Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Rád bych, podobně jako u filmů Eda Wooda, zdůraznil, že zde nehvězdičkuji kvalitu, ale atraktivitu filmu. Zábava je to vcelku slušná (film nejvíce ze všeho připomíná pornofilm bez porna) a doufám, že Constantin Werner zfilmuje s podobně nízkým rozpočtem ještě pár českých pověstí. Jednu hvězdičku strhávám za to, že film není konzistentně zábavný od začátku do konce. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zatuchnutá legenda staromilcov, v podobe spisovateľa - páprdu Aloisa Jiráska, málokoho dnes zaujíma. Kľudne nech sa postaví film Ľudmila literárne nepodstatnej romantickej záležitosti nielen na hlavu, ale aj na riť. Alebo nech aj legendu úplne prevráti a vyvráti. Čo aj, a veľmi správne urobil. Škoda len, že peňazí bolo málo. Lacná výprava z tohto trčí ako slama. Legenda o kňažke- veštici, kombinuje environmentálny rozmer bojujúci s developerským. Mužský dobyvačný a panujúci rozmer s žensky mysticko predpovedateľským a vizionárskym. Potrebu prirodzenej pudovej lásky s prirodzene uhladeným, rodovo rovným partnerom. ()

Reklama

Rousse 

všechny recenze uživatele

Je mi opravdu velkou záhadou, možná ještě větší než všechny staré pověsti české dohromady, jaké museli mít amíci pohnutí mysli, když si řekli: "Natočíme staré pověsti české." Notabene, když ani neví, kde to Československo leží? Už vidím, jak se Constantin Werner probudil o půlnoci za úplňku a říká si "Natočím velký film, jehož sláva hvězd se dotýká..." Bohužel - film má klasickou stopáž, takže velký rozsahem není a svým přínosem a obsahem velký není už vůbec. A že by se jeho sláva hvězd dotýkala? Otázka do debaty:-) Celý klan pod vedením Libuše čítal zhruba 20 osob, Líba vládla ze šutru a do toho jí remcali neskuteční "komici" s vážnou tváří Vašut a Kříž. Mimochodem Vašutovo věčné "čengliš" Yeeaaah mě opravdu bavilo:-) Když už jsem u toho - právě tihle dva konůpci mě tam vadili ze všeho nejvíc... Co ale musím pochválit, tak jsou určitě exteriéry a scenérie, kde se točilo - krásné lesy a z geologického úhlu pohledu celkem radost pohledět. Takže ve výsledku se u mě Pagan Queen té jedné hvězdy opravdu dotýká.... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kněžna je točená s takovym nešikovnym nadšením, že si mě zkrátka získala. Ačkoliv je tu špatně všechno, na co si jen vzpomenete, tak si tu každej najde nějakou scénku, která mu v paměti zapustí kořeny. Třeba souboj Vlasty s Přémou byl totální masakr a Vašutovo "Yeah!" by určitě zlidovělo, pokud by se Kněžna Libuše vysílala stejně často, jako komedie dvojice Svěrák-Smoljak. Líba si prostě černý čísla nezaslouží a ač je to z mýho pohledu tak na 30%, tak jí dam plnej počet, ať jí to hodnocení trošku stoupne. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Takže hned úvodem: Libuše nerovná se Jirásek. Jirásek je jen jedním z několika (i když přiznávám, že je nejznámější a tedy lidový) autorů, kteří o starých českých bájích psali. To, že se první část, která vypráví o tom, jak Libuše potkala Přemysla Oráče (kterému nestačí sex jednou za měsí - divný :D), postupně zvrhne ve válku feministických lesbiček, je už o něčem jiném. Ano, je to parádní úlet, ale hodnocení "odpad" si to nezaslouží. Režisér zpracovává českou pověst po svém a každý takový pokus by měl být oceněn. Ale upřímně - do kina bych na to nešla. Je to jeden z těch filmů, co musíte vidět kolektivně, jinak je to dost otrava :-) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Režisér filmu Constantin Werner v rozhovoru řekl: "Jestli se domníváte, že nemám právo natočit film s tematikou Čech, tak to vám musím objasnit. Část mojí rodiny byli česko-němečtí průmyslníci z Ústí nad Labem. Historie Čech a jejich pověsti jsou tudíž i součástí mého kulturního dědictví." (Zdroj: art.ihned.cz) (dinamit_1)
  • Původní název filmu zněl Koruna Vyšehradu, později autoři změnili název na Pohanská královna. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Snímek podle všeho čerpá námět z divadelních her Franze Grillparzera, Clemense Brentana a próz Aloise Jiráska. (Zdroj: kinobox.cz) (dinamit_1)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno