Lehce komediální příběh o tradičním vítání jara, lásce sousedské a štěstí.
Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Chlapi tady na to už mají svůj systém - pár piv, bagr a traktor. Za chvíli máj stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy. Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl a tak odjel udělat štěstí do města. Celkem se mu to podařilo, ale teď se přijel podívat zpátky a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit máj. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla... A tak se nechali vyhecovat, včera v hospodě, přece na ně nebude dělat ramena! Ale teď, po ránu, s těžkou hlavou už vědí, že neudělali dobře, s tou sázkou... Příjemně jarní komedie o vesnici a městských zvycích. (oficiální text distributora)
Renton
Scénář: Marek Epstein(26.4.2009)
Arx
Poctivé 3 hvězdičky za dobře natočený a zahraný film. Svojí roli TV filmu tento film nadmíru splňuje.(27.4.2009)
Aluska88
Skvěle vybrané herecké obsazení (Dulava, Bareš, aj.) v čele s Trojanem, výborně k sobě padnoucí, excelentně hrající a správně vesnicky vypadající. Taktéž mě překvapila Marie Doležalová, kterou jsem od dob Pusinek, s ofinkou, brýlemi a pár kily navíc, vůbec nepoznala. Snad jsem jen podle hlasu a rysů obličeje tušila, že ji odněkud znám. Atmosféra venkova je velmi přesvědčivá, stejně tak i vtipné dialogy a celý scénář. Nápaditá hudba proplouvajíc celým filmem, mu dodává ten správně jarní, venkovský nádech.(27.4.2009)
Deimos
TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +Ivan Trojan, Marie Doležalová a Ladislav Trojan, melodická hudba, jemné popichování a vztahy mezi postavama -mohlo být klidně i vtipnější a romantičtější/// Jako ze života, by vám řekl nejeden čech žijící na vesnici. Bylo to melancholické, ale dobře zahrané. Líbila se mi i animace a poetické vyznění celého snímku. Je to taková oddechovka./// Celkem 65%///(26.4.2009)
Slarque
Dobře napsaná i zahraná lehce komediální historka o jednom návratu, starých křivdách a vesnických tradicích. Výborná dvojice Ivan Trojan a Igor Bareš, pěkná kamera a dobrá hudba. Efekty byly tochu slabší, to už byla lepší jednoduchá (ale stylová) animace (70%).(26.4.2009)
DJ Obelix
Na to, jak už se mi zdá všude "přetrojanováno," tak v kombinaci s nejlepším současným scénáristou Markem Epsteinem se mi na něj opět dobře koukalo. Taková velmi příjemná nedělní jednohubka. Ovšem více mi toto spojení vyhovovalo v Brainstormu... A Klus by měl skutečně raději hrát, než zpívat. Jeho "debílka" jsem mu věřil...(27.4.2009)
triatlet
Bál jsem se, aby nebylo už přetrojanováno, ale když Ivan Trojan opravdu umí. Navíc mu zdařile sekunduje Mirka Pleštilová a hlavně nahazuje Marie Doležalová. A Tomáš Klus zase obstojně zvládá křoví. Epsteinův scénář je i přes svou obyčejnost vyšperkovaný a plyne nevtíravě, přirozeně. Vesnická stylizace v podobě májky, čarodejnic, hasičů je lehce uvěřitelná. Pestrost v podobě kreslených pasáží a retrovzpomínek příběh oživila. Zařazení na nedělní večer v týdnu před čarodejnicemi se jeví jako optimální. Týno (Trojan) hraje v seriálu Mléčná dráha, který podle titulků režírovalů Tomáš Cyt. Nechcete to taky hodit na csfd? :-)(26.4.2009)
Zakk
Ani ryba, ani rak, ani pytel ani sak. Celý tak trochu šejdrem. Vymodelované postavy, námět a především kamera, plynule přecházející z barevnýho (současnýho) světa do černobílýho světa vzpomínek. Tak toto budiž kladem.(30.4.2009)
Skip
Dalo se u toho celkem v pohodě pobavit, ale takových typů lidí už ve filmech bylo habaděj, takže nic nového pod sluncem.(29.7.2009)
Šandík
Scénář obsahuje (podobně jako v jiných scénářích téhož autora) určité nelogičnost a místy je poněkud naivní. To bych ovšem Marku Epsteinovi i odpustil. Co mu odpustit nemůžu je to, že napsal scénář, který televize při nejlepší vůli nedokáže zpracovat. V kombinaci s televizní produkcí, kamerou, herectvím se z příběhu stává značně nepřesvědčivý pokus, který místy i poněkud fraškovatí... 5/10(28.4.2009)
Historik
Jako takřka pravidelný divák jsem vždycky rád, když si svůj nedělní televizní večer příjemně užiju. Jako třeba tentokrát. 70%(27.4.2009)
pan.Kaplan
Příjemná komedie, která by asi nesnesla filmové plátno, ale pro nedělni večer ideální. Trojan jako vždy excelentní.(26.4.2009)
kinderman
To chrapounství české vesnice se vším popíjením, buranským chvástáním a zjevnou zakomplexovaností je v tomto epsteinovsko- tycovském filmu podáno mimořádně věrohodně.(27.4.2009)
touchmud
Po dlouhé době nový televizní film, z jehož sledování mi nebylo trapno. Standardně dobrý Ivan Trojan a v poslední době málo vídaná Miroslava Pleštilová taky potěšila. Scénář Marka Epsteina nezklamal. Ještě bych vzpomenul pěknou kameru a hudbu.(26.4.2009)
MJMilan
Obyčejný film z obyčejného českého prostředí s celkem obyčejnou zápletkou, která neurazí ani nenadchne, ale možná někoho potěší na duši. Solidní béčko.(28.4.2009)
fuckme
Rozhodně nadprůměrný televizní film s trefně napsanými postavami, které uvěřitelně zalidňují typickou vesnici, která se stává Epsteinovou doménou. To je klad snímku, stejně jako animace, které však mnohdy působí samoúčelně, stejně jako retrospektivy a jen rozdrobují příběh do zajímavých scén, které však dohromady nevytvářejí uspokojivý celek na nějž je neuměle navroubováno pochybné poselství. Nepříjemnější part dle mého sehrála chameleonka Doležalová a i Bareš nechal Trojana trochu ve stínu.(18.8.2009)
rostlinka
Tradice, předsudky, egoismus, závist... aneb když se zběhlý rodák (a ještě ke všemu slavný) vrátí do rodné vsi... Co to s sebou přinese za problémy a hádky. Příjemný příběh z jedné české vesnice. Marie Doležalová svou roli zvládla naprosto suprově :). A polonahý Tomáš Klus... mmmmm :P :)). Kvalitní scénář a pohodová hudba.(8.9.2010)
pakobylka
Ta naše povaha česká ... Nejenom májka, MY si občas stojíme tak trochu "šejdrem", jenomže si to nechceme přiznat - a tudíž nejsme ochotni nést jakoukoli míru viny. Ani čas na našich postojích většinou nic podstatného nezmění - přitom oběť, kterou se nám kdysi zachtělo uštvat a uklovat, nám tehdy chtěla utrpěná příkoří jen oplatit, nic víc ... Hořký i úsměvný příběh o nelehkém návratu, který se stal vítězstvím i prohrou. Příběh s dobrým scénářem a režií, která velice věrohodně vykreslila prostředí i charaktery jednotlivých postav. Ivan Trojan byl skvělý jako vždycky - a vlastně jsem nenašla nikoho, kdo by ve své roli nebyl přesvědčivý.(26.4.2009)
pulnicek
Trojan -- copyright nadprůměru. Neodpuštěné křivdy a tupé osazenstvo vesnice versus tomu, kdo se vymanil.(26.4.2009)
arcticsky
Hezké, dobře obsazené. Řekl bych na TV tvorbu i trochu neotřelé. V každém případě pěkný nedělní zážitek. Myslím, že hodnocení si zaslouží být v červené barvě.(27.4.2009)