Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Po přečtení knihy musím poznamenat, že tento film je podle mého názoru jen směšným pokusem o její zpracování.. Nesálá z něj ta správná atmosféra, kterou bych si představovala. Na druhou stranu ale toto zpracování je uděláno trochu z jiného úhlu pohledu, než z toho, jež zastávám já. Je modernější a tak chápu, že si mnoho příznivců najde :) Já nečíst originální Wildeovo dílo, taky bych šla možná s hodnocením nad průměr.. ale takhle - to prostě nejde.. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Mizerně pojatá první část dost sráží celý film. Jednu scénu tu máme Doriana, jak vyjukaně kouká na nádraží, v další scéně se zamiluje a okamžitě zasnoubí, najednou se účastní orgií, pak zase brečí, vzápětí je zase v klidu a jde zas do bordelu... No prostě divný. Ale jakmile začne bejt zlej se kvalita zvedá. Dobrý vizuál, hodně dobrá hudba a solidní výkony Bena Barnese a Colina Firtha a většiny ostatních vedlejších postav. Povedly se scény s obrazem, ačkoliv samotný obraz tam zas tak často vidět není. Konec by možná mohl být lepší, ale byl docela uspokojivý. A tak by se koneckonců dal shrnout celý film. ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Literární Dorian Gray Oscara Wildea je dílo s obrovským potenciálem pro zfilmování, avšak hned v úvodu musím podotknout, že jeho nejnovější filmová adaptace ho využila maximálně tak z poloviny. Všechna ta opojná dekadence, kterou námět sliboval, je bohužel utopena ve finančně podvyživené vizualizaci na hranici televizní inscenace a nespočetněkrát se mi při sledování filmu drala na mysl úvaha o tom, jak skvěle by ten film mohl vypadat, kdyby se ho chopil můj oblíbený Tim Burton. Takhle jsem se dočkal pouze sterilní rutiny, přičemž výjevy, které potěšily mé oko, by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Ne že by film vypadal odpudivě, to ne, avšak nic výrazněji opojného od něho rozhodně nečekejte. Kromě tradičně výtečného Colina Firtha filmový Dorian Gray postrádá i výraznější herecké osazenstvo a vzhledem k ústřední dramatické premise nemohu pochválit ani práci scénáristů – jednoduše řečeno se z této adaptace dalo vytřískat o mnoho více, a to jak po stránce audiovizuální, tak i z hlediska vyprávění. 50% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snad jediným problémem filmu je, že se jmenuje Dorian Gray, a tudíž lze předpokládat, že bude podle předlohy O.Wildea. Z ní si ovšem vypůjčil jen několik motivů, zejména onen hlavní - za Doriana stárne jeho portrét. Pokud odhlédnu od předlohy, pak se nabízí příjemný snímek s výbornou kamerou a hudbou, s velmi dobrými hereckými výkony, pěkným počítačovým Londýnem a místy vydařenou atmosférou (noční město, cesty na půdu, návštěvy obrazu, snové scény...). Když se tvůrci vydali cestou módního horroru, mohli klidně přitvrdit a odvázat se zejména v dekadentních orgiích. Ty sice vypadají jako velmi odvážné, ve skutečnosti jsou však neuvěřitelně krotké. Samotného Wildea pak připomene několik vtipných bonmotů jako na příklad: ,,Ženy si zaslouží jen to, co si mohou obléci na sebe..." ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Tato adaptácia si zasluhuje väčšiu pozornosť..... oceňujem, ako začína a takisto jej charakter, síce vzhľadom na predlohu neinovatívny, zato sebavedomý, niečo sa ale niekde porúchalo, respektíve vytratilo, že? Chýba údernosť predovšetkým. Občas cítiť závan modernej cynickosti ,veľmi povnášajúce, občas nebyť Firtha akoby to bol dobrý nápad uviaznutý v premŕtvom prostredí. S plnokrvnejším Dorianom ako Barnes budiš to (možno) fiesta..... A .....tiež to nikdy nebude verzia s impozantným Ivanom Mistríkom, ktorú som videla dvakrát. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Jedná sa o druhý film herečky Rachel Hurd-Wood (Sybil Vane), v ktorom má hlavná mužská postava večný život. Prvým bol Peter Pan (2003). (odmocnina)
  • Dorian Gray (Ben Barnes) hrá v scéne s klavírom jazzovú pieseň "The Crave" od Jelly Roll Mortona, ktorá bola prvýkrát nahraná v roku 1939 aj napriek tomu, že dej filmu sa odohráva okolo roku 1880. (mips_)
  • V knižnej predlohe má Dorian kučeravé blond vlasy. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama