Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1 nominacia: Scenar ________ Tak ja neviem. Ti bratia Coenovci ma fakt niekedy vedia poriadne prekvapit. Zial tentokrat skor negativne. Je pravda, ze tento rok ma mierne sklamal western OPRAVDOVA KURAZ, ale to sa vobec neda porovnat s tymto filmom, pretoze ten western som ochotny si kludne este niekedy zopakovat, ale tento film urcite nie. Je to presne takym tempom a stylom natocene, ako to proste nemam rad a o konci ani nehovorim. A ten uvodny zaciatok, patrilo to vobec k tomuto filmu alebo to bol iba nejaky kratky 5 minutovy film vo formate 4:3? Nasli sa tam aj chvilky, pri ktorich som sa zasmial, hlavne chudak hlavny hrdina, to bol hlavny kandidat priamo pre psychiatra, inac nuda. A mam taky pocit, ze je to asi prvy film od bratov Coenovcov, kde si nezahral ani jeden znamy herec, aspon teda nikoho som nepoznal. Zatial moje oblubene filmy od nich su FARGO (1996) a PO PRECTENI SPALTE (2008). Seriozny muz bol nominovany na Oscara za najlepsi film roka, avsak tym sa stala vojnova drama od Kathryn Bigelow SMRT CAKA VSADE (2008). ________ Michael Stuhlbarg - (Prof. Lawrence 'Larry' Gopnik) +++ Richard Kind - (Strýko Arthur) +++ Fred Melamed - (Sy Ableman) +++ Sari Lennick - (Judith Gopnik) +++ Aaron Wolff - (Danny Gopnik) +++ Jessica McManus - (Sarah Gopnik) +++ Peter Breitmayer - (Pán Brandt) +++ Brent Braunschweig - (Mitch Brandt) +++ David Kang - (Clive Park) +++ Produkcia: Ethan Coen, Joel Coen, Eric Fellner +++ ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Pro mě ze všeho nejvíc film o subjektivním vnímání světa a důležitosti perspektivy, s jakou se diváme na vlastní realitu. Minipříběh v jidiš toto téma uvozuje a právě představuje rozdíl dvou naprosto odlišných pohledů na jednu věc a drastické následky, jaké jejich konfrontace může přinést. Pravdu se ale nedozvíme. Stejně jako Schrödingerova kočka, je i stařík/dybbuk zároveň živý a mrtvý (podle toho, čím pohledem se na něj díváme). Podobně nejednoznačné vyznení má i finále vlastního filmu. ______ Coeni opět bravurně režírují panoptikum pinožících se postaviček, jejichž marná snaha najít v tomhle zatraceném světě nějaký řád a smysl, vyznívá směšně. Larryho problém se nachází v pasivitě, s jakou přistupuje ke všem jobovkám ("But I didn't do anything!"), na které se snaží hledat odpověď, místo aby je řešil. Přitom klíč k porozumění je mu neustále předhazován přímo pod nos ("Accept the mystery"), ale jelikož nejde o odpověď na jeho otázku, je ignorován. Závěr vyznívá značně černohumorně, protože v momentě, kdy se Larry k nějakému činu konečně odhodlá (a opět u něj převládne ješitnost), zasáhne Bůh/osud ranou tvrdší než předtím. Čím dál banálnější rady do života se nakonec v Dannyho příběhu ztenčí na "buď hodný chlapec a poslouchej Jefferson Airplane", což lze s trochou fantasie přeložit jako "nedělej nic, za co by ses musel stydět a měj koho milovat". Jednoduché poselství, ale takhle trefně a nápaditě mi ho už dlouho nikdo nepodal. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Coeni jsou pro mě jako krásná žena od které vždy očekáváte hodně a dokáže vás překvapit. Většinou si to fakt užiju ale jsou chvilky, kdy se přeci jen nudim. Seriózní muž je zvláštní film. Koukáte na něj, zajímá vás a baví, (převážně herci) pěkně se na nej kouká (nenápadná ale precizní kamera) po většinu stopáže vás zajímá co se bude dít (pomalá ale vtahující režie) ale na konci zjistíte, že to tentokrát bylo o ničem (nejspíše chyba scénáře). Jako občas se ženou. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční film bratří Coenů, o kterém nevím, co si mám myslet. Jak s osudem Larryho Gopnika souvisí ten dlouhý úvod s židovským dybukem? A je to vlastně dlouhá židovská anekdota nebo náboženské podobenství? Michael Stuhlbarg je opět perfektní. Mám ho zafixovaného spíš jako drsného a elegantního židovského mafiána z Impéria, ale stejně přesvědčivě zvládl obyčejného zoufalce stíhaného sérií ran osudu. Ne že bych se u toho nudil, ale celou dobu mě tahle židovská historka míjela. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Lahodný koncentrát cynismu a absurdity, jenž v typicky Coenovském podání (strohost, groteskní postavy a především gigantický bobek na hlavy všemu a všem) graduje skoro až k mezím dokonalosti. Človíčkovství je na houby, stejně z toho života nevyváznem živí. Seriózní muž neparoduje běžné životní situace, paroduje život celý a jeho bezohledný humor utírá s úsměvem čumák každému, kdo si myslí, že už má těch každodenních pitomostí dost. Je to suché, je to praštěné, je to výborné. Závěr parádní. ;) ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Je nejasné do jakého roku byl film situován; Rabín Scott má v kanceláři kalendář roku 1967, ale výběry the Columbia House zmiňované Dickem Duttonem (Santanův "Abraxas" a Creedence Clearwater Revival's "Cosmo's Factory") byly vydány v roce 1970. (c.tucker)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)
  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama