Nepřítel lidu

Enemy of the People, An

USA, 1978, 90 min

George Schaefer

Výtečný Steve McQueen, ale hlavně je to učebnice staré známé skutečnosti, že většina nemusí mít vždycky pravdu, ba že ji většinou ani nemívá, protože většina je zpravdila schopná pochopit jen jednoduché pravdy, a na složité velmi často nestačí. Jestliže to napsal Ibsen v předminulém století a dodnes jsme s tím nepohnuli, vypadá to už jako pravidlo.(10.1.2010)

• anderson

ČESKOSLOVENSKÁ KINOPREMIÉRA: ÚPF = X./ 1981 - réžia českého znenia (ÚPF Praha) = K. M. Walló --- McQueena dabuje Martin Růžek (29.7.2009)(29.7.2009)

Důkaz toho, jak lidé dokážou být hloupí a plní nenávisti, když jednají jako stádo. V takovém případě je pak nezajímají ani fakta a ani pravda. Film vybízí k zamyšlení, zda se občas nechováme i v dnešní společnosti, jestli se také nenecháme strhnout davem. Trochu mě tady chyběl závěr, ve kterém bychom se dozvěděli, jestli se nakonec doktoru Stockmannovi podařilo sousedy přesvědčit o své pravdě.(18.1.2009)

No, je poznat, že je to původně divadlo, ale přesto je to film působivý a Steve McQueen přesvědčivý. Maně mi napadlo, jak při výkupech pozemků v Nošovicích bylo některým zdráhavějším majitelům pozemků vyhrožováno, že kazí tak pěkný kšeft. Nic se nezměnilo. Předpokládám, že i v původní hře je konec ponechán takto otevřený, aby působil na diváka jako apel...(7.8.2011)

Asi nikdy mě nepřestane bavit vynikající herectví Steva McQueena, ať už hraje kohokoliv. Tady jej navíc dlouhý vlas a stejně dlouhý vous změnily téměř k nepoznání, ale přesto bylo jasně poznat, kdo je na placu pánem. Mnohdy mu totiž k vyjádření jeho postavy stačí jen oči.(9.7.2008)

Lidská hloupost je nekonečná a lidé kteří proti ní bojují většinou skončí špatně, jsou ale vyjímky jako Steve McQueen, lidé kteří půjdou hlavu proti zdi a budou věřit, že tu zeď zbourají. Jeho skvělý výkon, kvalitní předloha a otevřený konec, utváří opravdu zajímavou podívanou.(18.9.2011)

Film mimo jiné o tom, jak se lidé nechají snadno strhnout davem a nechovají se racionálně (kolikrát už jsme se o tom v historii přesvědčili). Stačí se podívat na scénu městské schůze. Musím říct, že do 60 minuty mě to moc nebavilo. Steva bych nepoznal ani za mák.(21.8.2011)