foto

Svatopluk Beneš

  • nar. 24.2.1918
    Roudnice nad Labem, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 27.4.2007 (89 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Svatopluk Beneš pochází z města Roudnice nad Labem, kde se 24.2. roku 1918 narodil otci Petru Benešovi, který pracoval jako traťmistr a matce Růženě Benešové. Svatopluk Beneš byl třetí ze čtyř dětí. Ve svém rodišti však prožil hezké dětství, kde dokonce získával i své první herecké zkušenosti v ochotnické divadelní společnosti Mladá Scéna inspirované humorem Voskovce a Wericha. To ovšem stále netušil, že se stane hercem. Jeho definitivní rozhodnutí nastalo až po shlédnutí zvukového filmu MUŽI V OFSIDU (1931), který ho přímo učaroval. Právě proto následoval v jeho patnácti letech odchod z gymnasia, i přes otcovu nevoli, na Státní konzervatoř v Praze.

Státní konzervatoř se nacházela v budově Emauzského kláštera a jejím rektorem byl Josef Suk (zeť Antonína Dvořáka a známý hudební skladatel). Profesory Svatopluka Beneše se zde stali například Rudolf Deyl, Milan Svoboda, Anna Suchánková a nebo Jiří Plachý. Během čtyřletého studia získává Svatopluk Beneš první setkání s velkým divadle v podobě záskoku a epizodních roliček v ND či v Stavovském divadle. V této době však nezůstalo jenom u divadla ale i u filmu. Mladíček Beneš se objevil ve filmu Svatopluka Innemanna HUDBA SRDCÍ (1934) a filmu známého režiséra Vladimíra Slavinského STUDENTSKÁ MÁMA (1935).

Po absolutoriu na konzervatoři roku 1937 se ke Svatopluku Benešovi až nečekaně slétlo několik nabídek k angažmá. Svatopluk nakonec zvolil nabídku Městských divadel pražských (tehdy se skládala z Vinohradského a Komorního divadla). Za první dvě sezony zde Svatopluk Beneš odehrál na 40 rolí a hrál 24 představení měsíčně. Spolupracoval zde s režiséry Janem Borem, Jaroslavem Kvapilem, Františkem Salzrem a dalšími. Objevuje se i ve filmech VELBLOUD UCHEM JEHLY (1936), KAREL HYNEK MÁCHA (1937), FILOZOFICKÁ HISTORIE (1937) a ZBOROV (1938). Potom však nastávají válečná léta, pro která se Svatopluk Beneš stává největším objevem české kinematografie. Jeho hvězdnou kariéru milovníka odstartoval film OHNIVÉ LÉTO (1939), ve kterém obdržel hlavní mužskou roli vedle Lídy Baarové a její sestry Zorky Janů. Po tomto úspěšném filmu následoval o něco méně úspěšný STUDUJEME ZA ŠKOLOU (1939), kde se poprvé setkal se svým dlouholetým přítelem Rudolfem Hrušinským. Následovala celá řada úspěšných filmů – POHÁDKA MÁJE (1940) , PACIENTKA DR. HEGLA (1940), NOČNÍ MOTÝL (1941), PŘIJDU HNED (1942), NEVIDĚLI JSTE BOBÍKA?(1944).V době protektorátu Svatopluk také prožívá krátký milostný vztah s mezinárodní filmovou hvězdou Adinou Mandlovou. Jeho první poválečný film byl PRŮLOM (1946), který pro Svatopluka Beneše rozhodně průlomem byl. Místo milovníka zde zahrál obecního tajemníka s velmi pochybným charakterem. Po tomto filmu nastala dvouletá pauza. Pak se pan Beneš na plátna vrátil ve filmu POLIBEK ZE STADIONU (1948) a nezapomenutelnou rolí Tomáše ve filmu HOSTINEC U KAMENNÉHO STOLU (1948).

Po roce 1948 nastává úplný konec milovníků a Svatopluk Beneš s nálepkou buržoazní herce se musí přeorientovat na charakterní role. V 50. letech se objevil v úspěšných filmech VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ (1952), TAJEMSTVÍ KRVE (1953) a nezapomenutelně se zapsal populární rolí nadporučíka Lukáše ve filmech DOBRÝ VOJÁK ŠVEK (1956) a POSLUŠNĚ HLÁSÍM (1957). Ovšem při natáčení tohoto filmu se kvůli silné nesympatii mezi ním a jedním z produkčních ztratil na příštích několik let z pláten a obrazovky. Pak už nikdy nezískal zpátky svou pozici vybudovanou u filmu. Za zmínku stojí filmy SLEČNY ZLOČINY LORDA SAVILA (1966), PŘIJDU POZDĚJI (1966), DRAHÉ TETY A JÁ (1974), kde se opět setkal se svou dlouholetou přítelkyní Natašou Gollovou ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989), kde velmi věrohodně zahrál pana prezidenta T. G. Masaryka (hrál ho v Masarykově původním cvikru) a film ŽELARY (2003), který byl nominován na Oskara. Objevil se však i v několika televizních seriálech BYL JEDNOU JEDEN DŮM (1974), ARABELA (1980), SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ (1985), PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO (1986).

Divadelní tvorba pana Beneše se po druhé světové válce hlavně upínala na Komorní divadlo, kde ztvárnil spoustu divadelních rolí. Hrál však také v divadle Komedie, divadle Rokoko a od roku 1962 v divadle ABC. Mezi jeho herecké kolegy patřili Rudolf Hrušínský, Václav Voska, Josef Kemr, Rudolf Deyl ml., Jaroslav Marvan, Josef Bek, Dana Medřická, Irena Kačírková. Mezi nejvýznamnější divadelní hry na kterých se Svatopluk Beneš podílel byly Němci, Třicet stříbrných, Evženie Grandetová, Pygmalión, Útěk, Švédská zápalka, Pařížanka, Play Strindberg. Městská divadla pražská Svatopluk Beneš opustil roku 1990.

Svatopluk Beneš byl dvakrát ženatý. Ze druhého manželství má syna Svatopluka a dceru Alexandru. 28. 3. 1998 dostal cenu Thálie za celoživotní dílo. Pan Beneš nás navždy opustil 27. 4. 2007.

Petr "McQueen" Tauc

Herecká filmografie

2003 Želary
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
Kačenka a strašidla (TV seriál)
1997 Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
1996 Kde padají hvězdy (TV seriál)
1994 Misie (TV film)
Na dvojce je Pavarotti (TV film)
1992 Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
1991 Honorární konzul (TV film)
Smutek sluší Elektře (divadelní záznam)
1990 Kdo dostane burák? (TV film)
Milostivé léto (TV film)
Trojlístek (TV seriál)
Ukradený kaktus (TV film)
1989 Člověk proti zkáze
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Evropa tančila valčík
Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
Trezor (TV film)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
Cirkus Humberto (TV seriál)
O Kubovi a Stázině (TV seriál)
Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Hádání s Hadovkou (TV film)
Jak se princ učil řemeslu (TV film)
Ohňostroj v Aspern (TV film)
Strom pohádek (TV seriál)
Viktor Veliký (TV film)
V kleštích (TV film)
1986 Gottwald (TV seriál)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Klobouk, měšec a láska (TV film)
My holky z městečka (TV seriál)
Operace mé dcery
O Popelákovi (TV film)
Panoptikum města pražského (TV seriál)
Švec z konce světa (TV film)
1985 Marné cesty holubů (TV film)
Případ ukradených vědomostí (TV film)
Putování za měsíční nitkou (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Večeře se šampaňským (TV film)
1984 Bambinot (TV seriál)
Čertův švagr (TV film)
Povídky malostranské: O měkkém srdci paní Rusky (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
1983 Duch soudce Pauknera (TV film)
Putování Jana Amose
Větrná setba (TV film)
Zločin v obrazárně (TV film)
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Affinités électives, Les (TV film)
Dr. Johann Faust, Praha II., Karlovo nám. 40 (divadelní záznam)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Jak Jaromil ke štěstí přišel (TV film)
Odchod bez řádů (TV film)
Odstřel (TV film)
Připoutejte se, letíme nad Atlantidou (TV seriál)
Viktorka (TV film)
1981 Neuvěřitelný příběh (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
Proč se vraždí starší dámy (TV film)
V podstatě jsme normální
1980 Jak napálit advokáta
V hlavní roli Oldřich Nový
1979 Arabela (TV seriál)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Koncert na konci léta
Na koho to slovo padne...
Nebožtíci na bále (TV film)
Pan Vok odchází
Poslední koncert (TV film)
Postavení mimo hru
1978 Hejkal (TV film)
„Já už budu hodný, dědečku!“
Krejčík z Ulmu
Muž pro domácnost (TV film)
Řemen (TV film)
Soud (TV film)
1977 Mädchenkrieg, Der
Magermilchbande, Die (TV seriál)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Tichý Američan v Praze
Uloupený smích (TV film)
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Slečna Meg a talíř Ming (TV film)
Vítek (TV film)
Ženitba (TV film)
1975 Čtrnáctý v řadě (TV film)
Dvojí svět hotelu Pacifik
Pan Tau a rodinná slavnost (TV film)
Pan Tau odchází (TV film)
Wilfride, Wilfríde! (studentský film)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Drahé tety a já
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Kamarádi (TV seriál)
Vídeňská krev (TV film)
1972 Elixíry ďábla
Magnolia (TV film)
Slečna Golem
Z pohádky do pohádky (TV film)
1971 Jak se státi gentlemanem
Růže a prsten (TV film)
Vodník z kaňky (TV film)
1970 O tlustém pradědečkovi (TV film)
Václav Trojan: Slavík (TV film)
1969 Buřič Jejího Veličenstva (TV film)
Hádavá pohádka (TV film)
Kamarádi (TV seriál)
Kaviár jen pro přátele (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
Popelka (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
...ani kapka vojenské krve (TV film)
Bouřka (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Maratón
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Záhořanský hon (TV film)
1967 Jak se krade milión
Lucerna (TV film)
Zločin lorda Savila (TV film)
Změny a proměny (studentský film)
Ženitba (TV film)
1966 Ministerstvo strachu (TV film)
Slečny přijdou později
1965 Alibi na vodě
1964 Záhadný pan Hyde (TV film)
Zkáza Jeruzaléma
1963 Zahrada královnina (TV film)
1962 Každý svého špiona (TV film)
1961 Netopýr (TV film)
1957 Generál Washington a čaroděj (TV film)
Poslušně hlásím
1956 Dědeček automobil
Dobrý voják Švejk
Neporažení
Nezlob, Kristino
Pozor, jedu...!
1953 Expres z Norimberka
Komedianti
Tajemství krve
1952 Mladá léta
Velké dobrodružství
1951 Mikoláš Aleš
1948 Hostinec „U Kamenného stolu“
1947 Polibek ze stadionu
1946 Průlom
1945 Černí myslivci
Řeka čaruje
1944 Jarní píseň
Kluci na řece
Neviděli jste Bobíka?
1942 Host do domu
Přijdu hned
1941 Noční motýl
Z českých mlýnů
1940 Čekanky
Minulost Jany Kosinové
Pacientka Dr. Hegla
Peřeje
Podvod s Rubensem
Pohádka máje
Vy neznáte Alberta?
1939 Ohnivé léto
Studujeme za školou
1938 Zborov
1937 Filosofská historie
Karel Hynek Mácha
1936 Velbloud uchem jehly
1935 Studentská máma
1934 Hudba srdcí

Dokumentární

2016 Zkáza krásou - a.z.
2009 Plachý milovník (TV film)
2002 Hamlet IX. hodnostní třídy (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Tichý muž (TV film)
Věčný Kristián Oldřich Nový (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
Předčasná úmrtí: Božský skeptik (TV film)
Předčasná úmrtí: Ten drak jednou spadne (TV film)
2000 Tam, kde sídlí hvězdy (TV film)
1999 Na další štaci? (TV film)
Semafor atd. (TV seriál)
1984 Modravých dálek volání (TV film)
Praha - neklidné srdce Evropy
1978 Díky, pane Kříženecký (TV film)
1964 Humor je vážná věc (TV film)

TV pořady

2006 Extra (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 Hovory H z Paláce K (TV pořad)
Perličky P z Hovorů H (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Krajané a rodáci (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1979 Komik a jeho svět (TV pořad)
1976 Dostaveníčko u Orloje (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace