Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Dobrodružství egyptské hrobky (S05E01)

(epizoda)
  • Česko Záhada egyptské hrobky (více)

Obsahy(1)

Britští a američtí archeologové objevili v Údolí králů hrobku, která má být údajně prokletá. A pověst zřejmě nelhala. Vzápětí poté, co vstoupil vůdce výpravy sir Willard dovnitř, sklátil ho infarkt. Krátce nato umírá na otravu krve milionář Bleibner, další člen expedice, a jeho synovec spáchá sebevraždu. Lady Willardová ovšem tvrdí, že její manžel byl zcela zdráv a prosí Hercula Poirota, aby případ prošetřil. Velký detektiv odlétá do Egypta v doprovodu svého věrného společníka kapitána Hastingse. Do tábora výzkumníků přijíždějí právě ve chvíli, kdy další člen výpravy podléhá tetanu. A smrt zde zřejmě číhá i na samotného Poirota. Ten ovšem nic neponechává náhodě a neprodleně se pouští do studia egyptské a chaldejské magie. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to už tu dlouho nebylo! Čtyři osoby na tůhož kempingu a hňupa Hastingse nazvali efendim! Všechna čest herr direktor - do překrátké metráže jsou vsunuty shoty od penetrace faraónovi hrobky až po neustálé záběry na outfit britských a amerických dobrodruhů - vedro jako v letní Hell!s Kitchen v NY a stejně si tu košilu zapnou až ke krku a tvídové sako zapnou na dva knofle! 95% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakmile se něco odehrává v Egyptě, jsem z toho prostě nadšený. Mám Egypt rád. Tady navíc vidíte v Egyptě Hercula, který se k tomu písku a horku absolutně nehodí. I to je krásný kontrast. Agathě se podařilo skvěle vysvětlit to, jak může fungovat prokletí hrobky, pokud se zneužije inteligentním a zvráceným člověkem, který se trochu vyzná v psychologii. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spočiatku dosť rozhárané, úmrtia sa kopia jedno za druhým, až je toho príliš. Pritom riešenie je celkom jednoduché a vinník očakávaný, samozrejme okrem motívu, ten je dosť prekvapivý. Všetko ozvláštnené nadprirodzenými silami, ale nie celkom podľa môjho vkusu. –––– Pověra patří k těm nejmocnějším silám na světě. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot řeší svůj další malý problém, tentokrát v Egyptě. A je to další famozní díl, stejně jako všechny ostatní z teplých krajin. Tento je i strašidelný ( prokletí hrobky, zjevení boha ) ale navíc je i vtipný. povídka byla dobrá, ale měla jen pár stran a tak jí tento díl v mnohém překonává. U této epizody je to další, hodně velký plus... ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povídková předloha poskytla přesto dostatek motivů a především záhadná sebevražda Ruperta Bleibnera na opačném konci zeměkoule zamotá hlavu. Příběh, ke kterému Christie možná získala inspiraci objevením Tutanchamonovy hrobky, by si klidně zasloužil celý román, byť nenabízí tak složitou zápletku jako prostředím identický román Smrt na Nilu. Samozřejmě mrzí závěrečné přiznání navzdory absenci důkazů, ale na to je Poirotova licence. A tak dojem kazí především Agathou přeceňovaná možnost dohnat někoho k sebevraždě. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • V archeologickom tábore si je možné všimnúť egyptskú vlajku, avšak variant, ktorý bol použitý sa začal využívať až v roku 1984, čo neodpovedá dobe, v ktorej sa dej seriálu odohráva. (Reacon)

Reklama

Reklama