Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento western patří mezi mé nejoblíbenější. A proč? Protože mě dokázal příjemně zabavit na dvě hodiny. V prvé řadě musím pochválit herce za jejich výkony (hlavně pak G. Peck, O. Sharif a T. Savalas). Honba za apačským zlatem je dobrodružná a napínavá, sem tam nějaký ten zvrat. Uběhlo to jako voda. A výtečná hudba. 80%. ()

eagle-eye odpad!

všechny recenze uživatele

Sorry, ale myslel jsem si, že zlato se vyskytuje v podobě malých zrn v křemenné výplni žil nerostů, které se dostanou do náplavů... Čili podle mě jsou jen 2 způsoby, jak přijít k zlatu 1) těžba nerostů, za 2) rýžování zlata. Z chemického hlediska je tedy naprosto nemožné, aby zlato tvořilo část jakéhosi červeného pískovce. Když k tomu připočtu závěrečnou dramatickou scénu s polygraficko-katastrofickým finále zrychleným asi o miliardu let, vychází mi Mackennovo zlato jako největší hovadina, kterou jsem měl možnost spatřit. Jako shnilá třešnička na zkaženém dortu je pak finálová bitva ve stylu capoiry přerušenou seřezáním páskem... Půl hodiny jsem údivem po skončení filmu nezavřel hubu, jako komedie by to bylo dost dobrý, ale tento "western" se bral bohužel naprosto vážně...:-( ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Vynikající obsazení (včetně vedlejších rolí - Edward G. Robinson, Eli Wallach) nedokáže zachránit film, který dnes v mnoha ohledech působí spíš legračně...ať už to je svůdná hippie indiánka plavoucí nahá v laguně nebo velkolepé destrukční finále s nesmyslným Peckovým výlezem na skálu. Krom toho film dost kolísá v tempu a ve srovnání s Leoneho kousky, nebo třeba s tradičnějším Hawkesovým El doradem, zůstává spíš zajímavostí, kterou trumfne i Poklad na stříbrněm jezeře. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých padesáti letech jsem se odhodlala k tomuto filmu a dopadlo to jak jsem předpokládala.Proti tomu ,co mi zůstalo v paměti ,tohle vyšlo jako vyčpělý parfém.Klasická kovbojka,jednoduchý scénář.Film jsem viděla v Mostě, kdy ho uváděli v prvním velkoplošném kině.S akustikou tehdy nevídanou.Ty výstřely ,kterých ozvěna se odrážela od skal, není nic proti tomu ,co bylo slyšet tehdy v kině.Hudba Quincyho Jonese byl zážitek.Vypadá to na to,že s tím něco udělali když to dabovali.Měli nechat titulky.Zkrátka originál.Promítalo se na obloukové plátno.Tehdy jste měli pocit, že v té prérii sedíte. ()

Spectre 

všechny recenze uživatele

Skutočne výborný relaxačný film s nadmieru kvalitným obsadením. Pri hodnotení je dôležité uvedomiť si, čo od filmu čakám. Samozrejme, s Leoneho perlami sa to nedá porovnávať, avšak o to ani nejde, nakoľko sa jedná o odlišný subžáner. Kritika sa bude vzťahovať na scenár, ktorý nie je nič extra a má buď chyby, alebo miestami koketuje s rôznymi klišé. Čo však musím vyzdvihnúť sú vynikajúci herci, výborná panoramatická širokoúhla kamera a dobrý, dynamický, strih pri akčných scénach. Triky sú v tomto prípade kategória sama o sebe, ale platí tu to, čo poznáme zo všetkých veľkofilmov: Výborne spracované (dôstojne aj v dnešnej dobe) trikové sekvencie vyvážené úplne blbými a zbytočnými spätnými projekciami hercov "jazdiacich na koni". Napokon spomeniem hudbu... diváci, ktorí sa naladia na úvod filmu budú chrochtať blahom. Cez všetky nedostatky... tento film je kvalitný western, ktorý odporúčam zhliadnuť nielen fanúšikom žánru. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy Indián hodí po starci tomahavk a zasáhne ho do zad, je vidět, že herec má pod košilí schovanou desku, do které se tomahavk zasekne. (topesto)
  • Ačkoliv je spousta záběrů v závěrečné části trikových, v mnoha případech jde o reálnou destrukci. Studio si totiž pro tento účel zakoupilo skutečnou, geologicky nestabilní lokalitu, kterou poté zničilo. (Hans.)
  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)

Reklama

Reklama