Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudný film. První půl hodinu mě to i nějak bavilo, ale pak už vůbec. Samozřejmě je to nádherný film (ironie), která je naprosto historicky přesný (ironie), a nabízí pár scén, které jsou tak blbé až jsou vtipné (třeba ten drsný souboj mezi Vlastou a Přemyslem Oráčem), ale upřímně víc to v sobě nemělo. Teda takhle, nepřipadalo mi to až tak strašné, jak to tady podle hodnocení vypadá, třeba Vašut a Kříž tady mluví a hrají anglicky celkem obstojně. Zpátky ale k negativům, celé mi to přišlo divně a místy snad i nahodile sestříhané, protože děj v jednotlivých scénách třeba navazoval, ale úplně divně a taky nechápu, proč celý film pobíhají jenom po lesích. To pořád spali v jeskyních? Vždyť tam je hned několik scén z vnitřku nějakého domu, jestli jsem si dobře všiml. Před stažením tohohle filmu mě vyděsil plakát, který vypadá jako plakáty filmů "významného" "českého" režiséra Simandla, naštěstí až tak špatně to nedopadlo, ale i tak mě ten film přišel stupidní, včetně feministického finále (ono to ale není jenom ve finále, nějak před koncem to tam už začíná). Jo, btw, možná mi to uniklo, když jsem se u toho tak nudil, ale kam zmizel Vašut? On se vypařil nebo ho tam někde zabili a mě to uniklo? Nebo přežil? 2* ()

Bluntman odpad!

všechny recenze uživatele

KNĚŽNA LIBUŠE je vyloženě "sluníčkový ,film´", který projasní hnusné počasí a vyvede z podzimní deprese, protože se tenhle trash díky pochybné společnosti Atypfilm a Uwe Bollovi dostal do kinodistribuce. Nemá smysl se rozčilovat nad tím, že se przní jiráskovský odkaz, když příběh sám je z části mytologický a Jiráska mnohem zrůdněji zneužili komunisté. Je lepší se pobavit celkovou otřesností, kdy jsou věty plné nechtěných ahistorismů, herci je nejsou schopni pronést správně anglicky, hrají jako z televizní pohádky nebo soft-porna a nosí kostýmy ukradené z dětské besídky, komparz v komorních scénách čítá maximálně deset lidí a v davových maximálně dvacet, veškerá akčnost spočívá v pohybujících se zvířátech v druhém plánu, výprava u historické podívané zahrnuje lesy a přilehlou jeskyni, hudba pateticky burácí a kamera se mnohdy neúspěšně pokouší zabrat obě postavy při dialogu. Celková otřesnost je korunována ambicí zpracovat téma novopohansky a zabývat se otázkami feminismu (což skončí u stereotypní představy mužů o feminismu: Libuše je svobodomyslná kurva a Vlasta pomstychtivá macho lesba, chlapi jsou nesoběstační hulváti) a ekologie (Kazi ráda muchomůrky, dělá podivné substance z bylinek a má blízký vztah se svou liškou a ptákem). Yeaah, sorry, Libuše! ()

Reklama

zuzaSislerka 

všechny recenze uživatele

na první pohled nízkorozpočtový snímek od američanů, kteří obdivují historii střední Evropy. Nicméně dialogy, nedávají smysl, některé pro nás důležité momenty historie jsou zobrazeny k popukání. Doporučuji tak láhev vína před a láhev vína během snímku a zjistíte, že lepší komedii jste neviděli. Za mě 4* a to jen pro to, že mi v půlce došlo víno ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem na to jít do kina, ale film byl stažen dřív, než se mi to podařilo. Ještěže to už v Rusku vyšlo na DVD. Co mě urazilo nejvíc? Pokus o zobrazení dívčí války a především "souboj" Přemysla s Vlastou. Jinak se to celkem dalo. Celkem. Jen jsem nějak přehlédl ty lesbičky. Kazi s Libuší nejsympatičtější z celého ansámblu. Nebo to byla Teta? Čert ví... jen jsem celou dobu hledal toho kance (a) Bivoje:) ()

campix 

všechny recenze uživatele

I když jsem nebyl opilý ani zhulený, tak jsem si Kněžnu Libuši neskutečně užil. Jako parodie by to byla výborná záležitost, jenže je tu opět ta známá chyba, oni to všechno mysleli naprosto vážně. Čeští herci perlí v angličtině ( Vašutovo Yeah je naprosto jedinečné), epická hudba je ve chvílích kde by opravdu neměla být, děj prakticky nedává smysl, dialogy vypadají nepřipraveně, jakoby si je ''herci'' vymýšleli přímo za běhu scény. Poslední ''epická'' bitva trvá asi 10 vteřin. Prostě moc špatný film po dějové stránce i na soft porno, které se rozjíždí v druhé polovině. Ale sranda to byla veliká. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo kromě lokací v Praze i v Adršpachu, Uherském Hradišti, Brdech, v okolí Berounky a Dobříše. Pro obydlí byly využity slovanské skanzeny se zrekonstruovanými stavbami. (Zdroj: kinobox.cz, cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Snímek byl kritiky hodnocen veskrze negativně. Je srovnáván s nepovedeným domácím videem nebo italským soft-pornem 80. let 20. století. Je kritizován za smíšení historického filmu s ekologicko-feministickými poselstvími, levnou výpravou, špatnou kamerou, chabé herecké výkony či špatnou angličtinu některých herců. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Snímek podle všeho čerpá námět z divadelních her Franze Grillparzera, Clemense Brentana a próz Aloise Jiráska. (Zdroj: kinobox.cz) (dinamit_1)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno