Reklama

Reklama

Madisonské mosty

  • USA The Bridges of Madison County (více)
TV spot

Obsahy(1)

Na farmě Johnsonových se setkávají sourozenci Carolyn a Michael, aby ve společnosti právníka vyřídili pozůstalost po matce Francesce. Nelibě je překvapí matčino přání, aby byl její popel rozprášen z Rosemanova mostu. Potom však mezi jejími věcmi objeví závěť jakéhosi Roberta Kincaida, v níž se uvádí stejné přání, a současně se z matčina dopisu dozvídají o jejím krátkém milostném vztahu s Robertem. Šokovaní sourozenci se začtou do matčiných deníků. Stalo se to v roce 1965, když Francesca zůstala na farmě sama, protože Carolyn, Michael i jejich otec Richard odjeli na výroční trh do Illinois. Druhý den zastaví u domu fotograf časopisu National Geographic Robert Kincaid, aby se vyptal, kudy k památným zastřešeným mostům. Francesca mu nedokáže cestu popsat, a tak se nabídne, že mu ji ukáže. Cestou si povídají, a potom Francesca pozve fotografa na čaj. Stráví spolu příjemný večer, Richard baví ženu cestovatelskými historkami a z hovoru vyrozumí, že přes všechno hezké, co vypráví, není Francesca úplně šťastná. Přestože večer skončí malým nedorozuměním, napíše Francesca ještě v noci vzkaz, kterým Roberta zve k dalšímu setkání, a připevní ho na most, který bude ráno fotografovat. Robert souhlasí, a tak spolu prožijí kouzelné chvíle. Oba se bojí rozloučení, a když Robert navrhne, aby odjeli spolu, čeká Francesku těžké rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (530)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Videné velmi dávno, ale keďže sa mi to páčilo v osemnástke, keď je človek najcynickejší, zrejme by som dnes hodnotil rovnako. Pripadalo mi to síce nie úplne reálne, ale úprimné určite. Romantická anomália v Eastwoodovej tvorbe. VIDENÉ ZNOVA: Je to ako nájsť ihlu v kope sena. Ide však o to, že pokiaľ ju nenájdete včas, tak si už vyberiete niečo iné a nemáte akési sociálne právo ju hľadať ďalej. Potom ju možno nájdete, ale všetkých okolo vás by tak pichala, že ju musíte odhodiť nazad do tej kopy. Ale aspoň si na sklonku života môžete povedať, že ste ju aspoň chvíľu mali v rukách. Priniesla vám veľa radosti a smútku zároveň. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Malebné obrazové kompozice kameramana-malíře Jacka N. Greena, něžná hudba Lennie Niehause, přesvědčivé a civilní herectví ústředního dua, Clintova svědomitá, pozvolná a nádherně staromilská režie, která dbá na lapidární detaily, to vše zapříčinilo, že jsem neměl daleko k pláči. Madisonské mosty jsou uhrančivou, citlivou a komorní básní polarity titánsky tísnivého nádechu a výdechu očistného a obrozujícího jarního deště, jehož rezonance na srdci a na duši hned tak neodezní. A rozhodně nevěřte tomu, že jsou pouze pro usedlé "domácí puťky" ve středních letech, kterým protekl život pod upracovanýma rukama, jak zde jistí jedinci (indiskrétně) prezentují. P.S. Niternost Eastwoodových filmů je pro mne zdrojem neutuchajícího obdivu a úžasu. Doufám, že u toho zůstane i do budoucna. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Lze skutečně pohladit duši člověka? Je možné dotknout se jí tak, abychom to doopravdy cítili? Je, zeptejte se Clinta Eastwooda. Budu pokračovat ve své tradici a opět zapěji ódu na jeho schopnost přenést na plátno něco víc, než jen pouhé obrázky. Bavíme se o něčem neviditelném, co posouvá film do stavu beztíže. Nádherný i bolestný, především však skutečný příběh nám přednesli Meryl s Clintem. Oba zaslouží absolutorium, zejména Meryl mě pak svou hereckou dokonalostí dostávala do kolen, na nichž jsem zblízka viděl odlesk svých dojatých očí. Je na rozsáhlou debatu, co všechno pro nás může znamenat láska. Však také oba dva hojně diskutují. Mimochodem - dialogy jsou napsány přímo fantasticky. Život je zkrátka nádherný. I tím, že v daný okamžik je možné stát jednou nohou v nebi, a druhou zároveň v pekle. Kdo nemá ponětí, o čem tento film je, ten neví ani to, o čem je láska. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ústřední dvojice Eastwood a Streep jsou tak výborní, že filmu odpustíte jeho rozvláčné tempo a sáhodlouhé dialogy. Film v závěru funguje velmi slzopudně, ale od Estwooda bych přece jen čekal větší hloubku a zaujetí. Takhle je to sice pěkný film, ale dá se vidět pouze jednou. Napodruhé se ukoušete nudou. Mé hodnocení: 60% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je charizmatický herec, ktorý sa časom vypracoval aj na kvalitného režiséra. Jedným z jeho veľmi výrazných počinov na poste režiséra je snímok "Madisonské mosty" (The Bridges of Madison County), ktorý natočil v roku 1995. Pán Eastwood sa do povedomia divákov zapísal predovšetkým ako nekompromisne drsný pištoľník. Tentokrát sa v tomto snímku predstavil v úplne inom svetle. Tu nejde o žiadnu streľbu, žiadnu divokú akciu, žiadne násilie. Titul "Madisonské mosty" je romantická dráma o dvoch ľuďoch v strednom veku, ktorý zažijú vzájomné ľúbostné vzplanutie. Hlavnú mužskú úlohu stvárnil sám Clint Eastwood a hlavnej ženskej roly sa chopila Meryl Streepová. Zvládli to výborne. Vidno, že sú obaja absolútni hereckí profesionáli. Meryl Streepová bola za svoj výkon odmenená soškou Oscara. **** ()

Galerie (63)

Zajímavosti (29)

  • Snímek se natáčel v září a říjnu 1994. Natočen byl za 36 dní. (ClintEastwood)
  • Role byla nakonec svěřena Meryl Streepové, která byla po dokončení filmu velice spokojena a označila natáčení za nejpohodovější ze všech, na kterých kdy pracovala. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama