Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární portrét spisovatele, filozofa a občana. Přinese některé nové souvislosti jeho života a úvahy o jeho tvorbě.  Dokumentární film Ondřeje Kepky je především portrétem člověka a filosofa Karla Čapka. Základním tématem jsou poslední tři roky Čapkova života, které z velké části prožil ve své oblíbené propůjčené vile ve Strži u Staré Huti. Jeho filozofie se opírala především o pozitivní vztah k člověku a k obyčejnému lidskému životu. Čapek byl často napadán za svůj přehnaný optimismus a obhajobu toho pozitivního, co je v člověku zakódováno. A přitom právě tento moment je pro dnešní dobu nesmírně důležitý. Pro dnešek, který jakoby ztratil veškerou víru v lidské hodnoty, jež ctil, podporoval a uznával filosof Karel Čapek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný dokumentární film o tomto velikánu naší literatury se vyznačuje tím, že se vyhýbá životopisným faktům, zato přibližuje Čapkovy názory a tvorbu pod náhledem škály osobností dneška, od herců, režisérů, přes divadelní vědce po filosofy. Ne všichni mají co říci, ale pokud ano (především Abrhám, Halík aj.), doopravdy to stojí za pozornost. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Naštěstí nejde o klasické životopisné pojednání, které si kdokoli může přečíst na Wikipedii, ale o zajímavé zachycení mnohosti pohledů na osobu a tvorbu tohoto výjimečného umělce, filozofa a Člověka. Přičemž každá z osobností, jež vyslovuje svůj názor, se vyjadřuje k Čapkovi zrovna v té oblasti, jíž se věnuje (Mons.prof. Halík - k Čapkově filozofii, Klíma k próze, Feldek k poezii, Abrhám k herecké roli v Člověku proti zkáze...) No, já možná nakonec přidám i tu poslední hvězdičku, jelikož mi ještě nějakou dobu po shlédnutí pořád v hlavě lítaly myšlenky od Čapka, přes víru, politiku, až k Arthuru Millerovi (neboť se zde J. Stránský zmínil o tom, že Miller Čapka četl a byl jím silně ovlivněn.... zkrátka jsem se od Karla Čapka dostala překvapivě až k Marilyn; zda-li třeba sama od našeho spisovatele něco nečetla, když se údajně snažila svého tehdejšího manžela - intelektuála alespoň trochu dohnat....) Jak tomu u dokumentů bývá, stejně nakonec záleží pouze na tom, co si kdo z něho vezme a podle toho asi i hodnotí hvězdičkami. Já dávám 90 %. ()

Reklama

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Skvela pripominka mozna naseho nejvyznamejsiho spisovatele. Spisovatele ktery i dnes ma tolik co rici. Na to prijdete treba behem punkoveho koncertu na strahovske sedmicce, kdyz vas oslovi japonka: " A kde bydlel Karel Capek vite?." - Japonecko vime, velmi dobre vime. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na co byste se zeptali Karla Čapka, pokud byste měli možnost ho potkat? A co on by řekl na dokument o něm? Vybrané osobnosti (Josef Abrhám, František Černý, Lubomír Feldek, Jiří Fréhar, Tomáš Halík, Václav Havel, Jiří Holý, Lída Hustolesová, Ivan Klíma, Pavel Kohout, Milan Lasica,Hana Maciuchová, Josef Protivas, Jiří Stránský, Soňa Valentová, Emilia Vašáryová a Zdeněk Zelenka) povolaně diskutovaly o Čapkovi, jeho obyčejnosti, tvorbě. Převažovalo filozofování. V hodinovém dokumentu je tolik názorů, že je třeba si některé pasáže pustit znovu a vstřebat je. Závěrečné titulky běží symbolicky na podkresu šlépějí... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Veledůstojné připomenutí Čapkovy osobnosti světového významu ve vzpomínkách (za zmínku stojí hluboké prožití jeho díla se schopností aplikace na současnost jeho filmovými alter ego s manželkou + Feldekovo vyznání). Dokument současně naznačuje instrumentální používání spisovatelovy tvorby v polistopadových dobách zúžením jeho díla na "Proč nejsem komunistou?" bez ohledu na jeho schopnost vystihnout se znalostí obecné lidské povahy i hnusy naší současnosti, která by ho s jeho "falešným a prázdným" humanismem v polistopadovém čvrtstoletí snadno eliminovala jako extrém levé části spektra a ani s jeho dědictvím nezacházela lépe. O mém oblíbeném spisovateli, který byl filosofující prostota sama, s ukázkami z nezapomenutelných (a bohužel i těch právem zapomenutelných) adaptací jeho děl ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama