Reklama

Reklama

Legenda o sovích strážcích

  • USA Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (více)
Trailer 1

Hlavní postavou je mladý soví kluk Soren, který je okouzlen historkami svého otce o strážcích Ga’Hoolu - mýtické skupině okřídlených bojovníků. Ti bojovali proti zlým Čistým, jak si sami říkají, ve velké bitvě za záchranu všech druhů sov. Zatímco Soren sní o tom, že jednoho dne se přidá ke svým hrdinům, jeho starší bratr Kludd se té představě jen vysmívá a touží jen po lovu, létání a být otcovým oblíbencem místo Sorena. Kluddova žárlivost má ale hrůzné následky - oba soví sourozenci vypadnou z hnízda na vrcholu stromu přímo do spárů Čistých. Teď je na Sorenovi, aby se pokusil o odvážný únik s pomocí dalších mladých soviček. Společně letí přes moře i skrze mlhy, aby našli Velký strom - domov legendárních sovích Strážců Ga’Hoolu, jenž jsou jedinou nadějí na vítězství v bitvě proti Čistým a na záchranu sovích království. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (776)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Zack je zpomalenej fetišista. V jeho filmech mi pomalu příjde divný, když jede nějakej záběr normální rychlostí. Zack je i vizuální fetišista. Sovičky jsou tááák hebounké. Scenérie jsou epické. Hra světet červánky tvořícího slunce je epická. Měsíc je epický. __ Kdyby se Snyder rozhodl i ten sebemenší červík dostane epické brnění a jde do krutopřísné války. Nejspíš v epickém dešti. Všude budou šlehat neskutečně krásné blesky odrážející se od jeho mithrilového helmy, skrývající ten nejsveřepější výraz, kterého je jen červ schopen. A až vytáhne svůj legendární obouruční meč velikosti megalomanského párátka - bez pochyby zpomaleně - pak teprve na vás dopadne tíživá velikost toho okamžiku a šlechetnost jeho bitvy s mloky. A ani se tomu nebudete smát. __ Všechno je to jednoduše krása. Ale ve své podstatě jde o průměrný animák s lepším lakem. Já miluju gyros. Zvlášť ten na Strossmayerově náměstí. Ale cpát se tim od rána do večera .. Sovičky měly trošku ubrat a vybrat si čím chtějí valstně být. Do 3D Marku dobrý. Zatím ale to nejslabší, co pan režisér natočil. 2,7* ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pěkná animace, v jednu chvíli se mi zalíbil i hudební doprovod. Ale jinak? NOPE. Možná jsem citlivka, ale absolutně se mi příčilo, že se mezi sebou perou sovičky. Navíc takový infaltilní příběh, šablonovité postavy, podivné ambice, cíle i to, co žene hrdiny či antihrdiny. Nelíbilo se mi. Je tu tisíce a tisíce jiných a lepších animáků. Slabé 2*. ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Snyder se snažil z tohoto filmu udělat plnohodnotný fantasy film, v akčních pasážích to funguje výborně. Výprava je úchvatná a animace na špičkové úrovni, pár momentů skutečně bere dech. Hraje na tu vážnější notu a nechce z filmu udělat další animovanou dětskou pohádku, jenže tohle právě v těch odlehčenějších pasážích neklape. Tady totiž zoufale chybí originalita, vyskytuje se zde tolik hlášek a momentů, které už jsme slyšeli a viděli nejméně tisíckrát a v těch pasážích film skutečně působí dětsky, což by nevadilo, kdyby mělo jít o klasický rodinný oddechový animák, jenže tady je problém, to Snyder nechtěl a tak celý film působí jakoby skloubení dvou žánru, které se ale vzájemně hádají. Mělo to být epické fantasy? Nebo zábavná animovaná pohádka pro rodinu? Rozhodně ale film není ztráta času, po technické stránce je film vážně úžasný a v některých místech jsem nemohla ani uvěřit, že se jedná o animovaný film. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude pecka, ale až takovýhle nářez? Jasný animák roku. Zack Snyder opět překvapil a natočil nekonvenční animák s archetypálním příběhem, ve kterém udivuje svou režisérskou zručností a neskutečnou hororovou atmosférou, za kterou by se nestyděl ani Juraj Herz v dobách své největší slávy._________UPDATE: Po letech s odstupem je to samozřejmě už slabší, ti dva kecalové by měli být vystřiženi, nicméně pořád jde o výborný animák s nezaměnitelným Snyderovým rukopisem. Z nacistických vůdců Helen Mirrenové a Huga Weavinga mrazí.__________________UPDATE 29.3.2024: Jeden z nejlepších animáků minulého desetiletí, který je dnes prakticky v zapomnění, což je velká škoda. Audiovizální nádhera, která i dnes může ohromit nejen dětské publikum. Krásná atmosféra, skvěle prokreslení nacističtí záporáci a celkově mě to bavilo, jakkoli je příběh archetypálně předvídatelný. Velká škoda, že Soví strážci tehdy po kasovní stránce tak brutálně propadli, protože by se kariéra Zacka Snydera nejspíš ubírala lepším směrem. Nic to však nemění na tom, že jde o jeden z nejlepších Snyderových filmů vůbec, což se dnes po snímcích typu Rebel Moon zdá málo pravděpodobné. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bojím se bojím, že kdybych si hodnocení nechal trochu proležet v hlavě, vytratila by se (maximálně) jedna hvězdička. Zážitek z kina to rozhodně byl, to Snyderovi nikdo nevezme, protože na ty zpomalené záběry, na ty on je prostě machr. Dalším velikým plusem je povedená stylizace a celkový vizuál animovaného snímku jako takového. Jednou mi blesknul hlavou podobný výlet na Pandoru, tak výtečně barvičky působí. Ale s mínusy je to už horší: od často nepřehledných soubojových scén (na velkém plátně), přes občasnou nudu (zíval jsem dost), až po několik postav, které by šli z finální verze klidně odstranit. Vzhledem k tomu, že jsem něco podobného čekal, dále protože akce naplnila má očekávání, a že několik bombastických scén ve spojení s hudbou funguje výborně, jsem dnes "hodný" a s verdiktem jdu vysoko. Výš, než správně velí rozhodné oko kritika. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (15)

  • Film Guardians of Ga'Hoole je druhým celovečerním 3D animovaným filmem australského studia Animal Logic a zároveň je i druhým takovýmto filmem vytvořeným v Austrálii (prvním takovýmto filmem byl Happy Feet). (Zbyisek)
  • Předlohou filmu jsou první 3 knihy z celkem 15dílné (+2 rozšiřující knihy) knižní série „Guardians of Ga'Hoole“ od Kathryn Lasky. V češtině z této série vyšly pouze 4 knihy. (vojtaruzek)
  • Jedná se o první animovaný film, který režíroval Zack Snyder. (LEGACY)

Související novinky

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

23.10.2011

„Otec filmových X-Men“ momentálně natáčí triky nabité fantasy dobrodružství Jack the Giant Killer. Pak chtěl v žánrových vodách zůstat s remakem kultovního Excaliburu Johna Boormana, ale studio… (více)

Kdo se ujme Supermana?

Kdo se ujme Supermana?

06.10.2010

Kandidátů na režii nového Supermana byla spousta (Tony Scott, Darren Aronofsky...), nakonec ale studio Warner podepsalo smlouvu se Zackem Snyderem. Je to překvapivý tah, zejména když přihlédneme k… (více)

Kdo zastaví 3D šílenství?

Kdo zastaví 3D šílenství?

04.02.2010

Asi až diváci, kteří se někdy v blízké či vzdálenější budoucnosti tímhle fenoménem nasytí a přinutí Hollywood, aby se nesnažil servírovat jim všechno trojrozměrně. Nebudeme se vracet k tomu, kdo to… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Reklama

Reklama