Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

I tohle může být jeden z důvodů, proč někdo utíká ze svého rodiště. Špatné vzpomínky. Lidé, kteří způsobili trauma a co je horší, nejsou schopni si to přiznat ani uvědomit natož se omluvit. Ale ještě horší je, když se člověk do stejných míst vrátí a zjistí, že se vlastně nic nezměnilo. U místa samotného by to nevadilo, u charakterů to trochu vadí. Ta klasická česká povaha zde byla znát. Když platíš pivo, jsi náš kamarád, jakmile zpochybňuješ tradice, jdi od nás. A staré křivdy mohou vyplouvat na povrch. Škoda jen, že nevěrohodnost příběhu je zpodobněna do několika zdánlivě nepodstatných detailů. Týno o sobě s oblibou tvrdí, že na velkou roli čeká a je to spíše herec seriálových rolí, ale přifrčí si to ve fáru, které působí, jako by dorazil z Karlovarského festivalu. Marie Doležalová vůbec není tlustá, jak se nás snaží tvůrci přesvědčit a závěrečný akt mezi ní a hercem snad nelze ani brát vážně. Vyprávění zřejmě pro zpestření doprovází animace a retrospektivní záběry. Škoda, že kromě české povahy je zde zvýrazněna i venkovská malost a malichernost, neboť ve vsi se nenajde ani jediný člověk, který by herce nenáviděl čistě pro jeho úspěch. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Scénář obsahuje (podobně jako v jiných scénářích téhož autora) určité nelogičnost a místy je poněkud naivní. To bych ovšem Marku Epsteinovi i odpustil. Co mu odpustit nemůžu je to, že napsal scénář, který televize při nejlepší vůli nedokáže zpracovat. V kombinaci s televizní produkcí, kamerou, herectvím se z příběhu stává značně nepřesvědčivý pokus, který místy i poněkud fraškovatí... 5/10 ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nadprůměrný televizní film s trefně napsanými postavami, které uvěřitelně zalidňují typickou vesnici, která se stává Epsteinovou doménou. To je klad snímku, stejně jako animace, které však mnohdy působí samoúčelně, stejně jako retrospektivy a jen rozdrobují příběh do zajímavých scén, které však dohromady nevytvářejí uspokojivý celek na nějž je neuměle navroubováno pochybné poselství. Nepříjemnější part dle mého sehrála chameleonka Doležalová a i Bareš nechal Trojana trochu ve stínu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Návraty nejsou jenom šťastné, ale i takové, které jsou plné očekávání, napětí, vzpomínek.Návrat Týna po pětadvaceti letech do vsi, z níž musel utéct, vlastně byl i vyhnán, není ničím jednoduchým. Přesto to musí podstoupit, aby mohl tu kapitolu uzavřít a srovnat se sám se sebou. Nachází všechno jinak, v obci už se jinak žije, ale chlapi jsou nakonec pořád stejní pitomci a i Týno v sobě objevuje věci, které považoval za dávno zapomenuté. A tak se nedozvídáme nic nového- stará příkoří v lidech zůstávají, závist světem vládne, staré lásky nerezaví a jablka nepadají daleko od stromů. I tak je to ale film zajímavý, neklidný a dobrý. Ivan Trojan ho sice táhne, ale zdaleka ne sám, ansámbl našich dnes již předních hvězd se také činí. Tyc prostě umí. 80% ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle i přes zamhouření obou očí nestálo za nic. Trojan hraje dobře, ale když mu chybí dobrá role, tak to už nevytáhne. Scénárista evidentně nevěděl kudy kam a tak z devadesátiminutového sledování zbyla jen hořko-sladká příchuť pocitu, že jsem se mohl radši dívat na něco jiného. Co stojí za zmínku je jedině vcelku zajímavé vizuální pojetí historie a současnosti. To bylo originální. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • V průběhu filmu mění Týnovo auto registrační značky. Zatímco při příjezdu a odjezdu je značka 5A3 9712, ve scéně u pálení čarodejnic se mění na 2H5 6470. (Mara97)
  • Film se natáčel v obci Sebečice. (R.Drson)
  • Slovo „šejdr“ znamená, že je něco křivé či rozdílné od toho, jak to má být „správně“. „Šejdr“ je i pracovní směna v městské dopravě rozdělená podle dopravní špičky, tzv. dělená služba, ale také přihrávka ve sportu poslána s falší. Původ slova není jasný a češtináři se neshodnou. (sator)

Reklama

Reklama