Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará Westernová klasika a jeden z filmů na kterých jsem spolu s Vinnetouem rostl. Charizmatický Peck, nahláškovaný záporák Sharif i správně prohnaný a slizký Savalas. Navrch perfektní hudba a zručná režie J Lee Thompsona jeho filmy mi prostě sedí. Vytknul bych snad jenom ty některý zbytečný zrychlený záběry se kterými se v té době hodně experimentovalo a měli patrně navodit větší akčnost. No dneska to působí spíš zmateně a nechtěně komicky. Jinak, ale určitě špičkový film ve své kategorii a pořádná dávka nostalgie.80% ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Western inspirovaný stejnojmennou knihou Hecka Allena (pseud. Will Henry) z roku 1963. Příběh vypráví o tom, jak touha po zlate může zkazit různé typy lidí. Je to trochu jiný western, má takové lehčí, hippie, rockovější ladění. Příběh má vypravěče, také se hodně používá klíčované pozadí. Bílí, Mexičané i indiání žijou spolu, dokonce můžou být i členy jedné bandy. Eli Wallach, Telly Savalas a Edward G. Robinson mají dost malé role na to, jaké filmové hvězdy to byli. A také je možné vidět nahou Hesh-ku a Omara Sharifa. Je zajímavé sledovat, jak lidé s vidinou zlata a snadného zbohatnutí lehce opustí své zaměstnání, rodiny i čestnost. A jak snadno najdou argumenty, aby si obhájili své rozhodnutí. Po celém tom dlouhém a úmorném putování putování plném zvratů se mi líbil ten happyend. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Apačská pověst vypráví o skrytém kaňonu a obrovském zlatém pokladu, který Apačové hlídají. Dokud dokážou ukrývat kaňon pŕed světem, dokud se zlata nedotknou, budou silní a mocní. Tak praví legenda. ... O něco později dostal kaňon jméno MacKennovo zlato. –––– Začína to veľkolepo veľkým preslovom rozprávača a nádhernými zábermi na púštnu prériu z pohľadu letiaceho supa. Neskôr ale prichádzajú dosť nezrozumiteľné dejové obraty a ani pravidelne sa objavujúci rozprávač nedokáže dej vysvetliť tak, aby dával úplný zmysel. No a záver je na tom tiež podobne. Snaha o trikové efekty je úplne smiešna a musela taká byť už v dobe vzniku. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Jeden herec vedle druhýho je charizmatickej (Gregory Peck, Lee J. Cobb, Omar Sharif, Telly Savalas, Anthony Quayle atd.), zápletka sice opršalá ale zábavně pojatá a děj spádovatý jak severní stěna K2. Navíc skvělá písnička Old Turkey Buzzard od Jose Feliciana a pěkný exteriéry. Nejzábavnější dobrodružný western své doby. S Leoneho filmy je to nesrovnatelný, protože všude šlo o úplně něco jinýho. Tady spíš o to, aby se divák pobavil a užil si jízdu, tam spíš o uměleckej portrét lidských charakterů. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Vynikající obsazení (včetně vedlejších rolí - Edward G. Robinson, Eli Wallach) nedokáže zachránit film, který dnes v mnoha ohledech působí spíš legračně...ať už to je svůdná hippie indiánka plavoucí nahá v laguně nebo velkolepé destrukční finále s nesmyslným Peckovým výlezem na skálu. Krom toho film dost kolísá v tempu a ve srovnání s Leoneho kousky, nebo třeba s tradičnějším Hawkesovým El doradem, zůstává spíš zajímavostí, kterou trumfne i Poklad na stříbrněm jezeře. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Mackennovo zlato je založeno na stejnojmenném románu Hecka Allena s pseudonymem Will Henry a vypráví příběh o tom, jak návnada zlata korumpuje různorodou skupinu lidí. Román volně vycházel z legendy o Lost Adams Diggings, přičemž v poznámce autor připisoval popis legendy J. Franku Dobiemu, autoru knihy „Apache Gold a Yaqui Silver“. (sator)
  • Některé scény byly z finančních důvodů točeny na 35mm materiál a pak opticky zvětšeny. Výsledky však nebyly příliš kvalitní, měli špatnou barvu a mimořádně zrnitý obraz. (Hans.)
  • Ve scéně, kdy Indián hodí po starci tomahavk a zasáhne ho do zad, je vidět, že herec má pod košilí schovanou desku, do které se tomahavk zasekne. (topesto)

Reklama

Reklama