Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (537)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepovažují první díl za předehru před výtečným a završujícím epilogem. Už první díl je úžasný; od první do poslední minuty. ____ Překvapivé je zejména nasazení filmu. Vyprávění se u ničeho nezastavuje, nikdy se neohlíží zpět a neustále spěje kupředu, přitom u četných zkratek a elips nemáte pocit, že by vás režisér se střihačem o něco ochuzovali. Konflikt mezi krátkými scénami a ostrým střihem řeší film velice mazaně – nesourodé scény spojuje postava Vincenta Cassela (pohledem na něj se končí i začíná) a naopak „střih" provází i scény samotné, to když Vincent „bouchne“ a takříkajíc rozdělí scénu na před a potom. Důrazem na jednu postavu se blíží diptychon Veřejný nepřítel č. 1 De Palmovým opusům Zjizvená tvář a Carlitova cesta s podobně dominantní figurou, Al Pacinem, a vzdaluje kolektivním mafiánkám Scorseseho nebo Coppoly. Mimochodem, Vincent Cassel, vezmeme-li to z fyziognomického hlediska, je sexy proto, že má podlouhlý obličej, ale daleko od sebe posazené oči. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řek, tak sem od toho čekal víc, přinejmenším sem čekal, že to bude ve větším tempu a že Vincent Cassell, tam bude pobíhat od jedný banky k druhý, pořádat honičky a střílečky s poldama a že člověk nebude mít ani chvilku na vydechnutí, ale bohužel se nestalo. Nicméně namísto toho sem se dočkal něčeho, co v dnešní době je téměř nespatřitelný a to skvostně natočená kriminálky nebo respektive kriminálního života z pohledu kriminálníka v duchu toho, co se dalo vidět v 70-80 tých letech, ale daleko realističtejc stvárněný, syrovější a i akčnějčí, ovšem to, že sem se u toho až zas tak nebavil, to nesmaže ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nádhera, nejednou jsem plesal nad tím, že se konečně vrátila zpět, stará poctivá francouzská škola. Například při scéně útěku Mesrina z kanadského vězení jsem si okousal nehet na prostředníčku i s nášupem, tedy nehtem na malíčku. Nebo po skončení telefonického rozhovoru mezi Jacquesem a Jeanne se rozpůlí obraz a kamera ponechá dlouhý záběr za naprostého ticha do tváří Vincenta Cassela a Cécile De France a přesně tyhle "detaily" dělají ze zapomenutelného filmu, film nezapomenutelný a z obyčejných herců, herce neobyčejné. Když už jsem u těch herců, to je paráda, když se umí hrát, to je žrádlo sledovat Cassela, co? Nechat na sebe působit jeho charisma a současně se nechat ovládat strachem, který on dokáže vyvolat pouhým pohledem či jedním jediným slovem. Zkrátka zase jedna pořádně tvrdá, ale vyníkající dávka filmového umění. Tady to došlo tak daleko, že sám před sebou si musím dokola zdůvodňovat proč jsem ZATÍM nedal pátou hvězdu. Musím se přiznat, že jsem se, se sebou pěkně pohádal, protože film mám v palici, trailoš sjíždím donekonečna a přitom sem plácnu 4* jen proto, že mě děj přijde přilíš zkrátkovitej. Hold někdy jsou chvíle, kdy se citím jako ženská říkám NE, ale myslím ANO. Nikdy jsem si nepotrpěl na oslavu silvestra a vítání novýho roku, nebyl důvod. Zdraží sociálku, zdravotní, kabelovku, plyn, elektřinu, další holky mě opustěj, další vlasy mě opustěj, další úspory mě opustěj a přibudou mě snad jen další kila, ale konečně ten důvod mám !! V roce 2009 mě čeká finále o Jacquesovi Mesrinovi a to je přece pořádnej důvod se zlejt jako dobytek a uvítat tak nový rok strhujícím výkonem na záchodě. 6.1. 2008 - Po shlednutí druhého dílu přidávám poslední, pátou hvězdičku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto spickova kriminalka, jedinou drobnou vytku bych mel k urcity zkratkovistosti, hlavne ze zacatku filmu, kde, aby tvurci stihli odvypravet to velky mnozstvi udalosti, to misty docela skace v deji, takze treba de vyloupit banku a skok, je ve vezeni, skok a je venku a ma dite. Ale krome tohohle je to naprosto dokonala a drsna kriminalka, ktera se s nicim nesere a v perfektnim tempu uhani kupredu. Navic Cassel je naprosto dokonalej antihrdina, kterej se nesnazi pusobit jako nakej sympatak, aby si ho divak oblibil, ale od zacatku do konce filmu loupi a zabiji. Ale i presto sem mu musel misty fandit, protoze to je fakt charismatickej parchant. Z ostatnich stoji za zminku snad jen Depardieu v roli bosse, jinak ostatni herci jsou ve stinu Cassela. Navic si tvurci i vyhrali s kamerou, ktera misty zabira nektere udalosti z vice uhlu, ale skutecne jen misty, takze to nezacne nijak otravovat a je to naopak zajimavy. No a hudba je taky perfektni. Proste uzasna kriminalka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $535,161Tržby Celosvetovo $31,038,904║ Francúzi keď majú chuť dokážu až neuveriteľne dobre točiť, dokonca po technických stránkach zatieňujú aj Americké veľkoprodukcie. A tento film je pekným príkladom, keď dokážu strhujúcu tému podať v plnej kráse, aj keď miestami v dosť brutálnom prevedení kolísajúcej na hrane znesiteľnosti ale bez toho aby si v tom bazírovali. Základom sa tu stáva postava hraná hercom ako je výborný Vincent Cassel, svoju úlohu známeho Francúzskeho zlodeja Jacquesa Mesrine dokonale ovládol a aj vďaka jeho prejavu strhujúci dej plný akcie povyšuje ešte do vyšších sfér. Výborne mu sekundujú aj ďalší herci, dokonca aj taký Gerard Depardieu sa vo vážnej úlohe dosť dobre uchytil. Príbeh je rozdelení do niekoľkých etáp, takže je na čo pozerať a nič nevyznie zdĺhavo. Lokality sa menia ako na bežiacom páse, takže strhujúci dej beží po celý čas na plné obrátky, veru je na čo pozerať. /videl v kine: 90%/ ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu je možné zhruba v 5. minutě zahlédnout český nákladní vůz značky Avia. (Skarface)
  • Natáčení probíhalo ve Francii v Clichy v departmentu Hauts-de-Seine a Paříži, dále ve Španělsku v L'Escala v provincii Girona v Katalánsku, v USA v Monument Valley v Arizoně a v Kanadě v Montreélu v provincii Québec. Natáčelo se od května 2007 do ledna 2008. (noelcoward73)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama