Reklama

Reklama

Uvězněni v čase

Trailer

Héctor a jeho žena Clara se přestěhovali do nového venkovského domu. Jednoho večera Héctorův dalekohled zachytí v blízkém lesíku obraz nahé dívky. Když po tajemném přízraku začne pátrat, je napaden mužem, jehož obličej skrývá zakrvácený obvaz. Na smrt vyděšený nachází útočiště v tajemné budově, která stála v cestě jeho zběsilému útěku nočním lesem. Netuší, že vstoupil do míst, kde se tajně experimentuje s časem. Když se vrací domů, vidí na zahradě svoji ženu a v otevřeném okně... sám sebe. V časové smyčce, do které byl nedopatřením lapen, se roztáčí série katastrof, které budou mít pro jeho další život nedozírné následky. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Gmisiycs

Gmisiycs (hodnocení, recenze)

konvicce

Co píšeš o filmu a přetáčení je docela výstižné, až na to, že čas nepřetočíš. Co píšeš o čase je půlpravda. Čas již dávno neexistuje tak, jak nás to učili na ZŠ. Čas je vázán na prostor a prostor na čas, jedno bez druhého nedává smysl, proto se ve 'vyšších' kruzích používá termín prostoročas. Tento termín je výstižnější, ale nejspíš není konečný. V současných teoriích je stále ještě dost děr na to, aby se dalo něco považovat za naprosto jisté. --- V takovýchto SMSkovitých diskuzích je ovšem navýsost obtížné vyjádřit něco přesně a správně. Musí se hodně číst mezi řádky a snažit se pochopit pisatele, co skutečně svým příspěvkem myslel. Já mám dojem, že obecně zde pisatelé mají na průběh času stejný názor a jen právě ty chyby, či "chyby", ve filmu se zde probírají, neb jsme prostě ještě stále nedořešili: Proč? . Vlastně stále nevíme, jestli jsou chyby skutečně chybami, toť oč zde kráčí. Naštěstí čas od času sem někdo napíše další z možných řešení, jako např. naposled http://www.csfd.cz/film/241331-uvezneni-v-case/diskuze/?reply=4259865&nick=Bantarian , a je zase o čem přemýšlet, popř. tedy i psát.

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

Metlina

cestování časem není zapeklité je abstraktní fantazie, naprosto rovná té mé že v šedesáti budu sedm sedmnáctiletých manželek a už teď přemýšlím co které z nich koupim k narozeninám. Tak se to má s cestováním časem.

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

Gmisiycs

Čas neexistuje a tvá teorie je mylná. Uvedu příklad na filmu pouštíš si filmy rozhodneš se vrátit v čase a přetočíš ho nazačátek, film je furt stejný a ty jako pozorovatel si můžeš dělat co chceš a nijak to neovlivníš.

na příspěvěk reagoval Gmisiycs

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Bantarian

Bantarian (hodnocení, recenze)

Spoilery: Mnoho lidí píše v komentářích, že to nemá konec, nebo že tam zůstane víc Hectorů, ale tak to ve filmu není. Zůstane jen Hector3. Hector 1 a 2 se vrátí v čase v průběho tý bouřky a Hector 3 už tam nevleze. Otázka jak to původně začlo je prostě podle filmu, zkrátka budoucí Hector tam byl vždycky, budoucnost koexistuje zároveň s přítomností. A proč se bodl v lese nůžkami? Jednak proto, že to udělal vždycky a hlavně proto, že chtěl Hectora 1 vystrašit a nahnat do tý budovy, proto se taky omotal, aby se  nepoznal a aby se víc vystrašil. A nakonec proč se nepokoušel změnit minulost? H2 to udělal aby se zbavil H1 tím, že ho donutí se vrátit v čase, H3 to udělá aby změnil osud svá ženy, nebo alespoň své vnímání toho co se stalo.

na příspěvěk reagoval konvicce, konvicce

jarkolar

jarkolar (hodnocení, recenze)

Nevím jak vy, ale já z toho měl pocit, že ikdyž Hector jasně viděl, že se děj odehrává opět ve stejné linii, tak se nesnažil pořádně nic změnit nebo rapidně udělat jinak. Nechápu, proč se snažil dělat všechno tak, aby to bylo podle toho, jak to udělal ten před ním (jak on viděl z pozice toho "o číslo nižšího" Ectora, že se stalo).

Gmisiycs

Gmisiycs (hodnocení, recenze)

Naranyan: Tak to by mi tedy vadilo, kdyby se stovka Einsteinů setkala v našem vesmíru v této době a opět by se vrhla na vývoj nějaké bomby!   :-D

 

Jinak koukám, že to téma bereš dost vážně. Já občas taky, Ovšem zatím jsem nepřišel na nic převratného. Vždy dojdu ke stejným závěrům jako "chytré hlavy" přede mnou. Třeba paralelní vesmíry už sice nejsou časové téma, ale pokud by byl paralelní vesmír skutečně paralelním,.... Pak když odcestuji zabít sama sebe do druhého vesmíru, pak ten z druhého vesmíru odcestuje ve stejnou chvíli za mnou a já nikoho nezabiji. Není ovšem důvod se domnívat, že další vesmíry jsou paralelní. Pokud jsou, což se předpokládá, pak prostě jsou nejpravděpodobněji jako DALŠÍ vesmíry a já tam tedy nemohu odcestovat zabít sebe sama, neboť tam neexistuji.

Tyfole to bude dlouhá debata :-)

Naranyan

Naranyan (hodnocení, recenze)

mojedatabaze: No jistěže můžou, proč by nemohli. Zrovna na tom není vůbec nic ožehavého ;). Logicky, když by se v určitém paralelním vesmíru (v daném čase) mohli potkat dva Einsteinové, klidně by se jich tam mohlo sejít milión, to je fuk a ničemu to nevadí.

mojedatabaze

mojedatabaze (hodnocení, recenze)

tim by ale bylo mozne, ze v jednom z tech paralelnich vesmiru se muzou setkat stovky hektoru, toto tema je prilis ozahave a nabizi jen teorie s velkou davkou fantazie

Naranyan

Naranyan (hodnocení, recenze)

Gmisiycs: Nemám teď chuť se do toho nějak hluboce pouštět, proto jen tak lehce nadhodím...

(Btw, proč bysme se o tom tady nemohli bavit ? Je to tematická debata k tomuhle filmu, takže nevidím problém, ještě když uvážím, jaké jiné blbosti se v diskuzích na čsfd řeší).

V rámci vlastního časoprostoru se dá cestovat do minulosti jedině v případě, kdy připustíme extrémní formu determinismu s tím, že nejenže existuje osud, ale že všechno ve vesmíru se na jeho časové ose - už stalo.. Jednoduše řečeno podle toho relativně neexistuje "svobodná vůle". Jednoznačně se to vyvrátit nebude dát nikdy, protože celý časoprostor našeho vesmíru může tvořit od jeho zrození až po konec absolutní "kontinuitu".

Další možností - a ta zjistitelná je, v daleké budoucnosti (nejen na základě superstrun) teorie o multivesmíru, případně pak určitá korelace mezi paralelními vesmíry...

Zkrátka že cestuješ do minulosti skrz obdobu červí díry do jiného vesmíru v požadovaném čase.. Takže tvůj původní vesmír prostě jen opustíš a nic se neděje a v tom "jiném" vesmíru klidně můžeš zabít paralelního sebe sama...

Gmisiycs

Gmisiycs (hodnocení, recenze)

Naranyan

 

Spíše není jasné, proč to rozebírat na ČSFD. Již mnoho teoretiků rozebralo možnosti cestování časem a shodli se, že to není možné. Časový paradox je příliš silné téma. Jestliže odcestuji do minula, abych něco napravil, pak se TO něco v budoucnu nestane a já nemám důvod odcestovat do minulosti. Jelikož nemám ten důvod, tak tedy neodcestuji a věc nenapravím. Ta věc se tedy stane a já ve své přítomnosti odcestuji do minulosti, abych ji napravil. Dále stačí CTRL+c, CTRL+V.

Tvůrci filmů by měli filmy s touto tématikou rovnou točit jako komedie. Je dost nechutné se dívat na "vážně" míněné snímky, v nihž schází logika. Možná trochu out, ale takový "Návrat do budoucnosti" byl lepší. Také plný chyb ale nehrál si na realitu. Byla to zábava.

Hojec

na příspěvěk reagoval konvicce

Naranyan

Naranyan (hodnocení, recenze)

Metlina: Záleží na tom, jestli se na tuhle problematiku díváš z pohledu obecné teorie relativity, kvantové mechaniky, teorie superstrun nebo bereš-li v potaz otázku paralelních vesmírů ;).

 

mojedatabaze: ... Chcete se tady opravdu zabředávat do podrobnějších analýz ?? Musel bych se na film znovu párkrát podívat a rozebrat ho důkladně v důsledků jednotlivých přístupů a to se mi, upřímně, vůbec nechce..

 

Snad bude stačit takové velké zjednodušení, které nám přináší wikipedie, pokud něco z toho pořád nebude jasné, ptejte se...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Cestov%C3%A1n%C3%AD_v_%C4%8Dase

mojedatabaze

mojedatabaze (hodnocení, recenze)

a co potom delal hektor 3, nemohl se "teleportovat" na zacatek aby to zaclo znovu, jakej vedl zivot potom co zaclo prset :D

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Metlina: jenže ono to nemělo žádný začátek a takhle to bylo odjakživa a to je ten důvod proč se na běhu času nedá nic změnit ani s pomocí stroje času, který na to nemá žádný vliv, protože sám je součástí už předepsaného běhu času.

Metlina

Metlina (hodnocení, recenze)

GigaPudding: Jo, to jo, ale nějak to přece začít muselo, ne? Přesně tohle mě odrovnalo i u Harryho Pottera a vězně z Azkabanu (blbý příklad, ale pamatuju si, jak dlouho jsem o tom přemýšlela). Celkově s cestováním časem je to zapeklité, když nad tím začneš víc uvažovat... Teda aspoň u mě :D

Hrabka:  Díky za tip, určitě mrknu! A máš pravdu, tohle je film na víc podívání, ale u tohohle to ani tak nevadí, bavil mě od začátku do konce :)

na příspěvěk reagoval konvicce

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Metlina: celé to bylo o tom, že na běhu času se nedá nic měnit nebo dokonce, že je tam jakýsi "osud", který všechno předepisuje, takže neexistuje stav, ve kterém by existoval jen Hector 1, který by seděl na zahradě jen tak a nic by v lese neviděl.

Hrabka

Hrabka (hodnocení, recenze)

Metlina: Na to ti asi odpoví jedině někdo, kdo to viděl v nedávné době. Já to viděl už před dvěma roky a moc si to nepamatuju, navíc to je dost složitý, aby si to člověk vůbec zapamatoval. Zkus se na to mrknout znovu, tyhle filmy za to stojí. ;-) Taky dám asi někdy opáčka. BTW, jestli se ti tohle líbilo, tak mrkni na Triangle, to je podle mě ještě větší pecka, mně se to teda líbilo hodně. :-)

Metlina

Metlina (hodnocení, recenze)

U takových filmů s časovýma smyčkama mě vždycky napadá jediná otázka... konkrétně u tohohle *spoiler* "co přimělo úplně prvního Héctora vůbec zvednout zadek a jít do toho lesa atd až nakonec vlezl do té nádrže?" Vždyť přece tehdy ještě nemohl existovat Héctor 2, který by narafičil to s tou holkou a tak dále a tak dále... Ale film výborný, sice lehce "předvídatelný" (teda nejsem si jistá jestli se dá mluvit o předvídatelnosti, když je smíchána minulost, přítomnost i budoucnost), a aspoň mě donutil přemýšlet po dlouhé době :D 

Naranyan

Naranyan (hodnocení, recenze)

Gmisiycs: Z fyzikálního hlediska je tenhle film zdaleka nejkorektnější, jaký kdy byl natočen (který jsem viděl, nebo o něm četl). Věc logiky už je problematika jiného ražení a k sáhodlouhým diskuzím - tedy, když racionálně připustíme možnost sestrojení stroje času. A už se víceméně nebavím o filmu samotném, ale problematice jako celku.

Deratizer

Deratizer (hodnocení, recenze)

GigaPudding: To si kuř že jo :-))))) Když zde koukneš napravo mírně vejš, tak zahlédneš "sledovat diskuzi". Když to zatrhneš, tak tě to vždy upozorní, že je v diskuzi nový příspěvek. Zatrhnout to můžeš u každýho filmu zvášť. Ale to určitě víš. Nicméně pravda je, že dnes těžko můžu o tom diskutovat, protože už to je natolik dlouhá doba, co jsem film viděl, že už nejsem schopwn si to detailně vybavit :-)

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Gmisiycs: máš štěstí že deratizér celý rok trpělivě čekal až na jeho příspěvek odpovíš :)

Gmisiycs

Gmisiycs (hodnocení, recenze)

Deratizer, chápu, že musel dodržet scénář. To je je v poho. Nechápo ten scénář. :D

TamikZlesa, tohle je diskuse. Nikoliv urážkové fórum. Beru tvúj názor na film i na mě, ale mohlo by to být napsáno lépe ne?

Deratizer

Deratizer (hodnocení, recenze)

Gmisiycs: Bodl ho proto, aby se ho zbavil, nebo li chtěl ho zabít, aby nebyl dvakrát ale jelikož je to film, tak mu to nevyšlo, aby film mohl pokračovat, pač normálně by zabil i své další já a bylo by po všem. Jemu samotnýmu v tu chvíli nedocházelo, že když ho zabije, že se zničí celkově.

TomikZlesa

TomikZlesa (hodnocení, recenze)

film o cestování v čase a ty hledáš logiku, OMG tobě nemá cenu nic vysvětlovat

Gmisiycs

Gmisiycs (hodnocení, recenze)

Když to bylo tak fantastické a logické, vysvětlí mi někdo, jaký smysl mělo bodat se nůžkami do ruky? Ano, v tom neustálém opakování časového úseku to každý další udělal proto, aby neměnil historii - alespoň takto by se to dalo vysvětlovat. Ale proč se to stalo poprvé? Tohle důvod nemělo. Také příchod trojky do děje byl ekvivalentem slabomyslnosti. Na detaily se v tomto filmu opravdu nikdo neohlížel. Film postrádá logiku i v případě, kdy č.3 nechá č.2 zabít tu mladou holku. Tím se z něj logicky stává vrah, i když to v tomto cyklu neudělal.... atd.... Těch kravin je tam příliš. To už se raději podívat na "Návrat do budoucnosti". Tahle série se alespoň nesnaží hrát si na pravdu, ale chce jen pobavit a vydělat. Tomuhle šmejdu dávám Odpadní hodnocení. Pokud si někdo chce hrát na pravdivost, ať to dělá pořádně, nebo raději vůbec.

xhc

xhc (hodnocení, recenze)

uz od zaciatku je to akesi cudne spravanie, ale to sa vysvetli... bol som spokojny 3*

Pimpy

Pimpy (hodnocení, recenze)

Nerozlišuju filmy podle písmenek (občas teda jo :) ). Todle mě bez problému přibilo k sedačce na hoďku a půl. Stačí? Já myslim, že jo :)

Deratizer

Deratizer (hodnocení, recenze)

Forsberg11: Pokud vidim dobre,tak oznaceni horor tady v nazvu filmu je. Ale ja bych to hororem rozhodne nenazyval,pac s hororem to nema vubec nic polecnyho,aspon ne s klasickou hororovou latkou. Ani thrillerem bych to nenazval,spise scifi dramatem. Jinak, vic nez 2 hvezdy jsem dal, dal jsem 4 a to proto ze je to od zacatku velice zajimavy a rozhodne ne tupy film.Vyborne to postupne graduje ve vysvetleni vseho co bylo videt na zacatku,proste je to skvelej film.

predator.1

predator.1 (hodnocení, recenze)

kdo hodnotil ** a vice, urcite byl silne podnapily nebo zdrogovany. co tohle jako melo byt? pomooooooooooooooooc :D :D jeden z nejhorsich filmu co jsem kdy videl

Reklama

Reklama