. Na tento úkor prostě Rise of the Footsoldier není pro každého. Nicméně kamera jde díky tomu skutečně pod kůži a máte tak pocit, že jste skutečnými svědky všech těch masakrů. Je jen škoda, že se to v druhé polovině tak trochu definitivně okouká a to i v rámci té brutality. Až finále dokáže ten ohraný vítr pořádně vytrhnout a v součtu tak zamrzí, že těchto momentů není ve filmu víc.   V součtu vlastně Rise of the Footsoldier působí dojmem, že je spíše seskupením příběhů Calrtona Leache a dohromady tak trochu chybí přítomnost celistvého děje, který by si více vyhrál s postavami, jejich vývojem a celkovým dopadem uplynulých událostí. Přesto jde o slušnou a výraznou britskou gangsterku, které by možná slušel větší rozpočet (Gilbey má totiž k Ritchieho kreativitě velmi daleko), lepší herci, pevnější děj a s tím spojený scénář. Přesto určitě slušná práce, která je pro fanoušky gangsterek v podstatě ideální záležitostí i kvůli neobvyklé autenticitě...... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie přišel na to, jak zobrazit zločince jako cool vymaštěnce, jak učinit zločin naturalistický a přitažlivý zároveň. Julian Gilby si jeho postavy vypůjčil, vzal však zločinu Ritchieho přitažlivost, protože toužil po větší autenticitě, po skutečném životním hnusu. Toho nakonec dosáhl - a mnoho diváků si nejspíše bude gangstery představovat jako postavy z tohoto filmu. Já si to posoudit netroufám, mám s takovými lidmi nulovou zkušenost. Neustálý kolotoč násilí, děvek a fetování působí velmi přesvědčivě - bohužel však zůstává jen neustálým kolotočem násilí, děvek a fetování. Snad to plyne z faktu, že život zřídkakdy píše uzavřené scénáře. Rise of the Footsoldier tak sdělí svoje již záhy, pak už se jen opakuje. Přesto však jde o slušný zážitek, který své pobratimy zastiňuje již zmíněnou autentickou naturalističností. Slabé ****. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Tento film se do českých kin vůbec nedostal, také není jasné, zda se u nás bude vůbec prodávat na DVD.
    V Německu vychází na DVD až koncem dubna a je jisté, že bude přístupný až od 18 let. (MiCM)
  • V buřičské scéně (1988) má jeden z účastníků v davu tričko sezóny 2007 Gio-Goi, během této scéno je zde také vidět několik reklamních plakátů s "Happy hardcore", tato skupina ale změnila název na "Happy Hardcore" až někdy v letech 1991-1993. (MiCM)
  • Během rvačky s Manchesterem United (1982) přijedou policejní auta s poznávacími značkami s písmenem D, které se vyráběly až v letech 1986-87. (MiCM)

Reklama

Reklama