Trhliny

Trhliny

(festivalový název)

Velká Británie / Irsko, 2009, 104 min

Jordan Scott

I když se tam v podstatě jen skáče do vody a hrajou k tomu klavíry, tak mě to bavilo. A to hlavně díky psychopatické lesbě Evě Green. Taková Juno Temple byla také dobrá, ale Eva Green tomu dodávala ten vyšinutej drajv. Dost mě to překvapilo asi i díky tomu, že jsem od toho naprosto nic nečekal, ale znova bych se na to taky nepodíval. A po vizuální stránce je to nezpochybnitelné. Prostě jednou za čas mě nějakej babskej film nezabije.(27.9.2010)

• LIVINGDEAD

Internát plný nesympatických krav a jedna lesbická prolhaná učitelka.... a k tomu totální NUDA. Dávám 10%(7.7.2010)

Představte si místo filmu dívčí tělo, které je složeno z mnoha částí, které jsou na sobě závislé a jedno nedokáže žít bez druhého. Středem tohoto těla je bod G. Tedy Miss G. Ostatní části jsou na ni závislé a snaží se uspokojit a udělat jí radost. To se jim daří, jenže toto dívčí tělo pozná doteky něčeho nového. Fiammy. Miss G v tom nachází novou nepoznanou rozkoš a ostatní tomu musí zabránit. Dojde tedy k nevyhnutelnému. Krásně nasnímané a přesto mě to neoslovilo tak, jak jsem očekával. Možná jsem s hodnocením přísný a po příštím shlédnutí svůj názor změním. Prozatím se musíte spokojit s mým prvním dojmem.(18.4.2010)

Skvělé drama plné skvělých výkonů. Eva Green zahrála naprosto fantasticky a její výkon byl perfektní. Kdybych nevěděl, že je rozená Francouzka, myslel bych si, že je učitelkou výslovnosti anglického jazyka na nějáké univerzitě. Celkově je film zajímavý svojí tvrdou angličtinou, která mě neskutečně bavila. Výběr dívek do tohoto filmu nejdříve diváka zmátne, všechny vypadají jako porcelánové panenky a působí roztomile. Čím dál postupuje děj, tím se zvětšuje jejich nevraživost, která není ničím jiným, než pubertální naivitou. Proměna "G" je ovšem vrchol celého filmu a právě na ní se nejvíce vyřádil scénárista. Viděl jsem spoustu podobných filmů, které mě zklamaly, byly ale v chlapeckém podání. Ženy a zvláště mladé dívky jsou o dost složitější osobnosti, proto mě příběh, kde se až na minutu neobjeví žádný muž, bavil o dost více. Je nutno podotknout, že zvrat v názorech Di byl ke konci trochu přehnaný a surově natlačený do děje, ale pokud se od toho odprostím, pak mi zůstal skvěle natočený film, který vypráví jednoduché téma pomalým stylem, ale celou stopáž dokáže zužitkovat a natočit tak, aby skvěle bavila. 87% 05.09. 2010(5.9.2010)

,,Musíš se naučit sdílet. Nenechat se prosit od přítelkyně“….. Ačkoliv to začíná jako na vojně (,,MUSÍM DBÁT NA ZÁSADY, JINAK TU VŠICHNI ZVLČÍ“), se šikanou a podobnými jevy to má pramálo společnýho. Dívka s nebojácným duchem a odvahou, přináší na internát, do jejich týmu, do nalajnovaného života a uzavřenýho světa povážlivé TRHLINY. Zde je totiž vítaný jen ten, kde nechce vyčnívat, kdo neruší jeho koloběh. Jak by bylo Vám, kdyby někdo zpochybnil Váš dosavadní smysl života? Někdo, jenž prožil to, o čem vy jen sníte! Někdo, kdo se nechce smířit s tím, že je to napořád! Její přítomnost mění běh věcí zažitých a samozřejmých, což sebou přináší rizika a možné tragédie. Příjemná hudba, dobře rozehrané a uvěřitelné drama s výrazným hereckým – téměř divadelním výkonem E.Green. A je zajímavý pročítat komentáře, jak si hodně lidí z filmu vzalo ,,jen to svoje“. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Rád koukám na nahý mladý holky. 2.) Baví mě filmy z uzavřené komunity, kde stačí málo a o drama je postaráno. 3.) Hledám pro dceru internát. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ **(9.11.2010)

Jordan Scott v celovečerním debutu Cracks nezapřela svého otce – legendárního Ridley Scotta – a natočila precizní dobové drama, které prozrazuje svůj románový původ. Při sledování filmu jsem si právě chvílemi připadal, jako bych četl klasický román od mistra-spisovatele, který pečlivě buduje zápletku a charaktery a nevyhnutelně míří k tragickému vyústění, ve kterém se vše protne, kruh se uzavře a ohromený/ šokovaný/dojatý divák/čtenář na jeho konci sotva lapá po dechu. Přesně takový zážitek mi nabídl snímek Cracks, který oplývá pečlivou režií, strhujícím a propracovaným scénářem se silnými charaktery a výbornými herečkami (pro muže zde není místo…) v čele se skvostnou Evou Green, nejednoznačnou Juno Temple a okouzlující a talentovanou Španělkou Marií Valverde. Celé vyprávění plyne pomalým tempem, díky čemuž je čas hlouběji se ponořit do jednotlivých charakterů, přičemž právě Miss G Evy Greenové je opravdu pozoruhodnou tragickou postavou, o jejichž dalších osudech bych se chtěl dozvědět ještě více, což je pro tvůrce více než dobrá vizitka. Film je z vizuálního hlediska skromný, ale zároveň i líbivý a poetický a místo snahy o povrchní efektnost se v Cracks klade důraz převážně na soudržnou atmosféru až snových rozměrů. Velkou zálibu na výsledných kvalitách filmu má nepochybně samotná románová předloha, ovšem vydařených adaptací není nikdy dost.(3.5.2010)

Film s kouzelnou atmosférou anglického venkova a 30. let. Tady ale bohužel veškerá originalita končí. Ve scénáři mohla zápletka působit neotřele, ale v reálu je to ohraný příběh nejisté ženy, která lže sama sobě. Nebýt poměrně spádovitého děje, talentovaných mladých hereček a zajímavé Evy Green, dopadlo by to ještě hůř.(25.3.2010)

Tak tomuhle filmu asi není vůbec možné nic zásadního vytknout. Eva Grenn, Juno Temple a nejméně dobrá Mária Valverde védodí příběhu, čí spíše dramatu z 30. let minulého století o jedné bohem zapomenuté dívčí internátní škole v Anglii. Právě slečna G , v podání již dříve zmiňované bond girl vede v místní škole dívčí tým a snaží se děvčatům, pokud to jde trošku zpříjemnit život a nastolit aspoň o něco příjemnější atmosféru. Toto všechno se ale změní s příjezdem nového děvčete až ze Španělska, která je velmi chytrá a sečtělá a atmosféra v družstvu pomalu houstne a začíná dostávat drobné trhliny, které vyrcholí až..................... koncem a nic v této škole už nebude, tak jako předtím.(8.11.2011)

Šarmantní Eva Green, úžasné výkony mladých hereček, zajímavý námět. Zpracování taktéž zajímavé, ikdyž chvílemi natahované. Cracks si šlape ve svém příběhu, což je dobře i špatně, ale já se při dívání neodtrhla od obrazovky a pořád sledovala tu krásnou, skoro dvouhodinovou výpravu, která tak rychle utekla, že jsem si ještě stihla zanavádat, že už je konec..:)(1.4.2010)

Trhliny. Trhliny v psychice. Trhliny v rodinách, trhliny ve výchově, v morálce, trhliny v pravdě. I přes určitou očekávatelnost děje, potažmo závěru, jsem se po celou dobu ani jednou nepodívala na čas. Moc rychlý spád děje nečekejte, ale rozhodně si můžete vychutnat nemálo nádherných a/nebo silných scén. Naprosto uchvacující hlavní obsazení hereček, Eva, Juno a María byly prostě bezkonkurenční. Skvělá hudba.(12.4.2010)

Krásně natočené nic. Jasnou devizou snímku slavné dcery je důraz kladený na obrazovost - genetika zafungovala! Nádherné vizuální zpracování a skupina mladých nadějných hereček pod vedením ostřílené Evy Green poskytují dostatečný drajv průměrnému dramatu s detektivním nádechem. Rozhodně jsem se při sledování bavil, ale absence hlubší myšlenky mne odrazuje od toho, abych se k filmu znovu vracel.(26.7.2010)

Herecký výkon Evy Green je hodný obdivu a závěr vám vezme dech, jenže do té doby pouze dobré. Dobovost perfektní. Domov šedých motýlů má ale něco víc. 70%.(1.7.2010)

Jelikož jsem si nepřečetl obsah dopředu, neměl jsem ani ponětí, o čem Trhliny budou. No... a byl to trochu šok. Ne, není to nic nového pod sluncem, podobný příběh tu byl již stokrát a na sto způsobů, nicméně z tohoto filmu mi běhal mráz po zádech. Eva Green se do role učitelky náramně hodila, nemluvě pak o hereckém výkonu Juno Temple. Nechce se mi naznačovat cokoliv z příběhu, neboť i malé trknutí může zkazit dojem, ten neopakovatelný dojem, který může vzbudit jen pichlavé britské drama.(14.8.2011)

• Skrk

Jako slušné drama s krásnou Evou Green se to tvářilo tak do půlky filmu. Potom mě to začalo nudit - objevily se tu lesbické hrátky s nezletilou a neustálé navštěvování skokanského můstku (!!!) + smutný - ovšem očekávaný závěr. 4/10(5.4.2010)

• Makky

Nebyť ústrednej trojky herečiek, film by nestál za nič. Dievčatá skáču do vody a hrajú sa, hádajú, nenávidia... a to všetko aby sa na konci zachovali ako úplné jebliny, majstrovstvo Evy Green sa dokonalo a táto nuda sa skončila. Bez Evy by som o tento film ani nezakopol a rovnako by aj tie dve hviezdy bez nej asi neboli. Možno je to prísne hodnotenie, ale tri hviezdy by boli zase príliš.(17.1.2011)

**** za herecké výkony, ** za příběh s předvídatelným koncem, v tom musím souhlasit s komentářem uživatele Skrka, takže celkově za ***.(5.9.2010)

Na téma učitel-žák toho bylo natočeno a napsáno mnoho. Já doufám, že ještě mnoho bude, protože je to téma takřka nevyčerpatelné. Záleží jen na režisérovi, scénáristovi nebo třeba spisovateli jak ho uchopí a co s ním ve výsledku provede. Eva Green nebyla psychopatická a ani jiným způsobem nějak vyšinutá. Byla jen stravovaná vlastními touhami a myšlenkami, které měly za následek to, co se stalo. To z ní vlastně udělalo politování hodnou chudinku. Ale nemám ji v úmyslu co by Miss G nějak obhajovat. Souhlasím s Malarkeyem ženské dokážou být někdy opravdu hodně drsné a to je celkem slabé slovo. K čemu vlastně bylo to skákání do vody, když nikdy nesoutěžily se žádnou jinou školou a nikdy nebyly na žádných závodech. Akorát se tu ukazovalo jak byla Miss G energická, excentrická, zapálená pro věc, ve velké míře vášnivá a zdálo by se i nespoutaná konvencemi. Eva Green tu podala mimořádný herecký výkon.(24.8.2011)

Jisté režii, krásné kameře a výborným hereckým výkonům bohužel šlape na paty jen jasně daný příběh, který se ani na chvíli neodchýlí od očekávané klasiky a bez momentu překvapení tak "Trhlinám" roztrhá šanci na čistý zápis. I tak ale film obsahuje silné a nezapomenutelné scény. A María Valverde je jeden z největších talentů, jaký jsem za poslední dobu viděl.(2.4.2010)

Sakra, ta Eva Green ale umí! Narozdíl od ostatních několika zde píšících příspěvků mě film ani na chvilku nenudil, kochal jsem se atmosférou a psychikou slečny G.(5.4.2010)

Idylické prostředí nádherného britského venkova v internátní škole.... ano internát, takže lesbický hrátky na každodenním menu. Krásná lesbická Eva jako mrcha působí ještě více hot dojmem a krásná lesbická Juno taktéž. To samé mohu říct i soundtracku. Zhodnocení - Krásné lesbické dívky, krásná anglická krajina, krásný soundtrack, líbivý lesbický příběh - to je lesbismu, co?! 85% [HD](6.6.2010)

<< předchozí 1 2 3 4 5