Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Buď zcela nejosobnější nebo naopak nejméně osobní film bratrské dvojice. V tom, že se pravdu nikdy nedozvíme, tkví celá ta dráždivá sofistikovanost. Osobně mě ale nebaví hádat, když mě až tak úplně nebaví sledovat (jelikož chápu kontexty a vím, že na konci nic nečeká, protože to, ehm, "není důležité"). Odprostí-li se člověk od té diskutabilní hry s neustálou touhou po uzavírání kruhu, zbývá klasická coenovská šablonka v úžasném retrobalení. Ale to je všechno! (6-7/10) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Po předchozí černohumorné taškařici, do které Coenovi obsadili hvězdné herce a mně nezbývalo nic jiného, než se celou dobu válet smíchy po podlaze, dochází k obratu o 180 stupňů. Humor je zde sice opět přítomný, ale vyvolává spíš jenom letmé pousmání, příběh je totiž v podstatě vážný - looser, kterému se všechno sype pod rukama a on se s tím musí nějakým způsobem vyrovnat - a z předchozích snímků bratrského dua mi nejvíce připomněl Bartona Finka. Svou hutností, lehce absurdními scénami, jakýmsi vnitřním napětím, které ale nikdy nevytryskne na povrch a navíc bez absence gradace se A Serious Man pravděpodobně nestane diváckým hitem, ostatním ale poskytne námět na hodně dlouhé zamyšlení. Prozatím 4*, o zvýšení hodnocení se rozhodnu až po druhém zhlédnutí. ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Oproti starsim filmum od Coenu je tohle velka slabota... Vtip minimalni, nasilnosti a krve jeste mene (coz me, zaryteho uchyla, trapi jeste vic). Musim ale vzit v potaz, jak osobni je tento film a ze holt ne kazdy den je posviceni. Hvezdicka navic za genialne absurdni konec, ktery je takovym typicky "coenovskym" zableskem v nudne sedi. Taky pouziti pisnicky Somebody To Love od Jefferson Airplane je hodne retro a hodne...hodne. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Osobitý druh komedie, typický pro Coeny. Jako vždy vmíchali množství podtextů a baví se tím, jak se jejich obecenstvo trápí otázkou, jak to teda vlastně mysleli. Řekla bych, že je to spíš satira než černá komedie a bude narozdíl od jejich předchozích snímků plně doceněna jen určitým okruhem diváků. Hlavně kvůli převaze náboženských zvyků, rituálů i výrazů, které nezainteresovaní neznají, snadno se v tom ztratí a budou se nudit. I já jsem se dlouho prokousávala pro mě dost nezáživnými pasážemi, než jsem si po finálovce uvědomila smysl a specifickou brilantnost tohohle díla. Chápu jedno i pěti* hodnocení a volím střední cestu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Když Coeni přeladí svoji anténu na komediální vlny a vysílají je, jsem z toho povětšinou rozladěn. A Serious Man hodně šumí. Máme tu vycizelovanou dobovou výpravu, absurdní židovské figurky v ní a spoustu neurčitostí a neslučitelností. Tímto jejich světem jsem prošel sice bez úhony, nenudil jsem se, ale nic jsem si neodnesl. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)
  • Když Larry nahlížel do archu se známkami během konce filmu, bylo poslední jméno Mary Zophres. Zophres je kostýmní návrhářka tohoto filmu. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama