Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Úvod ma zaskočil, znova žid v hlavnej úlohe, fajčí sa tam a berie sa to ako sranda, to čo už opäť zafungovala židovská a fajčiarska lobby, ktoré to financovali? No nakoniec to dopadlo úplne opačne a to, čo malo vyzerať ako užívanie si života sa ukázalo ako zlé zlyhanie a tieto moje obavy zrejme nie sú opodstatnené. Film mal normálny nevtieravý štýl reči, ktorá nebola trápna, bola dosť realistická. Rozprával príbeh poblúznenia mladého dievčaťa v období, keď si myslela, že dospela, no názory a hodnoty nemala veľmi pevné a hľadala sa. Vedela svoje problémy a chcela ich riešiť, ale ako prvú cestu si zvolila tú horšiu. Film je svojím spôsobom aj takou menšou ukážkou dievčenského správania, je to návrat do minulosti ako film celkom príjemná záležitosť, avšak dosť jednoduché. Taktiež mohli vypustiť scénu s fajčením dievčat pri strome, ktoré vyzeralo dosť frajersky, aj keď hlúpo, úplne by stačili iné okamihy, zlé veci by sa totiž nemali podporovať macherstvom, trendami a podobne. Toto je pre mňa príjemný film, ktorý svoju úlohu prakticky zvládol, aj keď neponúkol nič viac. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nick Hornby může napsat cokoli a mně se to bude líbit. A to jsem nečekal, že napíše scénař k filmové adaptaci knihy, kterou sám nevytvořil. Ale jeho rukopis je znát zejména v některých vynikajících dialozích. Carrey Mulligan je pro mě velmi zvláštní herečka, již nejsem schopen ani mít ani nemít rád. Do této role se však parádně hodila. Ve vedlejší roli září Alfred Molina. Zatraceně dobrý britský snímek, který jsem dlouho nepochopitelně přehlížel. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Výborný soundtrack a výkon Carey Mulligan dělá z tohoto filmu o trochu víc, než jen obyčejný příběh o mladé, chytré holce, která chtěla žít jiný život a ono se to tak docela nepovedlo...z mladé hrdinky úplně tryskala dychtivost po změně, po Paříži, po dospělosti...na druhou stranu se mi ale nechtělo věřit, že autorem scénáře je Nick Hornby - kam se poděla jeho lehkost, ironie, vtip? Celé to nacpal do postavy otce ztvárněné Alfredem Molinou, která ale někdy směřovala až ke karikatuře. Potěšily výborné Emma Thompson a Olivia Williams ve vedlejších rolích. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Není lepší zkušenosti, než nechat si v útlém věku řádně nafackovat od života. Trošku to sice bolí, ale náplasti v podobě mnoha nakouknutí do splněných životních snů mohou leccos vyléčit. Mne tedy šedesátkové retro příjemně potěšilo, ale rozhodně mi nepřidalo na náladě to, že děj směřoval do míst, která by pohádka nikdy nenavštívila, ale život by určitě jiný směr nepřipustil. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Keď som mal tak pätnásť, Hornby bol môj obľúbený autor. Také High Fidelity mám rád stále, jak knihu tak film. A toto akože napísal on? Film, ktorého všetky kvality spočívajú v atmosfére a načrtnutí myslenia doby. Mulliganová hrá vážny part, Molina veselý a Sarsgaard je jasný od začiatku. Všetci absolútne podľa šablony, príbeh neoriginálny, naťahovaný, nepostačujúci. Nadpriemerné asi len kvôli hercom a keby to nebolo retro, bola by to iba nuda. Príprava na prvý sex potešila. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Když se potkají poprvé Jenny (Carey Mulligan) a David (Peter Sarsgaard) velmi hustě prší, v některých záběrech je však evidentní, že svítí slunce a prší pouze nad jejich autem. (hansel97)
  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)

Reklama

Reklama