Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Šikana je v poslední době hodně věrný námět na film a je to také jeden z důvodů, proč jsem tenhle film vidět chtěl, protože jsem očekával silný zážitek, který mi dost možná zkazí náladu, ale rozhodně nebudu litovat, že jsem u něj ztrávil hodinu a půl, viz třeba Estonský Klass nebo švédské Zlo. Ono to nakonec ale bylo trošičku jinak, než jsem vlastně sám čekal. O šikaně to sice bylo, ale tak první půlku filmu a nakonec mě to tak překvapilo, že jsem tomu musel dát plný počet. Zas tak agresivní to totiž nebylo a ten námět rozhodně stojí za to vidět. Není to takové to, že by si člověk měl uvědomit jak se ke druhému chovat, a s otevřenou hubou zírat na závěr jednoho uzavřeného příběhu spíše šokovaně než překvapeně. Tady překvapení bylo na prvním místě a šok až na druhém, což je co se týče šikany trošičku zvláštní, ale když to člověk uvidí, po těch pár filmech právě o tomto tématu, tak to rozhodně příjme a hodně ho to potěší. Ben X je totiž film, který mladý člověk ocenit musí, obsahuje herní vsuvky, obsahuje život mladých lidí, obsahuje realitu, se kterou se setkává každý den, ale tohle je přecijen příběh člověka, kterého možná někdo nepotká za celý život. Rozhodně to stojí za to to vidět, a věřte, že šokováni budete, ale až na druhém místě, to první bude hlavně ohromné překvapení. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Keby tak ostatní vedeli, aký boj niektorí ľudia zvádzajú každý deň so sebou samým, so svetom a so životom (sú to síce synonymá, ale význam toho boja aspoň umocňujú). Keby to vedeli, možno by sa ho snažili tým krehkejším jedincom uľahčiť a nie skomplikovať. Ale jedine keby si nepotrebovali ventilovať komplexy a vychutnávať pocit moci. Keby bolo keby, neboli by autisti ani šikana a psychika by bola stroj, ktorý vie každý jeden človek ovládať vlastnými rukami. Lenže funguje to trochu inak a život máme na to, aby sme sa s ním učili narábať. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

No řeknu vám, nebýt závěrečného zvratu, tak uvažuju i o odpadu. Tohle je podle mě úplně exemplární případ, jak NETOČIT filmy o šikaně. Naprosto bez emocí, s otravnou hudbou, divným střihem, kamerou, prostě všechno to působilo nepřirozeně, divně a vlastně i hloupě. Ani jsem nepobral ty dokumentární vložky (komentáře). To jako mělo být co? Určitě rád ocením dobrý film o šikaně, protože je to velmi aktuální a palčivé téma, navíc z pohledu tvůrců určitě velmi kreativní téma, ale bohužel tohle není dobrý film. 30% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak ještě Severní Korea, Afgánistán a Jamajka a bude film o šikaně natočen všude. Tenhle snímek, téměř z BENeluXu byl však trošku jiný. O šikaně sice pojednával, ale nebylo to úplně jediné téma. Trošku odbočím, rozpočet 1,5 mil euro? To bylo myslím za tu loď co si pronajmuli ne? Nebudu vám tady vypisovat o čem film je, k tomu nechť slouží velmi pěkný obsah, z kterého se vše dozvíte. Co však v obsahu nenajdete, je velmi působivý závěr, který překvapí a který bych vám nerad prozradil, proto budu mlčet. Film je také prošpekován dokumentárními vsuvkami, které někomu možná mohou být na obtíž. Dle mého názoru se však do filmu spíše hodily. Technicky je film celkem slušný na to, že pochází z Belgie, či odkud. Ovšem i na krátkou stopáž se hrozně táhne a to mě celkem obtěžovalo. Myslím že 3* je tak akorád. Zase takový zázrak to skutečně není. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zvláštní film o tom, jak těžký má život autista, jehož život jde ruku v ruce se šikanou ve škole a virtuálním světě v počítačových hrách, kde najdete jedinou spřízněnou duši, se kterou si rozumíte.O tom, jak školství všude na světě mhouří oči nad problémy žáků, když stačí jen trochu více všímavosti. O tom, že když nevíte, jak to vyřešit, uchýlýte se vlastně k úplně absurdnímu řešení.První polovinu jsem tak normálně sledovala, ale posledních dvacet minut bylo nezapomenutelných, tak jako herecký výkon Grega Timmermanse .Zasloužených pět hvězd. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama