Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Váš klobouk už si říkal o další kulku." Je někdo rychlejší střelec než Jack Beauregard? Já myslím, že je to Nikdo, ale jasnou odpověď na tuto otázku dá až tento nejpomalejší souboj o nejrychlejší kolt Divokého západu. Mě v něm pobavily scény s holičem, bombou, střelecko-alkoholickou soutěží či fackovacím panákem a taky jsem si odnesl poučení, že usměvavý pistolníky v bílejch kulkou nedotčenejch kabátech, není radno vyzývat na souboj. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Podivné dědictví a Mé jméno je nikdo, oba filmy natočené krátce po sobě, v obou Terence Hill, oba o soumraku hrdinů Divokého Západu. Konec 19. století byl koncem kolonizace amerického Západu, železnice přivezla tisíce lidí, právo a organizovaný zločin. Osamělý pistolník už se neměl kam schovat, směrem na západ už ležel pouze Tichý oceán. Nová doba vyžaduje nové lidi a nejrychlejší pistolník Západu už cítí, že to není pro něj, chce se uklidit do Evropy, kde dožije svůj život. Mr. Nobody má však o jeho odchodu do důchodu jinou představu. Kombinace klasického westernu reprezentovaného Henry Fondou, a šimonomatoušovské mlátičky s Terencem Hillem, ukazuje na Leoneho schopnost jít s dobou, a taky na jeho nadhled a smysl pro humor. Morriconeho hudba opět na jedničku. 85% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rok po Podivném dědictví se rozhodl Terence Hill podívat do míst Tenkrát na Západě. K filmu samozřejmě musí odkazovat již sama přítomnost Henryho Fondy. Kolem jeho postavy se snaží Nikdo vytvořit legendu. Ten film mě určitě baví. Není to sice Tenkrát na Západě, ale až na scénu v zrcadlovém bludišti ukázkově odsýpá a přitom nikam moc nespěchá. Za nejlepší scénu považuji návštěvu baru, ve které musí Terence Hill ve vzduchu sestřelit každou vypitou sklenici. 75% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí pistolník Henry Fonda, kterého předchází jeho pověst, to nemá jednoduché ... obzvláště když hodlá svoje řemeslo pověsit na hřebík a užívat si zaslouženého důchodu někde v Evropě - a na paty se mu nečekaně pověsí jeho nadšený a poněkud nekritický obdivovatel (a konkurent) Terence Hill. Líné tempo lehce úsměvnému příběhu docela sluší, oba hlavní hrdinové dělají, co mohou - a tak se jim docela dobře daří průběžně zachraňovat děj, který čas od času sejde z cesty, dá si pauzu a přitom přemýšlí, kde se to vlastně ocitl ... a kudy a jak se vydat dál. Přes tento nepřehlédnutelný nedostatek se kvůli osvěžující pointě přikláním k menším 4*. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sergio Leone své umění v určitých pasážích tohoto westernu nezapře a hned je tak podívaná daleko zajímavější. K tomu všemu napomáhá také Ennio Morricone se svoji tradičně skvělou hudbou, jež tu mimo jiné využívá více či méně modifikované motivy z Tenkrát na západě či Hodný, zlý a ošklivý. Jízda Valkýr je sama o sobě fantastická, ale v mistrově úpravě mi tentokrát příliš nesedla, čímž se patrně jako jediný odlišuji od zdejších uživatelů, kteří ji opěvují. Co se herců týče, tak Terence Hill předvádí skvělý výkon, avšak osobně jej za westernového hrdinu moc nepovažuji. Henry Fonda je opět skvělý, avšak neukazuje tu nic, co bych si pamatoval i po letech. Hodnocení filmu jako celku se pohybuje mezi 3 a 4*. Za zdařilý finiš dávám vyšší počet. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Hlavním zdrojem filmu je literatura: dítě, které nechce vyrůst, Petr Pan. (Hennes)

Související novinky

Reklama

Reklama